NRK Meny
Normal

Trekker «Brannmann Sam»-episode etter at en figur skal ha tråkket på en side fra Koranen

En tabbe fra produksjonsselskapet førte til at en side fra islams hellige skrift Koranen ble avbildet i barneserien. Nå fjernes episoden fra TV-skjermen.

I en episode av Brannmann Sam sklir figuren Sven Elvis på det som ser ut som en side fra Koranen.

TREKKER EPISODEN: I en episode av Brannmann Sam sklir en av figurene på en bunke med papirer, blant annet det som være en side fra Koranen. Nå trekkes episoden. Hendelsen skjer etter rundt ni sekunder.

Brannmann Sam

ØYEBLIKK: Seerne får ikke se arket som skal avbilde en side fra Koranen i mer enn et øyeblikk.

Foto: HIT Entertainment/NRK

I en eldre episode av den animerte barneserien «Brannmann Sam» sklir figuren Sven Elvis på en bunke papirer, blant annet det som ser ut som en side fra islams hellige skrift Koranen.

Det er BBC som i dag melder at Channel 5, som viser serien i Storbritannia, har valgt å trekke episoden. Tabben har nemlig ikke blitt oppdaget inntil nylig.

Assisterende generalsekretær i Det muslimske rådet i Storbritannia, Miqdaad Versi, er en av dem som reagerte på hendelsen.

Han la ut en Twitter-melding som viser hvilken side fra Koranen som er brukt i barneserien.

Laster Twitter-innhold

Les flere reaksjoner i bunnen av saken.

Beklager hendelsen

Det er produksjonsselskapet HIT Entertainment som produserer TV-serien. De har kommet med en unnskyldning.

– Vi er blitt gjort bevisste på at en side fra Koranen blir avbildet i en episode av Brannmann Sam. Den siden var ment å vise uleselig tekst og vi beklager denne feilen dypt, skriver de i en uttalelse ifølge The Telegraph.

De skriver også at de ikke kommer til fortsette samarbeidet med animasjonsstudioet som var ansvarlige for tabben.

HIT Entertainment eier også kjente merkenavn som «Lokomotivet Thomas og vennene hans» og «Byggmester Bob».

Skulle vises igjen

NRK Super har vist «Brannmann Sam» i Norge. De har også valgt å trekke episoden, som ble sendt sist i desember 2014.

– Vi tar den ut av systemet nå. Det er ikke noe poeng for oss å vise den, sier redaksjonssjef i NRK Super, Trond Storaa.

Han sier den aktuelle episoden av etter planen skulle vises igjen om ikke lang tid.

– Den skulle gått igjen flere ganger, blant annet i august, sier han.

Her er noen flere eksempler på seere som reagerte på episoden:

Laster Twitter-innhold
Laster Twitter-innhold
Laster Twitter-innhold

Kulturstrøm

 • Siri Aurdals skulpturer reiser ut

  81-åringen får sitt internasjonale gjennombrudd nå. «Siri Aurdal gjør enestående comeback i kunstverden.» Det skrev Svenska Dagbladet da Malmö konsthall åpnet den hittil største utstillingen til den norske skulptøren. Den 20 x 40 meter store installasjonen «Continuum» er laget av samme type rør som ble anvendt i den norske oljeindustrien på 60-tallet. Siri Aurdal skapte også stor oppmerksomhet med en annen gigantisk skulptur skapt av industrirør på den Nordiske Paviljongen under den biennalen i Venezia i fjor. Hun er også aktuell med en utstilling på Skissernas museum i Lund i Sverige. Utstillingene er åpne til slutten av august.

  Skulptur av Siri Aurdal på Malmø kunsthall
  Foto: Helene Toresdotter
 • Iselin Steiro på coveret av Vogue

  Norges supermodell Iselin Steiro (32) er på forsida av franske Vogue. For syvende gang. August-utgaven av det toneangivende motemagasinet er dedisert til sterke kvinner. I den anledning har den norske supermodellen klipt av seg sitt lange, blonde hår til fordel for en såkalt pixie cut, skriver magasinet Melk & Honning. Bildet er tatt av motefotografen David Sims. Arkitektstudent Iselin Steiro har engasjert seg i bykultur innimellom modelljobbinga. Les hennes kronikk «Gater til folket».

  Laster Instagram-innhold
 • Nesbø håvet inn i 2017

  Jo Nesbøs selskap Skriveverkstedet bokførte i fjor inntekter på 16,1 million kroner, melder Finansavisen. Dermed har inntektene økt markant siden 2015 og 2016 (henholdsvis 7,6 og 5,9 millioner kroner). Nesbø markerte 20-årsjubileet sitt som krimforfatter i 2017. Feiringen kom i form av rekordopplagsromanen «Tørst».

  – Jeg har ikke de eksakte salgstallene for hånden, men vi solgte ut førsteopplaget på 300.000, uttaler Vidar Strøm Fallrø i Aschehoug forlag.

  Utenlandssalget inkludert skal Nesbø (58) ha skuffet unna anslagsvis 35 millioner bøker i løpet av karrieren (NTB).

  Jo Nesbø
  Foto: Aschehoug Forlag