Hopp til innhold

Trebåtentusiast kritisk til at kulturminner seiler ut av landet

Klassiske regattaseilbåter i tre selges ut av landet med tillatelse fra Riksantikvaren. Peter Ennals i Klassisk Treseilerklubb mener det kan sammenliknes med å selge stavkirker.

Peter Ennals

Peter Ennals i sin egen regattaseilbåt. Han avviser at båtene er leketøy for rikfolk i dag.

Foto: Invgil Øvretveit / NRK

Å bygge disse båtene er et håndverk som nesten ingen kan lenger. Mange av dem ble bygget tidlig på 1900-tallet, og regnes som kulturminner. Norske båtbyggere var i verdensklasse.

Kong Harald seiler en slik trebåt, og det finnes flere andre i privat eie i Norge.

– I mange år har det jo blitt hengende ved båtene at dette er leketøy for rikfolk, men slik er ikke situasjonen i dag, sier Peter Ennals i Klassisk Treseilerklubb.

Trebåtentusiasten sitter på sin egen båt. Den er 60 fot lang, drøye 18 meter, og heter «Kryss». NRK møter ham på Blommenholm utenfor Oslo i strålende solskinn.

Båtene ble ofte bestilt av handelsmenn og skipsredere i Christiania på 1900-tallet, ifølge Ennals. Han legger ikke skjul på at det var flest rike som hadde råd.

– I dag er det derimot barnefamilier som legger ned både hundrevis og tusenvis av arbeidstimer i å holde båtene flytende og i god stand, utdyper han.

Mange velger også å selge båtene. Ifølge Ennals ligger prisen på mellom én og tre millioner kroner i Norge.

VM seilas med kong Harald.

Kongen har en grønn regattaseilbåt, her i aksjon under VM-seilasen i 2017

Foto: Lise Åserud / NTB scanpix

Kritisk til at kulturminner seiler ut av landet

De selges også ut av landet. Ennals har registrert at det finnes salgsannonser på engelsk, og at de selges til utenlandske kjøpere.

Entusiasten forteller at interessen for båtene er økende i utlandet, men at det er mangel på båter.

– Da ser de til Norge hvor prisnivået er lavt, og de ser de kan sikre seg flotte objekter, sier han.

Men han er kritisk til at kulturminnene seiler ut av Norge. Trebåtentusiasten mener det kan sammenliknes med å selge stavkirkene ut av landet.

– Jeg tenker sammenlikningen er ganske treffende, for om du hadde lagt ut en stavkirke for salg hadde du fått interesserte kjøpere fra Tyskland, Nederland og Japan, men de hadde ikke fått lov, sier han.

Riksantikvar Hanna Geiran mener sammenlikningen er fin.

– Men det er klart at stavkirkene er bygget for et helt annet formål, og i en helt annen tid. Disse trebåtene er nydelige, og veldig viktige, men det er kanskje ikke helt sammenliknbart, sier hun.

Ny riksantikvar utnevnt i statsråd

Riksantikvar Hanna Geiran mener at regattaseilbåtene og stavkirker kanskje ikke er helt sammenliknbare.

Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix

– Riksantikvaren kan ikke ende opp med å måtte betale

Geiran beskriver båtene som fine, vakre og interessante kulturminner som har stor betydning for norsk historie. Samtidig mener hun det er kompleks materie, og påpeker at de er avhengige av eierne.

– De må ønske å ta vare på båten, og det må ikke være sånn at Riksantikvaren ender opp med å måtte betale for båten, sikre kaiplass, istandsettingsmidler og liknende, forklarer hun.

Bak Ennals båt ligger en liknende båt, som har søkt riksantikvaren om eksporttillatelse. Båten heter «Erna Helena», og er solgt til utenlandske kjøpere.

– Fartøyet søkes eksportert da markedet for denne typen meterbåter i Norge er veldig lite, og det har ikke lykkes å finne en norsk kjøper, forklarer båtmegler Jens-Arne Dammyr, i Aker Yachts.

Salgsannonsen for Erna Helena

Annonsen til båten «Erna Helena» på Yachtworld.com viser at prisantydningen var på over fire millioner kroner.

Riksantikvaren forklarer at båter eldre enn 50 år må ha tillatelse for å kunne føres ut av landet.

Ennals ser helst at den aktuelle søknaden blir avvist. Geiran sier de nettopp har mottatt den, og at den er til behandling.

– Saksbehandlingen skal vi selvfølgelig ta oss av. Nå må vi få alle opplysninger og ønsker et godt samarbeid, svarer Riksantikvaren.

Kulturstrøm

  • Ny undersøkelse: Færre leser for barna sine

    Stadig færre foreldre leser høyt for barna sine. Andelen boklesere i befolkningen synker sakte, viser Leserundersøkelsen 2024, som blir sluppet i dag, skriver Den norske forleggerforeningen i en pressemelding.

    – Foreldres lesing er avgjørende for barns ordforråd og leseglede. Nå faller også disse tallene, dette er dramatisk, sier Trine Skei Grande, administrerende direktør i Forleggerforeningen.

    Én av fire foreldre leser aldri høyt for barna sine. I 2017 svarte 93 prosent av foreldre med barn under 10 år at de leste høyt for barna sine. I 2023 var tallet 75 prosent. Samtidig viser undersøkelsen at de som leser for barna sine, gjør det oftere enn før.

    Leseundersøkelsen har blitt gjennomført av Forleggerforeningen og Bokhandlerforeningen siden 1977.

    – Leserundersøkelsen bekrefter at vi trenger et krafttak for lesing, sier Trine Skei Grande i Forleggerforeningen og Anne Schiøtz i Bokhandlerforeningen.

  • Årets verk og Årets utøver

    Årets verk og Årets utøver 2023 ble delt ut i Spillerom, NRK P2, søndag 21. april. Dirigent og fiolinist Lars-Erik ter Jung er kåret til Årets utøver 2023. Tre vinnere får prisen Årets verk; Jan Erik Mikalsen for Fleurs, Nils Henrik Asheim for Organotopia, Tine Surel Lange – Two sides of the River. Prisene deles ut av Norsk komponistforening.

    Årets utøver og Årets verk 2023
    Foto: Kristin Kverndokk / NRK
  • Gyldendalprisen til Hanne Ørstavik

    «En av Norges mest markante og særpregede forfattere», heter det om vinneren av Gyldendalprisen for 2023, Hanne Ørstavik.

    Dermed kan Ørstavik føye enda en gjev litterær pris til en liste som fra før av omfatter Brageprisen, Sultprisen, P2-lytternes romanpris, Amalie Skram-prisen, Oktoberprisen, Doblougprisen og Aschehougprisen.

    Gyldendalprisen er på hele en halv million kroner og deles ut annethvert år til «et særlig betydelig forfatterskap uavhengig av hvilket forlag forfatteren er tilknyttet».

    Hanne Ørstavik utgir bøkene sine på Oktober forlag, har skrevet til sammen 14 romaner, senest fjorårets «Bli hos meg», og er oversatt til 30 språk.

    Hanne Ørstavik, Gyldendalprisen
    Foto: Forlaget Oktober