Hopp til innhold

Tre slåss om å bli Oscar-kandidat

De tre langfilmene «Fluefangeren», «Hoggeren» og «Thelma» slåss om å bli årets norske Oscar-kandidat. Hvem som trekker det lengste strået blir klart neste uke.

Thelma

Eili Harboe spiller hovedrollen i Joachim Triers «Thelma». Filmen er en av tre på den norske kortlisten over Oscar-kandidater.

Foto: SF Norge


Joachim Trier har regissert filmen «Thelma». «Fluefangeren» i regi av Izer Aliu og Jorunn Myklebust Syversens film «Hoggeren» konkurrerte med 28 andre mulige norske Oscar-kandidater.

En av de tre filmene på kortlisten vil i neste uke bli valgt til å representere Norge i konkurransen om Oscar for beste ikke-engelskspråklige film.

«Thelma» ble møtt med begeistring av publikum og kritikere på Filmfestivalen i Haugesund. Det er en romantisk overnaturlig thriller om en ung kvinne som i møte med kjærligheten oppdager at hun har skremmende uforklarlige krefter. «Thelma» har norsk premiere 15. september 2017.

Fluefangeren

Læreren Ghani, spilt av Burhan Amiti, forsøker å skape fred mellom sine elever i "Fluefangeren".

Foto: Europafilm

«Fluefangeren» er et politisk drama som fanger vekst og fall av et diktatur i et klasserom. Vi møter Ghani, en idealistisk lærer, som i løpet av en intens dag, gir slipp på sine prinsipper. Han stenger elevene inne i klasserommet i et forsøk på å sementere den etniske konflikten blant barna og samtidig redde sin egen arbeidsplass.Fluefangeren hadde norsk premiere 21. april 2017

Filmen Hoggeren, filmplakat

Anders, spilt av Anders Baasmo Christiansen, har hovedrollen i «Hoggeren»

Foto: Mer Filmdistribusjon

Anders vokste opp i Rukkedalen med sterk utbrytertrang, men etter tjue år i Oslo er livet fremdeles ikke på plass.

Han vender tilbake til hjembygda, flytter inn i småbruket til sine avdøde foreldre og fordriver dagene med å hogge trær i skogen sin. Han har ingen plan for det han gjør, bare et mål om å finne ro i naturen og gi seg hen til det fysiske arbeidet. «Hoggeren» fikk to Amanda-nominasjoner for beste mannlige skuespiller og beste mannlige birolle.Hoggeren hadde norsk premiere 7. april 2017.

Den norske Oscar-komiteen består av åtte representanter fra den norske filmbransjen og Norsk filminstitutt avgjør hvilken film som innstilles til Oscar-akademiet. Komiteen kommer først frem til en kortliste på tre filmer. Deretter får produsentene for de tre filmene presentere sine planer for en eventuell Oscar-kampanje for komiteen.

Komiteen avgjør deretter hvilken av de tre filmene som skal representere Norge. Den endelige norske Oscar-kandidaten offentliggjøres tirsdag 5. september.

Kulturstrøm

  • Sjette førsteplass på albumlisten for Ariana Grande

    Ariana Grande sikrer seg sin sjette førsteplass på den amerikanske albumlisten med sitt sjuende studioalbum.

    – En uke med evig solskinn, skrev Ariana Grande i helgen på Instagram – og siktet til suksessen som hennes sjette album, kalt nettopp «Eternal Sunshine», har.

    Utgivelsen solgte det som tilsvarer 227.000 albumenheter i sin første uke, noe som er årets beste hittil, ifølge Billboard. Blant annet ble låtene strømmet 195 millioner ganger. Den nye platen, som også topper VG-lista her hjemme, er laget i samarbeid med svenskene Max Martin og Ilya Salmanzadeh.

    Grande har tidligere toppet albumlisten med «Positions» (2020), «Thank U, Next» (2019), «Sweetener» (2018), «My Everything» (2014) og «Yours Truly» (2013). 2016-platen «Dangerous Woman» kom «bare» til en andreplass.

    Ariana Grande
    Foto: AFP
  • Fem land vil ha «Cammo»

    NRK har inngått opsjonsavtale med Tyskland, Frankrike, Spania, Belgia og Nederland om nyinnspillinger av dramakomedien «Cammo».

    Over 700.000 så første sesong av «Cammo». Serien handler om influenseren Cammo, som går konkurs og må ta på seg jobben som støttekontakt for Kamilla med Downs syndrom.

    – Dette er helt surrealistisk! At humoren og historien i «Cammo» kan treffe både spanjoler og tyskere er skikkelig gøy. Jeg gleder meg til å se hvordan de forskjellige landene tolker manus, og er så takknemlig og glad for at historien om Cammo og Kamilla potensielt skal bli fortalt til så mange millioner mennesker, sier Caroline Glomnes, serieskaper og hovedrolleinnhaver.

    Katelyn Garbin og Caroline Glomnes i rollene som Kamilla og Cammo.
    Foto: NRK

Flere kulturnyheter