Hopp til innhold

Tre i Norge ved to av dem

Norgesglassets reporter Sjur Sætre reiser i sommer i fotsporene til Tre i Norge ved to av dem.

Reporter Sjur Sætre

Reporter Sjur Sætre er ute på tur i sommer.

Foto: Sjur Sætre / NRK

Norgesglassets reporter Sjur Sætre reiser i sommer i fotsporene til de tre engelskmennene bak boken Tre i Norge ved to av dem fra 1882. De tre herrer reiste i 1880 fra Kristiania til Gjende i Jotunheimen. På en humoristisk måte beskriver de sine møter med Norge og ”de innfødte”. Også Sjur Sætre møter ”innfødte” på sin tur.

 

Tre i Norge, del 1

Cato Sciøtz

Cato Sciøtz med den engelske førsteutgaven av Tre i Norge.

Foto: Sjur Sætre / NRK

Sjur Sætre følger i fotsporene til "Tre i Norge ved to av dem". Første stopp er hos boksamler og advokat Cato Schiøtz i Oslo. Han har et et nært forhold til til denne klassikeren av en reiseskildring.

Hør: Tre i Norge - del 1

 

Tre i Norge, del 2

De tre engelske herrer kaller seg Esau, Skipperen og John, og målet for reisen er Gjende i Jotunheimen. På veien dit er de innom en rekke steder. Turen med Skibladner på Mjøsa faller virkelig i smak, også Sjur Sætre koser seg om bord.

Hør: Tre i Norge - del 2

 

Tre i Norge, del 3

Victoria hotell ble hotellet for våre engelske venner da de steg i land på Lillehammer. Også Sjur Sætre har kommet seg av Skibladner og er spent på hva OL byen har å by på en sommerkveld. 

Hør: Tre i Norge - del 3

 

Tre i Norge, del 4

Tor Jacobsen

Tor Jacobsen driver Kulturstua i Ro i Gausdal

Foto: Sjur Sætre / NRK

En fransk jente, en syklende jussstudent og en entusiastisk veiselger, er noe av det Sjur Sætre støter på i dag. Han reiser som de engelske herrer gjorde fra Lillehammer med kurs mot Jotunheimen.

Hør: Tre i Norge - del 4

 

Tre i Norge, del 5

Odd Midlin

Odd Midlin pørver å få til noe i Helvete. Tre i Norge gutta overnatta på Dalbakken , gården hans.

Foto: Sjur Sætre / NRK

Reporter Sjur Sætre fortsetter turen, og har nå kommet seg frem til Helvete i Espedalen. Der var de engelske herrer på besøk i 1880 og de overasket ved å sove med åpent vindu.

Hør: Tre i Norge - del 5

 

Tre i Norge, del 6

Geir Busk

Reporter Sjur Sætre fant snekkeren sin Geir Busk i Espedalen.

Foto: Sjur Sætre / NRK

Espedalen ligger ved inngangen til Jotunheimen, og var altså et av stedene engelskmennene fra ”Tre i Norge ved to av dem” stoppet opp. Men akkurat i dag er reporter Sjur Sætre mest opptatt av at han har funnet den forsvundne snekker, Geir

Hør: Tre i Norge - del 6  

 

Tre i Norge, del 7

Gjende i Jotunheimen var målet for engelskmennene under turen i 1880. De tre slo seg til ved Memurubu under Beseggen omtrent ved midten av dette vakre fjellvannet. I denne episoden er det begynt å bli kveld for reporter Sjur Sætre, og endelig er også han kommet til Gjende.

Hør: Tre i Norge - del 7

 

Tre i Norge, del 8

Memurubu

Memurubu og memmurudalen hvor de tre slo leir.

Foto: Sjur Sætre / NRK

Det finnes ikke vakrere sted på jord enn Gjende, sier sjefen på Memurubu Kjetil Sveine. De glade engelske herrer slo leir i Memurudalen og de ble så forelsket at de ble der i mange uker.

Hør: Tre i Norge - del 8

 

Tre i Norge, del 9

Kine Espejord og Lars Peder Fjelldal

Kine Espejord og Lars Peder Fjelldal, kjærestepar i telt ved gjendesheim.

Foto: Sjur Sætre / NRK

Trange små skap sa forfatterne av boken Tre i Norge om rommene på Gjendesheim. De besøkte Jotunheimen i 1880. Reporter Sjur Sætre avslutter sin reise i fotsporene til de tre med å sjekke ut hvordan rommene er i dag. Men han møter også et stolt kjæresetpar.

Hør: Tre i Norge - del 9

 

Kulturstrøm

  • Gustav Klimts siste maleri solgt på auksjon

    Maleriet «Portrait of Miss Lieser» av den østerrikske kunstneren Gustav Klimt ble solgt på auksjon i Wien for 30 millioner euro, som tilsvarer rundt 350 millioner kroner.

    Klimt startet på portrettet i 1917, og det skulle bli hans siste maleri før han døde året etter. Han fikk aldri gjort det helt ferdig.

    Maleriet var savnet i nesten 100 år før det dukket opp på auksjonshuset i Wien tidligere i år, skriver BBC.

    Det har vært flere debatter om hvem kvinnen på bildet er, og hva som skjedde med bilde under 2. verdenskrig.

    Auksjonsleder Michael Kovacek, co-administrerende direktør for Kinsky Auction House taler ved siden av Claudia Moerth-Gasser, Klimt Expert, i begynnelsen av en auksjon for den østerrikske kunstneren Gustav Klimts portrett ble auksjonert ut.
    Foto: Reuters
  • Begravelses-musikal basert på Løvlands sanger.

    I september kommer begravelses-musikalen «You Raise me up» på Lillestrøm kultursenter, i samarbeid med komponist Rolf Løvland, skriver de i en pressemelding.

    Musikalen er en romantisk dramakomedie som utspiller seg i et begravelsesbyrå. Lisa Stokke og Øyvind Boye Løvold spiller hovedrollene.