Hopp til innhold

Bekrefter at tre verdenskjente malerier er brent opp

Rumenske eksperter bekrefter nå at tre av syv stjålne kunstverk, som inkluderer Picasso og Monet, er blitt brent og ødelagt.

Ekspertenes funn støtter forklaringen til den rumenske kvinnen som forklarte at hun brente kunstverk verdt flere hundre millioner for å skjule sønnens tyveri.

– Vi har samlet overveldende bevis på at tre av de syv maleriene ble ødelagt i brannen, sier Gheorghe Niculescu til Reuters.

Niculescu er leder av Romanias nasjonale etterforskningssenter i fysikk og kjemi, og har undersøkt asken som ble funnet av politiet.

Så langt kan ikke etterforskerne si hvilke av maleriene de har funnet i asken. Det var i forrige uke at nyheten om den store kunstdestruksjonen kom til overflaten.

Malerier signert blant annet Monet, Gauguin, Picasso og Matisse ble stjålet fra Rotterdam Kunsthal museum i 2012.

Forbrytermoren skal ha satt seg fore å ødelegge bevismaterialet da sønnen ble arrestert for tyveriet, og gravde opp maleriene fra sitt skjulested, for deretter å sette fyr på dem.

I bildeserien ovenfor ser du hvilke bilder som forsvant.

Direktøren for Romanias Nasjonalmuseum, Ernest Oberlander-Tarnoveanu, uttalte at ildspåsettelsen var en «en forbrytelse mot menneskeheten» dersom det viste seg å stemme at kvinnen hadde brent opp maleriene.

Artikkelen fortsetter under bildet.

DUTCH-HEIST/ A member of a team of experts from Romania's National Research Investigation Centre in Physics and Chemistry points at a picture of an evidence, burnt canvas and paint, in Bucharest

Etterforskerne er trygge på at de har funnet asken til tre av de syv verdenskjente maleriene. Hvilke malerier de har funnet restene av, er ennå ikke sikkert.

Foto: BOGDAN CRISTEL / Reuters

Sikre i sin sak

Ekspertene slår nå fast at det er bildene fra Rotterdam Kunsthal som er funnet. Bildene var lånt fra en privat samling i anledning museets 20 års-jubileum, og skal ha en verdi på mellom 100 og 200 millioner euro.

Ifølge Gheorghe Niculescu har de funnet spikre som ble brukt til å feste maleriene til trerammene, og dette er et sikkert bevis på det er de stjålne maleriene som er funnet.

– Formen, at de er laget manuelt og metallene som spikrene er laget av, har ledet oss til konklusjonen om at det er de savnede maleriene, sier Niculescu til Reuters.

Han forteller videre at de har brukt forskjellige røntgenmetoder for å undersøke verkene, samt elektronisk og optisk mikroskopi utført av landets kunsteksperter, og at det ikke kan være noen tvil om konklusjonen.

De stjålne verkene var Picassos "Tête d'Arlequin", Matisses "La Liseuse en Blanc et Jaune", Monets "Waterloo Bridge, London" and "Charing Cross Bridge, London", Gauguins "Femme devant une fenêtre ouverte", De Haans "Autoportrait" and Freuds "Woman with Eyes Closed".

Politiet har tidligere uttalt at kunstverkene sannsynligvis ville komme til rette igjen, siden maleriene var så kjente at det ville være nærmest umulig å selge dem videre.

Men konklusjonen fra de rumenske ekspertene har nå knust alt håp om at verkene ville bli funnet i samme tilstand som da de forsvant.

Artikkelen fortsetter under bildet.

DUTCH-HEIST/ A member of a team of experts from Romania's National Research Investigation Centre in Physics and Chemistry points at a picture of an evidence in Bucharest

Sprikene som er blitt brukt for å feste maleriene er et viktig bevis i den rumenske etterforskningen.

Foto: BOGDAN CRISTEL / Reuters

Plasserte maleriene i ovnen

Den mistenkte kvinnen skal ha skjult kunstverkene i et øde hus og på en kirkegård. Men da politiet begynte å lete etter maleriene rundt om i landsbyen hennes, skal hun ha gravd dem opp og tent på dem.

– Jeg plasserte kofferten som inneholdt maleriene i ovnen og la inn noe ved, tøfler og gummisko og venta til det hele var brent opp, sier den mistenkte til det rumenske nyhetsbyrået Mediafax.

Kulturstrøm

 • Blues-pioneren John Mayall er død

  Den britiske artisten John Mayall er død, 90 år gammel. Hans band The Bluesbreakers var sentralt i karrieren til senere superstjerner som Eric Clapton og Mick Fleetwood.

  Musikeren døde mandag i sitt hjem i California, heter det i en kunngjøring på Mayalls Instagram-konto. Han hadde familien sin rundt seg, melder nyhetsbyrået AP.

  – Helseplagene som tvang John til å avslutte sin storslåtte turnékarriere, førte til slutt til fred for en av verdens største helter på veien. John Mayall ga oss 90 år med utrettelig innsats for å lære bort, inspirere og underholde, heter det.

  En rekke artister har spilt i John Mayalls band, blant dem Eric Clapton og Jack Bruce, som senere dannet Cream. Det har også Mick Fleetwood, John McVie og Peter Green, som senere spilte i Fleetwood Mac, samt Mick Taylor, som spilte fem år i Rolling Stones.

  John Mayall har holdt konserter i Norge flere ganger, deriblant på Notodden Blues festival i 2004 og 2013.

  Mayall gav ut sitt første album i 1966.

  Han ble innlemmet i Blues Hall of Fame i 2016.

  I fjor ble han nominert til Grammy klassen Best Traditional blues album, for albumet «The sun is shining down».

  NTB/NRK

  Bluesartisten John Mayall er død. Bildet viser Mayall mens han spiller munnspill og holder rundt en mikrofon. Bildet er fra Montreux Jazz Festival i Montreux, Sveits, sent mandag 7. juli 2008
  Foto: Sandro Campardo/Keystone / AP/NTB
 • «Kjærlighet» til filmfestivalen i Venezia

  Den norske spelefilmen «Kjærlighet» av Dag Johan Haugerud er teke ut i hovudkonkurransen på filmfestivalen i Venezia, og kan dermed vinne Gulløven.

  Det er første gong på 38 år at ein norsk spelefilm er invitert til hovudkonkurransen i det som er verdas eldste filmfestival, og ein av dei tre viktigaste filmfestivalane i verda, saman med Cannes og Berlin.

  Regissør Dag Johan Haugerud
  Foto: Baard Henriksen
 • Quisling-film til Toronto

  Regissør Erik Poppes kommende film om Quisling, «Quislings siste dager», er invitert til filmfestivalen i Toronto.

  Det vil si at den får internasjonal premiere i Toronto i begynnelsen av september.

  Ifølge Norsk filminsittutt skal «Quislings siste dager» vises i seksjonen Special Presentation som er for høyprofilerte spillefilmer.

  – Dette er virkelig en ny og betydningsfull milepæl for oss. Toronto-festivalen er den viktigste nord-amerikanske filmfestivalen. Den medfører ofte amerikansk distribusjon, og er også en avgjørende introduksjon til Oscarakademiet om vi blir valgt som norsk kandidat, sier filmens produsenter Finn Gjerdrum og Stein B. Kvae i en pressemelding.

  Verdenspremieren blir på filmfestivalen i Haugesund søndag 18. august.

  Gard B. Eidsvold spiller rollen som landssviker Vidkun Quisling.

  Gard B. Eidsvold som landssviker Vidkun Quisling i filmen Gard «Quislings siste dager».
  Foto: Agnete Brun / Paradox, SF Studios