Hopp til innhold

Tre nominerte til «Årets museum»

Norsk Døvemuseum, Norsk Oljemuseum og Vest-Telemark Museum er nominert til den nasjonale prisen Årets museum 2012.

Geir Johannesen og Finn E Krogh foran Frigg-broen utenfor Det norske Oljemuseum i Stavanger.

Oljemuseet i Stavanger skal konkurrere mot tre andre museumsinstitusjoner om tittelen «Årets museum». Her er utstillingsleder Geir Johannesen og museumsdirektør Finn E. Krogh avbildet foran Frigg-boren utenfor Det norske oljemuseum i Stavanger.

Foto: Øyvind Arntsen / NRK

Vinneren bli offentliggjort den 13. september. Det Norsk Døvemuseum i Trondheim, Norsk Oljemuseum i Stavanger og Vest-Telemark Museum har til felles, er at de har høy kvalitet og aktivitet, opplyser Norges museumsforbund.

Prisen «Årets museum» går hvert år til en museumsinstitusjon som har gjort seg positivt bemerket i det foregående året. I fjor var det Norsk Teknisk Museum i Oslo som stakk av med seieren.

– Et unikt tiltak for en av landets minoriteter

Det er museer, kommuner og fylkeskommuner som har sendt inn nominasjonsforslag, deretter har en egen komite nedsatt av Norges museumsforbund vurdert de ulike kandidatene.

«Norsk Døvemuseum er et unikt tiltak for en av landets minoriteter. Det går nye veier for formidling av kunnskap om en minoritet og jobber med grenseflyttende og holdningsskapende arbeid omkring begrepet «annerledeshet»». Slik begrunner komiteen nominasjonen av Døvemuseet.

Når det gjelder nominasjonen av Norsk Oljemuseum, trekker komiteen fram museets viktige rolle som formidler av informasjon og kunnskap om petroleumsvirksomhetens utvikling og betydning i det norske samfunnet.

Komiteen skriver at Vest-Telemark Museum utgjør et tyngdepunkt i en bygningssamling av kirkelige og profane bygninger fra middelalderen, og at besøkstallene er imponerende med tanke på at samlingene befinner seg i en region som er tynt befolket.

Her kan du lese hele begrunnelsen til nominasjonskomiteen

Trine Skei Grande leder juryen

Hvilket museum som kan smykke seg med tittelen «Årets Museum» får vi vite 13. september. Da vil vinneren bli offentliggjort under festmiddagen under Det nasjonale museumsmøtet i Larvik.

Juryen består i år av politiker Trine Skei Grande (leder), journalist Gudleiv Forr og museumsdirektør Lene Floris fra Nationalmuseet i København.

Norsk Døvemuseum i Trondheim

Det nasjonale museet for hørselshemmedes kultur og historie er blant de nominerte til prisen «Årets museum».

Foto: Tor Beisvåg

Kulturstrøm

  • Gustav Klimts siste maleri solgt på auksjon

    Maleriet «Portrait of Miss Lieser» av den østerrikske kunstneren Gustav Klimt ble solgt på auksjon i Wien for 30 millioner euro, som tilsvarer rundt 350 millioner kroner.

    Klimt startet på portrettet i 1917, og det skulle bli hans siste maleri før han døde året etter. Han fikk aldri gjort det helt ferdig.

    Maleriet var savnet i nesten 100 år før det dukket opp på auksjonshuset i Wien tidligere i år, skriver BBC.

    Det har vært flere debatter om hvem kvinnen på bildet er, og hva som skjedde med bilde under 2. verdenskrig.

    Auksjonsleder Michael Kovacek, co-administrerende direktør for Kinsky Auction House taler ved siden av Claudia Moerth-Gasser, Klimt Expert, i begynnelsen av en auksjon for den østerrikske kunstneren Gustav Klimts portrett ble auksjonert ut.
    Foto: Reuters
  • Begravelses-musikal basert på Løvlands sanger.

    I september kommer begravelses-musikalen «You Raise me up» på Lillestrøm kultursenter, i samarbeid med komponist Rolf Løvland, skriver de i en pressemelding.

    Musikalen er en romantisk dramakomedie som utspiller seg i et begravelsesbyrå. Lisa Stokke og Øyvind Boye Løvold spiller hovedrollene.