Trebåtentusiast kritisk til at kulturminner seiler ut av landet

Klassiske regattaseilbåter i tre selges ut av landet med tillatelse fra Riksantikvaren. Peter Ennals i Klassisk Treseilerklubb mener det kan sammenliknes med å selge stavkirker.

Peter Ennals

Peter Ennals i sin egen regattaseilbåt. Han avviser at båtene er leketøy for rikfolk i dag.

Foto: Invgil Øvretveit / NRK

Å bygge disse båtene er et håndverk som nesten ingen kan lenger. Mange av dem ble bygget tidlig på 1900-tallet, og regnes som kulturminner. Norske båtbyggere var i verdensklasse.

Kong Harald seiler en slik trebåt, og det finnes flere andre i privat eie i Norge.

– I mange år har det jo blitt hengende ved båtene at dette er leketøy for rikfolk, men slik er ikke situasjonen i dag, sier Peter Ennals i Klassisk Treseilerklubb.

Trebåtentusiasten sitter på sin egen båt. Den er 60 fot lang, drøye 18 meter, og heter «Kryss». NRK møter ham på Blommenholm utenfor Oslo i strålende solskinn.

Båtene ble ofte bestilt av handelsmenn og skipsredere i Christiania på 1900-tallet, ifølge Ennals. Han legger ikke skjul på at det var flest rike som hadde råd.

– I dag er det derimot barnefamilier som legger ned både hundrevis og tusenvis av arbeidstimer i å holde båtene flytende og i god stand, utdyper han.

Mange velger også å selge båtene. Ifølge Ennals ligger prisen på mellom én og tre millioner kroner i Norge.

VM seilas med kong Harald.

Kongen har en grønn regattaseilbåt, her i aksjon under VM-seilasen i 2017

Foto: Lise Åserud / NTB scanpix

Kritisk til at kulturminner seiler ut av landet

De selges også ut av landet. Ennals har registrert at det finnes salgsannonser på engelsk, og at de selges til utenlandske kjøpere.

Entusiasten forteller at interessen for båtene er økende i utlandet, men at det er mangel på båter.

– Da ser de til Norge hvor prisnivået er lavt, og de ser de kan sikre seg flotte objekter, sier han.

Men han er kritisk til at kulturminnene seiler ut av Norge. Trebåtentusiasten mener det kan sammenliknes med å selge stavkirkene ut av landet.

– Jeg tenker sammenlikningen er ganske treffende, for om du hadde lagt ut en stavkirke for salg hadde du fått interesserte kjøpere fra Tyskland, Nederland og Japan, men de hadde ikke fått lov, sier han.

Riksantikvar Hanna Geiran mener sammenlikningen er fin.

– Men det er klart at stavkirkene er bygget for et helt annet formål, og i en helt annen tid. Disse trebåtene er nydelige, og veldig viktige, men det er kanskje ikke helt sammenliknbart, sier hun.

Ny riksantikvar utnevnt i statsråd

Riksantikvar Hanna Geiran mener at regattaseilbåtene og stavkirker kanskje ikke er helt sammenliknbare.

Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix

– Riksantikvaren kan ikke ende opp med å måtte betale

Geiran beskriver båtene som fine, vakre og interessante kulturminner som har stor betydning for norsk historie. Samtidig mener hun det er kompleks materie, og påpeker at de er avhengige av eierne.

– De må ønske å ta vare på båten, og det må ikke være sånn at Riksantikvaren ender opp med å måtte betale for båten, sikre kaiplass, istandsettingsmidler og liknende, forklarer hun.

Bak Ennals båt ligger en liknende båt, som har søkt riksantikvaren om eksporttillatelse. Båten heter «Erna Helena», og er solgt til utenlandske kjøpere.

– Fartøyet søkes eksportert da markedet for denne typen meterbåter i Norge er veldig lite, og det har ikke lykkes å finne en norsk kjøper, forklarer båtmegler Jens-Arne Dammyr, i Aker Yachts.

Salgsannonsen for Erna Helena

Annonsen til båten «Erna Helena» på Yachtworld.com viser at prisantydningen var på over fire millioner kroner.

Riksantikvaren forklarer at båter eldre enn 50 år må ha tillatelse for å kunne føres ut av landet.

Ennals ser helst at den aktuelle søknaden blir avvist. Geiran sier de nettopp har mottatt den, og at den er til behandling.

– Saksbehandlingen skal vi selvfølgelig ta oss av. Nå må vi få alle opplysninger og ønsker et godt samarbeid, svarer Riksantikvaren.

Kulturstrøm

 • Billie Eilish: – Skummelt

  Billie Eilish fekk internettet til å eksplodere då ho delte bilde av seg sjølv i tettsittande korsettar. No snakkar ho ut om korleis det var å sjå reaksjonane.

  – Det fekk meg til å ikkje ville dele og publisere bilde igjen, innrømmer ho.

 • Erik Poppe lager film om Quisling

  Regissør Erik Poppe og filmselskapet Paradox skal lage spillefilm om landssvikeren Vidkun Quisling, og får 18 millioner kroner i produksjonsstøtte fra Norsk Filministitutt. Filmen skal ta for seg tiden fra frigjøringen fram til Quisling ble henrettet.

 • En strålende film fra ville vesten

  Kinoklare «First Cow» tar oss til et barskt miljø med nybyggere og pelsdyrjegere i 1800-tallets Oregon. – En nydelig film, med kloke, morsomme og rørende observasjoner av myke menn i Det ville vesten, skriver filmanmelder Birger Vestmo. (Terningkast 6)

  Fra filmen "First Cow"
  Foto: Allyson Riggs / A24 Films