NRK Meny
Normal

Deltakerne faller fra i den svenske utgaven av «Ingen grenser»

Harde fysiske utfordringer og sviktende mot gjør at de flere deltakere har valgt å trekke seg i den svenske utgaven av «Ingen grenser».

Deltakerne i Mot alla odds, program 8

De startet som ti, men i siste program er det bare åtte deltakere igjen i den svenske utgaven av Ingen grenser.

Foto: SVT

På kort tid har to av deltakerne trukket seg fra «Mot alla odds», som er den svenske utgaven av «Ingen grenser». I episoden som ble vist på SVT i går, valgte 58 år gamle Leif Axelsson å forlate gruppen, fordi slitasjesår og smerter gjorde turen videre umulig.

– Det gjør så inni helvete vondt at det ikke er sant, sier han i programmet.

På tvers gjennom Afrika

I den norske versjonen av «Ingen grenser» skulle elleve deltakere ta seg opp til toppen av Snøhetta, med Lars Monsen som mentor og pådriver. Enorme utfordringer gjorde turen hard, men tross mye motgang klarte alle de elleve å ta seg frem til målet.

I svenske «Mot alla odds», skal de ti deltakerne ta seg 150 mil fra Victoriafallene i Zambia frem til Skjelettkysten i Namibia i Afrika. Allerede før sendestart fikk serien mye medieomtale da en av deltakerne, den 26 år gamle Madelene Lundgren, omkom i en rideulykke i etterkant av returen til Sverige.

I samråd med Madelenes familie ble seriens sendestart ble utsatt, og «Mot alla odds» fikk i stedet premiere den 17. januar i år.

– Orket ikke mer

Dennis Junge fra Mot alla odds

Dennis Junge valgte å trekke seg fra Mot alla odds fordi han ikke trodde han ville klare å nå målet.

Foto: SVT

Nå viser det seg at turen ble en påkjenning for mange av deltakerne. For en uke siden kunne svenske TV-seere se Dennis Junge (23) forlate serien.

Han valgte å reise fra de andre deltakerne fordi han rett og slett ikke orket mer. I programmet forklarer han exiten med at han har store smerter, men til den svenske avisen Aftonbladet erkjente han i forrige uke at han at problemet satt mer i hodet enn i kroppen.

– Jeg forsøkte, men jeg kjente aldri at jeg ville komme til å klare det. Jeg gikk videre på de andres vilje. I starten fant jeg en slags indre styrke, men etter hvert fant jeg den ikke mer, sier han til Aftonbladet.

– Egentlig var det aldri noen fare rent fysisk. Men mentalt ble små problemer fire ganger større.

Fryktet varige men

For Leif Axelsson, som forlot gruppen i gårdagens episode, var realiteten en annen.

Etter å ha slitt med sår på benstumpene over lang tid, valgte han å avbryte i frykt for å få varige men av skadene. Axelsson var redd sårene kunne bli så vonde at han aldri ville kunne bruke proteser igjen.

– Blir jeg sittende hele livet, vil jeg ikke kunne ta hånd om barna mine, og det hater jeg, sier han gråtkvalt i episoden.

Også ekspedisjonslegen i norske «Ingen grenser» har tidligere uttalt at hennes største frykt på turen var at deltakerne skulle oppleve liknende problemer som Axelsson.

– Jeg er mest redd for at deltagerne skal få varige skader. De med amputasjonsstumper kan få sår som ikke heles, og det ville være en katastrofe, sa hun til NRK.no i januar.

Se Leif Axelsson fortelle sitt reisefølge at han må trekke seg her:

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.Førstkommende tirsdag sender SVT den siste episoden av «Mot alla odds». Dette er første gang serien lages i Sverige.

Nett-tv: Se begge sesongene av Ingen grenser her

Flere kulturnyheter