Hopp til innhold

Treholt til Skavlan

Skavlan-sesongen starter med et brak.

Arne Treholt

På fredag kommer Arne Treholt til Skavlan. Han skal fortelle sin historie, i lys av de nye opplysningene knyttet til spionsaken mot ham.

Foto: Solum, Stian Lysberg / SCANPIX

Tirsdag ble det klart at spiondømte Arne Treholt kommer til sesongens første Skavlan førstkommende fredag. Den spiondømte embedsmannen er tilbake på norske skjermer for å fortelle sin historie, i lys av den siste tidens hendelser.

LES OGSÅ: Treholt klager inn Qvigstad og Busch
LES OGSÅ: Tidligere spaner i POT: - Treholt-bevis var forfalsket

– Treholt er Norges mest omtalte mann for tiden. Han kan ha blitt involvert i en rettsskandale vi kanskje ikke helt ser dimensjonen av, og for oss var det helt naturlig å invitere ham, sier redaksjonsleder Leif Åge Reme i Skavlan-redaksjonen.

Nye indisier peker mot bevisforfalskning

Arne Treholt er embedsmannen og statssekretæren som ble dømt for spionasje for Sovjetunionen på midten av 1980-tallet. En ny bok fra journalistene Kjetil Mæland og Geir Selvik Malthe-Sørensen har brakt videre informasjon som kan tyde på at noe av bevismaterialet fra rettssaken er forfalsket og som kan lede til at spionsaken må gjenopptas. En anonym polititjenestemann har i etterkant langt på vei bekreftet at politiet forfalsket bevis mot Treholt. Det er påstander som nå skal etterforskes.

LES OGSÅ: - Dette legger press på påtalemakta

– Arne Treholt er domfelt for spionasje. Diskuterte dere etiske problemstillinger i redaksjonen før dere inviterte ham?

– Vi gjør ikke dette med bind for øynene, men han har sonet sin straff også, sier Reme.

– Vi tenker at vi skal lage et mest mulig vanlig program, og i utgangspunktet er det et helt vanlig intervju med Treholt, sier han.

– Spennende

Skavlan selv synes det er spennende å snakke med Norges mest omtalte mann.

– Jeg var skoleavisredaktör da Treholt ble pågrepet, og har jo helt siden da tenkt at det skulle väre et spennende intervju å gjöre. Men kanskje mer spennende i dag enn noensinne, sier han.

Skavlans tidligere talkshow på NRK, "Først og sist", hadde sin første sending i 1998. I fjor slo NRK og SVT seg sammen for å produsere programmet, som hadde et snitt på rundt 1,1 million seere i Norge, mens seertallene i Sverige lå på rundt 1,5 millioner. Nå er de igjen klare med en ny sesong.

– Når muligheten bød seg til å fortsette satsningen med samme sterke redaksjon, var det lett å svare ja. Kan ikke tenke meg en morsommere jobb, egentlig, sier Fredrik Skavlan.

– Altfor mange gode historier til å slutte

Det er planlagt 24 sendinger totalt, hvorav de tolv første skal sendes før jul, og de tolv siste etter nyttår.

– Planen var å forsøke en sesong eller to med dette programmet, men det viste seg å dukke opp altfor mange interessante gjester og alt for mange gode historier til bare å slutte, sier Fredrik Skavlan.

Kulturstrøm

 • A-ha avlyser kveldens konsert i Oslo Spektrum

  A-ha avlyser kveldens konsert i Oslo Spektrum, opplyser konsertarrangøren på sin hjemmeside. Morten Harket har fått diagnostisert akutt laryngitt og må hvile stemmen. Dette er en betennelse i stemmebåndene.

  «Vi beklager å måtte meddele at kveldens konsert med a-ha i Oslo Spektrum er kansellert. Morten Harket har blitt diagnostisert med akutt laryngitt og er nødt til å hvile stemmen. Behold dine billetter for nå, vi kommer tilbake med mer informasjon så fort som mulig", står det på Oslo Spektrums hjemmeside.

  A-ha opptrådte i Oslo fredag, men lørdagens konsert må de altså avlyse. Dette er ikke første gang at A-ha må avlyse. Konsertene ble i utgangspunktet utsatt på grunn av pandemien.

 • Marcus og Martinus vant svensk «Maskorama»

  Marcus og Martinus Gunnarsen har vunnet den svenske utgaven av Maskorama. De norske tvillingene sier til Aftonbladet at de har fremført annenhver sang i konkurransen. Seersuksessen «Maskorama» har gått i flere land, inkludert Norge og USA.

  Marcus og Martinus
  Foto: TT NYHETSBYRÅN/NTB Scanpix / TT NYHETSBYRÅN
 • Kåret til Norges mest attraktive by

  Sandnes får Attraktiv by-prisen 2022, melder Arkitektnytt.

  – Sandnes har imponert juryen gjennom langsiktig og kunnskapsbasert utvikling av sentrum, som nå viser gode resultater, sier Alexandria Algard, juryleder for regjeringens Attraktiv by-pris.

  - Dette er en bekreftelse på at kommunen gjennom mange år har tatt gode valg i arbeidet med å utvikle en levende by, sier ordfører Stanley Wirak.