NRK Meny
Normal

Tre i Norge ved to av dem

Norgesglassets reporter Sjur Sætre reiser i sommer i fotsporene til Tre i Norge ved to av dem.

Reporter Sjur Sætre

Reporter Sjur Sætre er ute på tur i sommer.

Foto: Sjur Sætre / NRK

Norgesglassets reporter Sjur Sætre reiser i sommer i fotsporene til de tre engelskmennene bak boken Tre i Norge ved to av dem fra 1882. De tre herrer reiste i 1880 fra Kristiania til Gjende i Jotunheimen. På en humoristisk måte beskriver de sine møter med Norge og ”de innfødte”. Også Sjur Sætre møter ”innfødte” på sin tur.

 

Tre i Norge, del 1

Cato Sciøtz

Cato Sciøtz med den engelske førsteutgaven av Tre i Norge.

Foto: Sjur Sætre / NRK

Sjur Sætre følger i fotsporene til "Tre i Norge ved to av dem". Første stopp er hos boksamler og advokat Cato Schiøtz i Oslo. Han har et et nært forhold til til denne klassikeren av en reiseskildring.

Hør: Tre i Norge - del 1

 

Tre i Norge, del 2

De tre engelske herrer kaller seg Esau, Skipperen og John, og målet for reisen er Gjende i Jotunheimen. På veien dit er de innom en rekke steder. Turen med Skibladner på Mjøsa faller virkelig i smak, også Sjur Sætre koser seg om bord.

Hør: Tre i Norge - del 2

 

Tre i Norge, del 3

Victoria hotell ble hotellet for våre engelske venner da de steg i land på Lillehammer. Også Sjur Sætre har kommet seg av Skibladner og er spent på hva OL byen har å by på en sommerkveld. 

Hør: Tre i Norge - del 3

 

Tre i Norge, del 4

Tor Jacobsen

Tor Jacobsen driver Kulturstua i Ro i Gausdal

Foto: Sjur Sætre / NRK

En fransk jente, en syklende jussstudent og en entusiastisk veiselger, er noe av det Sjur Sætre støter på i dag. Han reiser som de engelske herrer gjorde fra Lillehammer med kurs mot Jotunheimen.

Hør: Tre i Norge - del 4

 

Tre i Norge, del 5

Odd Midlin

Odd Midlin pørver å få til noe i Helvete. Tre i Norge gutta overnatta på Dalbakken , gården hans.

Foto: Sjur Sætre / NRK

Reporter Sjur Sætre fortsetter turen, og har nå kommet seg frem til Helvete i Espedalen. Der var de engelske herrer på besøk i 1880 og de overasket ved å sove med åpent vindu.

Hør: Tre i Norge - del 5

 

Tre i Norge, del 6

Geir Busk

Reporter Sjur Sætre fant snekkeren sin Geir Busk i Espedalen.

Foto: Sjur Sætre / NRK

Espedalen ligger ved inngangen til Jotunheimen, og var altså et av stedene engelskmennene fra ”Tre i Norge ved to av dem” stoppet opp. Men akkurat i dag er reporter Sjur Sætre mest opptatt av at han har funnet den forsvundne snekker, Geir

Hør: Tre i Norge - del 6  

 

Tre i Norge, del 7

Gjende i Jotunheimen var målet for engelskmennene under turen i 1880. De tre slo seg til ved Memurubu under Beseggen omtrent ved midten av dette vakre fjellvannet. I denne episoden er det begynt å bli kveld for reporter Sjur Sætre, og endelig er også han kommet til Gjende.

Hør: Tre i Norge - del 7

 

Tre i Norge, del 8

Memurubu

Memurubu og memmurudalen hvor de tre slo leir.

Foto: Sjur Sætre / NRK

Det finnes ikke vakrere sted på jord enn Gjende, sier sjefen på Memurubu Kjetil Sveine. De glade engelske herrer slo leir i Memurudalen og de ble så forelsket at de ble der i mange uker.

Hør: Tre i Norge - del 8

 

Tre i Norge, del 9

Kine Espejord og Lars Peder Fjelldal

Kine Espejord og Lars Peder Fjelldal, kjærestepar i telt ved gjendesheim.

Foto: Sjur Sætre / NRK

Trange små skap sa forfatterne av boken Tre i Norge om rommene på Gjendesheim. De besøkte Jotunheimen i 1880. Reporter Sjur Sætre avslutter sin reise i fotsporene til de tre med å sjekke ut hvordan rommene er i dag. Men han møter også et stolt kjæresetpar.

Hør: Tre i Norge - del 9

 

Kulturstrøm

 • FILMANMELDELSE: Isle of Dogs (5)

  «Isle of Dogs er muligens litt mørkere og mer melankolsk enn de fleste andre Wes Anderson-filmer, og den er full av undertekst om maktmisbruk og diskriminering.» Les hele anmeldelsen her.

  "Isle of Dogs"
  Foto: Twentieth Century Fox
 • Omstridt østerriker tilbake i Norge

  Den omdiskuterte Ibsenprisvinneren Peter Handke er tilbake på Nationaltheatret med sitt nye stykke «Kunsten å spørre eller Reisen til det sonore landet ». Handke ble møtt med demonstrasjoner utenfor teatret da han kom for å motta Ibsenprisen i 2014.

  Den østerrikske forfatteren og dramatikeren ble beskyldt for å bagatellisere serbiske krigsforbrytelser, og fordi han talte i begravelsen til tidligere president og folkemordtiltalte Slobodan Milosevic. (NTB)

  Handke møtt av demonstranter.
  Foto: Fredrik Varfjell / NTB scanpix
 • Årets vinnere av Gullrutens fagpris

  Gullrutens fagpris for beste manus og lyddesign gikk til Dramaserien «Heimebane», og «Grenseland» fikk prisen for beste foto og regi. Prisene ble delt ut på Chateau Neuf i Oslo i går kveld. Se Rushprints fulle oversikt over vinnerne her:

  Laster Twitter-innhold