Trekker prinsessebok fra markedet etter kritikk

Boken har fått kritikk for å forklare hvordan barn kan se ut som Disney-prinsesser.

Boken Preinsessehemmeligheter

Boken «Prinsessehemmeligheter» trekkes fra markedet.

Foto: NRK

Forlaget Spektrum har valgt å trekke boken «Prinsessehemmeligheter» fra markedet etter sterk kritikk av bokens innhold.

Det mange har reagert på er at står skrevet at «et sunt kosthold hjelper deg til å se like bra ut som en Disney-prinsesse». På samme side kan barna fylle ut ha de har spist og drukket på en dag.

Avfeide kritikken

Torsdag kalte forlagssjef Cyrus Brantenberg reaksjonene for en «storm i vannglass».

– Det er blåst opp i sosiale medier. Jeg tror ikke de som reagerer har lest boka. Det er en hyggelig aktivitetsbok, der målgruppa er fra seks til ni år, ikke tre til seks, slik det har stått på internett, sa han til NRK.

Boken Prinsessehemmeligheter

Det er disse sidene i boken som har fått mange til å reagere.

Foto: Spektrum Forlag

Forlaget beklager

Forlagssjefen sier nå at forlaget ser at det ble begått en feil i boken.

– Spektrum har stor respekt for unge jenter og gutter som identifiserer seg med alle historier, eventyr, personligheter og styrker som hver prinsesse representerer. Vi ser at det dessverre ble gjort feil i boken «Prinsessehemmeligheter», og beklager dette. Vi har besluttet å trekke boken fra markedet, skriver Brantenberg i en tekstmelding til NRK.

Jubler etter avgjørelsen

Pedagog og samfunnsdebattant Linn Winsnes Rosenborg har skrevet et blogginnlegg der hun kritiserer boken for å skape urealistiske skjønnhetsidealer og kroppspress hos barn i lav alder. Hun er glad boken nå trekkes fra markedet.

Linn Winsnes Rosenborg

Linn Winsnes Rosenborg er glad prinsesseboken trekkes fra markedet.

Foto: Helle Navratil

– Det eneste jeg har lyst å si, er hurra! Jeg synes det var veldig trist å se at de kalte reaksjonene for storm i et vannglass, og da er det kjempefint å se at de nå har tatt kritikken på alvor, og har valgt å trekke boken. Så må de gjerne gi den ut på nytt i ny utgave.

Hun omtaler også seieren på sin egen blogg.

– Markedet bestemmer

Winsnes Rosenborg presiserer at hun ikke synes det er feil å kommunisere viktigheten av kosthold, men at det ikke er barnas ansvar å passe på hva de spiser.

– Det viser jo at det er markedet som bestemmer, og at hvis man bare hever stemmen høyt nok, kan man forandre på ting. Og det er jo kjempedeilig!

Kulturstrøm

 • Skal gi liv til regjeringskvartalet

  Arkitektkontorene Tuvalu og Vi Oslo har fått oppdraget å skape løsninger som gjør at det nye regjeringskvartalet integreres i byen, skriver Arkitektnytt. Statsbyggs prosjektleder Jo Ulltveit-Moe sier i en pressemelding at målet er at nybyggene skal fungere godt for alle ulike brukere og bidra positivt til bylivet i området.

  Adapt
  Foto: Team Urbis
 • Slutt på pressemøte i Det kvite hus

  President Donald Trump har fortalt pressesekretær Sarah Sanders at det ikkje lenger er verdt bryet å halde jamlege pressekonferansar i Det kvite hus. Grunnen er at han misliker journalistanes dekning, og meiner pressa behandlar Sanders uforskamma.

  Laster Twitter-innhold
 • Museums-Norge til Skottland

  Kultur- og likestillingsminister Trine Skei Grande har invitert hele Museums-Norge med på studietur til Skottland i mars. Hensikten er å diskutere fremtiden for norske museer, og bli inspirert av skotske løsninger på museumsutfordringer. Grande peker på at skottene blant annet har klart å mobilisere private penger for å finansiere museumsdrift. Hør mer om saken her i NRKs Nyhetsmorgen.

  Edinburgh Castle