Hopp til innhold

Tre sultne i nedstrippet Sult

Det skuespillerstyrte Torshovteateret i Oslo har fått regissørhjelp fra Tyskland til å lage teater av Hamsuns Sult. Det har blitt en oppsetning med tre skuespillere i hovedrollen.

Sult

Torshovteateret liker å teste ut klassikerne på den lille scenen.

Foto: Gisle Bjorneby

Det er tre lurvete og sammenkrøllete skikkelser som kommer til syne mens det langsomt blir lysere på teaterscenen på Torshov. Skuespillerne Anders T. Andersen, Birgitte Larsen og Endre Hellestveit er helt likt kledd i shabby dresser, sko som ikke er pusset, svarte i håret og bleke i ansiktet. Alle tre er hovedpersonen i Sult.

- Visker ut grensen til fiksjon

Regissør Jorinde Dröse valgte tre personer til samme rolle, for å understreke at dette er et minne fra en gammel mann. Tre personer understreker at det er et minne, og kanskje også bare fiksjon.

- Dette blir tydeligere når det er tre deler av hoverpersonen. Det understreker at det dreier seg om et minne, og visker ut grensen til fiksjon, sier Jorinde Dröse.

Verdighet

Skuespillere og ledere av Torshov-gruppa, Birgitte Larsen og Anders T. Andersen, er enige om hva som er kjernen i stykket.

- Jeg tenker på det som menneskets kamp for verdighet i enhver situasjon. Jeg tror ikke det først og fremst handler om å være sulten, sier Birgitte Larsen.

I den grad det handler om sult, så er det sult etter menneskelighet og kjærlighet sier regissør Dröse. Som mener det er viktig å sette opp nettopp et stykke om sult i en rik by som Oslo.

- Vi trenger ikke sulte lenger. Men det er vanskelig for de som må tigge, for de må bryte mange grenser for seg selv, sier Dröse.

Rister liv i klassikere

Fra Tyskland er hun kjent for samfunnsengasjerte og morsomme nytolkninger av flere gamle klassikere. Skuespillerne er svært glade for å ha henne når de skal riste gamle klassikere på Torshov.

Til tross for unntak som oppsetningen av Verdiløse Menn, så har prosjektet til den gruppa som er på Torshov nå vært å røske og riste i gamle klassikere før de blir satt på scenen.

- Vi tenkte på dette som en måte å gå til kjernen av hva teater er. Derfor har vi gjort stykker som Et dukkehjem, Faust og nå Hamsun. Men det er også en måte å teste ut de gamle klassikerne, og se hvor lite format de kan spilles på, avslutter skuespillerne.

Torshovteaterets versjon av Sult har premiere er på lørdag.

Kulturstrøm

  • Ny undersøkelse: Færre leser for barna sine

    Stadig færre foreldre leser høyt for barna sine. Andelen boklesere i befolkningen synker sakte, viser Leserundersøkelsen 2024, som blir sluppet i dag, skriver Den norske forleggerforeningen i en pressemelding.

    – Foreldres lesing er avgjørende for barns ordforråd og leseglede. Nå faller også disse tallene, dette er dramatisk, sier Trine Skei Grande, administrerende direktør i Forleggerforeningen.

    Én av fire foreldre leser aldri høyt for barna sine. I 2017 svarte 93 prosent av foreldre med barn under 10 år at de leste høyt for barna sine. I 2023 var tallet 75 prosent. Samtidig viser undersøkelsen at de som leser for barna sine, gjør det oftere enn før.

    Leseundersøkelsen har blitt gjennomført av Forleggerforeningen og Bokhandlerforeningen siden 1977.

    – Leserundersøkelsen bekrefter at vi trenger et krafttak for lesing, sier Trine Skei Grande i Forleggerforeningen og Anne Schiøtz i Bokhandlerforeningen.

  • Årets verk og Årets utøver

    Årets verk og Årets utøver 2023 ble delt ut i Spillerom, NRK P2, søndag 21. april. Dirigent og fiolinist Lars-Erik ter Jung er kåret til Årets utøver 2023. Tre vinnere får prisen Årets verk; Jan Erik Mikalsen for Fleurs, Nils Henrik Asheim for Organotopia, Tine Surel Lange – Two sides of the River. Prisene deles ut av Norsk komponistforening.

    Årets utøver og Årets verk 2023
    Foto: Kristin Kverndokk / NRK
  • Gyldendalprisen til Hanne Ørstavik

    «En av Norges mest markante og særpregede forfattere», heter det om vinneren av Gyldendalprisen for 2023, Hanne Ørstavik.

    Dermed kan Ørstavik føye enda en gjev litterær pris til en liste som fra før av omfatter Brageprisen, Sultprisen, P2-lytternes romanpris, Amalie Skram-prisen, Oktoberprisen, Doblougprisen og Aschehougprisen.

    Gyldendalprisen er på hele en halv million kroner og deles ut annethvert år til «et særlig betydelig forfatterskap uavhengig av hvilket forlag forfatteren er tilknyttet».

    Hanne Ørstavik utgir bøkene sine på Oktober forlag, har skrevet til sammen 14 romaner, senest fjorårets «Bli hos meg», og er oversatt til 30 språk.

    Hanne Ørstavik, Gyldendalprisen
    Foto: Forlaget Oktober