Hopp til innhold

Tre sultne i nedstrippet Sult

Det skuespillerstyrte Torshovteateret i Oslo har fått regissørhjelp fra Tyskland til å lage teater av Hamsuns Sult. Det har blitt en oppsetning med tre skuespillere i hovedrollen.

Sult

Torshovteateret liker å teste ut klassikerne på den lille scenen.

Foto: Gisle Bjorneby

Det er tre lurvete og sammenkrøllete skikkelser som kommer til syne mens det langsomt blir lysere på teaterscenen på Torshov. Skuespillerne Anders T. Andersen, Birgitte Larsen og Endre Hellestveit er helt likt kledd i shabby dresser, sko som ikke er pusset, svarte i håret og bleke i ansiktet. Alle tre er hovedpersonen i Sult.

- Visker ut grensen til fiksjon

Regissør Jorinde Dröse valgte tre personer til samme rolle, for å understreke at dette er et minne fra en gammel mann. Tre personer understreker at det er et minne, og kanskje også bare fiksjon.

- Dette blir tydeligere når det er tre deler av hoverpersonen. Det understreker at det dreier seg om et minne, og visker ut grensen til fiksjon, sier Jorinde Dröse.

Verdighet

Skuespillere og ledere av Torshov-gruppa, Birgitte Larsen og Anders T. Andersen, er enige om hva som er kjernen i stykket.

- Jeg tenker på det som menneskets kamp for verdighet i enhver situasjon. Jeg tror ikke det først og fremst handler om å være sulten, sier Birgitte Larsen.

I den grad det handler om sult, så er det sult etter menneskelighet og kjærlighet sier regissør Dröse. Som mener det er viktig å sette opp nettopp et stykke om sult i en rik by som Oslo.

- Vi trenger ikke sulte lenger. Men det er vanskelig for de som må tigge, for de må bryte mange grenser for seg selv, sier Dröse.

Rister liv i klassikere

Fra Tyskland er hun kjent for samfunnsengasjerte og morsomme nytolkninger av flere gamle klassikere. Skuespillerne er svært glade for å ha henne når de skal riste gamle klassikere på Torshov.

Til tross for unntak som oppsetningen av Verdiløse Menn, så har prosjektet til den gruppa som er på Torshov nå vært å røske og riste i gamle klassikere før de blir satt på scenen.

- Vi tenkte på dette som en måte å gå til kjernen av hva teater er. Derfor har vi gjort stykker som Et dukkehjem, Faust og nå Hamsun. Men det er også en måte å teste ut de gamle klassikerne, og se hvor lite format de kan spilles på, avslutter skuespillerne.

Torshovteaterets versjon av Sult har premiere er på lørdag.

Kulturstrøm

  • Fosse gjekk vidare til kortlista

    Jon Fosse har gått vidare til kortlista på fem bøker på den amerikanske prestisjeprisen National Book Award. Fosse er nominert for tredje band av Septologien VI-VII; «Det nye namnet» i kategorien omsett skjønnlitteratur. Vinnaren får om lag 100.000 norske kroner.