Hopp til innhold

Trekker ikke søksmål mot staten om minnested

Konflikten rundt et minnested etter 22. juli i Hole kommune virker fastlåst etter et møte mellom partene i går. Naboene som har gått til sak mot staten, trekker ikke søksmålet.

Planlagt minnesmerke Sørbråten

SØRBRÅTEN: Naboene vil ikke ha dette minnestedet ved Sørbråten og har gått til sak.

Foto: Jonas Dahlberg Studio / NTB scanpix

– Vi opplever at vi blir fremstilt som egoistiske og vanskelige naboer mens vi derimot var de som risikerte livene våre 22. juli for å redde ungdommer i livsfare, skriver naboene i en pressemelding.
– Det eneste vi ber om er at vår psykiske helse skal bli ivaretatt, skriver de.

Utøyakaia

UTØYAKAIA: Her foreslår AUF og støttegruppen at et minnested kan legges. AUF eier tomten.

Foto: Tore Meek / NTB scanpix

Etter et møte med departementet i går ble det klart at departementet utreder et nytt alternativ ved Utøyakaia. Dette alternativet ble lansert av AUF og Støttegruppen etter 22. juli for noen uker siden. Men før dette alternativet er skikkelig utredet er det Sørbråten som står fast. Naboene trekker foreløpig ikke sitt søksmål mot staten. Rettssaken er planlagt å starte 25. april.

Ingen innflytelse

Naboene kritiserer at de verken ble tatt med på råd da Sørbråten ble valgt eller da Utøyakaia kom som nytt forslag. Selv har de foreslått et tredje alternativ fordi de mener de to andre alternativene er lagt for nært opp til beboere.

Naboenes alternativ

TREDJE ALTERNATIV: Dette er naboenes eget alternativ til minnested. De kaller det Utsikten.

Foto: Fototeket

Statsråd Jan Tore Sanner varslet for noen uker siden at alle berørte parter skulle innkalles til et møte og en dialog om AUF og Støttegruppens nye forslag til plassering av minnested. Det nye området eies av AUF og da det ble presentert ble det lagt vekt på at dette stedet har nær tilknytning til hendelsene. Etter møtet i går føler naboene ikke at situasjonen er forandret og opprettholder derfor sitt søksmål mot staten.

Naboenes forslag

– Naboene hadde forventet at også deres forslag skulle utredes, forteller advokaten til naboene, Harald Stabell. – Dette opplevde vi ikke. Tvert imot fikk vi vite at det ikke er aktuelt å vurdere alternativet naboene foreslår, sier advokat Harald Stabell til NRK.

Les også: Sørbråten-rettssak til våren

Naboene som har gått til sak mot staten mener at Utøyakaia ikke er et bedre alternativ enn Sørbråten. De mener Utøyakaia berører nærmiljøet i samme grad som Sørbråten og vil utsette dem for altfor store påminnelser og påkjenninger.

Les også: NRK-kommentator: – Forstår naboene

Innen 8. mars skal Statsbygg presentere en mulig løsning for et minnested lokalisert på Utøyakaia. Hvis departementet går inn for et nytt minnested på Utøyakaia vil utformingen av minnestedet trolig måtte endres. Det var den svenske kunstneren Jonas Dahlberg som vant konkurransen. En endring får trolig også konsekvenser for minnestedet i regjeringskvartalet fordi de to minnestedene skal henge sammen kunstnerisk.

Les også: Får kulturpris for Utøya-minnesmerke

For naboenes del vil det trolig bare føre til at søksmålet mot staten i forhold til Sørbråten trekkes, men at det kommer et nytt søksmål i forhold til nytt minnested ved Utøyakaia.

Kulturstrøm

  • Gustav Klimts siste maleri solgt på auksjon

    Maleriet «Portrait of Miss Lieser» av den østerrikske kunstneren Gustav Klimt ble solgt på auksjon i Wien for 30 millioner euro, som tilsvarer rundt 350 millioner kroner.

    Klimt startet på portrettet i 1917, og det skulle bli hans siste maleri før han døde året etter. Han fikk aldri gjort det helt ferdig.

    Maleriet var savnet i nesten 100 år før det dukket opp på auksjonshuset i Wien tidligere i år, skriver BBC.

    Det har vært flere debatter om hvem kvinnen på bildet er, og hva som skjedde med bilde under 2. verdenskrig.

    Auksjonsleder Michael Kovacek, co-administrerende direktør for Kinsky Auction House taler ved siden av Claudia Moerth-Gasser, Klimt Expert, i begynnelsen av en auksjon for den østerrikske kunstneren Gustav Klimts portrett ble auksjonert ut.
    Foto: Reuters
  • Begravelses-musikal basert på Løvlands sanger.

    I september kommer begravelses-musikalen «You Raise me up» på Lillestrøm kultursenter, i samarbeid med komponist Rolf Løvland, skriver de i en pressemelding.

    Musikalen er en romantisk dramakomedie som utspiller seg i et begravelsesbyrå. Lisa Stokke og Øyvind Boye Løvold spiller hovedrollene.