Hopp til innhold

Treholt til Skavlan

Skavlan-sesongen starter med et brak.

Arne Treholt

På fredag kommer Arne Treholt til Skavlan. Han skal fortelle sin historie, i lys av de nye opplysningene knyttet til spionsaken mot ham.

Foto: Solum, Stian Lysberg / SCANPIX

Tirsdag ble det klart at spiondømte Arne Treholt kommer til sesongens første Skavlan førstkommende fredag. Den spiondømte embedsmannen er tilbake på norske skjermer for å fortelle sin historie, i lys av den siste tidens hendelser.

LES OGSÅ: Treholt klager inn Qvigstad og Busch
LES OGSÅ: Tidligere spaner i POT: - Treholt-bevis var forfalsket

– Treholt er Norges mest omtalte mann for tiden. Han kan ha blitt involvert i en rettsskandale vi kanskje ikke helt ser dimensjonen av, og for oss var det helt naturlig å invitere ham, sier redaksjonsleder Leif Åge Reme i Skavlan-redaksjonen.

Nye indisier peker mot bevisforfalskning

Arne Treholt er embedsmannen og statssekretæren som ble dømt for spionasje for Sovjetunionen på midten av 1980-tallet. En ny bok fra journalistene Kjetil Mæland og Geir Selvik Malthe-Sørensen har brakt videre informasjon som kan tyde på at noe av bevismaterialet fra rettssaken er forfalsket og som kan lede til at spionsaken må gjenopptas. En anonym polititjenestemann har i etterkant langt på vei bekreftet at politiet forfalsket bevis mot Treholt. Det er påstander som nå skal etterforskes.

LES OGSÅ: - Dette legger press på påtalemakta

– Arne Treholt er domfelt for spionasje. Diskuterte dere etiske problemstillinger i redaksjonen før dere inviterte ham?

– Vi gjør ikke dette med bind for øynene, men han har sonet sin straff også, sier Reme.

– Vi tenker at vi skal lage et mest mulig vanlig program, og i utgangspunktet er det et helt vanlig intervju med Treholt, sier han.

– Spennende

Skavlan selv synes det er spennende å snakke med Norges mest omtalte mann.

– Jeg var skoleavisredaktör da Treholt ble pågrepet, og har jo helt siden da tenkt at det skulle väre et spennende intervju å gjöre. Men kanskje mer spennende i dag enn noensinne, sier han.

Skavlans tidligere talkshow på NRK, "Først og sist", hadde sin første sending i 1998. I fjor slo NRK og SVT seg sammen for å produsere programmet, som hadde et snitt på rundt 1,1 million seere i Norge, mens seertallene i Sverige lå på rundt 1,5 millioner. Nå er de igjen klare med en ny sesong.

– Når muligheten bød seg til å fortsette satsningen med samme sterke redaksjon, var det lett å svare ja. Kan ikke tenke meg en morsommere jobb, egentlig, sier Fredrik Skavlan.

– Altfor mange gode historier til å slutte

Det er planlagt 24 sendinger totalt, hvorav de tolv første skal sendes før jul, og de tolv siste etter nyttår.

– Planen var å forsøke en sesong eller to med dette programmet, men det viste seg å dukke opp altfor mange interessante gjester og alt for mange gode historier til bare å slutte, sier Fredrik Skavlan.

Kulturstrøm

  • Begravelses-musikal basert på Løvlands sanger.

    I september kommer begravelses-musikalen «You Raise me up» på Lillestrøm kultursenter, i samarbeid med komponist Rolf Løvland, skriver de i en pressemelding.

    Musikalen er en romantisk dramakomedie som utspiller seg i et begravelsesbyrå. Lisa Stokke og Øyvind Boye Løvold spiller hovedrollene.

  • Taylor Swift slår sin egen vinylsalg-rekord

    Taylor Swift solgte 700.000 eksemplarer av «Tortured Poets»-platen på bare tre dager fra fredag og ut helgen, melder Billboard.

    Det er ny rekord. Den gamle rekorden innehadde Swifts plate «1989 (Taylor's Version)», som ble sluppet i oktober i fjor og solgte 693.000 eksemplarer på sin første uke.

    (NTB)