Transeserien TVNorge sa nei til

Sara/Claes er gift med Anita. I dokumentarserien som TVNorge sa nei til, forteller de om sitt liv. Her kan du se klipp fra serien som NRK2 skal sende i løpet av vinteren.

Video nsps_upload_2010_1_6_16_30_36_14.jpg
Denne videoen er dessverre ikke tilgjengelig. Kontakt oss dersom du har spørsmål.

- Det er en del av NRKs oppdrag å vise bredden i samfunnet, og dette er en søt og fin serie som passer oss bra, sier Peter Wallace, sjef for innkjøp av ekterne produksjoner til NRKs kanaler.

Dokumentarserien om 12 transpersoner og deres liv, bakgrunn, vennskap, ekteskap, identitet, tanker og følelser, skal sendes i åtte episoder på NRK2 i løpet av vinteren og våren 2010.

Serien ble opprinnelig laget for TVNorge, som i desember gjorde det klart at de ikke ville vise den.

For drøyt for TVNorge

Til Dagbladet sa Eivind Landsverk, programdirektør i TVNorge, at tematikken var for kontroversiell for kanalen. Serien passet ikke inn i TVNorges profil.

Peter Wallace finner derimot ikke noe sjokkerende ved å portrettere transpersoner.

- Menn som kler seg i dameklær – er overhodet ikke et kontroversielt tema i dag. Det handler heller om at serien ikke var konfliktfylt nok for TVNorge, sier han.

Transpersoner før støtte på Toten

Limelight Film og TV AS, som også står bak underholdningssuksessene Charterfeber, Sykehuset, Politiet og Unge mødre, har denne gangen tatt utgangspunkt i Stensveen ressurssenter for transpersoner, drevet fra en gård på Toten.

- Vi var nysgjerrige på hvem som er transer. Det er noe de fleste ikke noe peiling på, så det var en drivkraft til å lage serien, sier Morten Skovdahl, produsent i Limelight Film og TV AS.

Tøft å stå fram

Morten Skovdahl forteller at både filmselskapet og deltakerne ble paffe og skuffet da TVNorge droppet serien.

- Vi er imponert over at de står frem, for vi har oppdaget hvor tøft det kan være for dem å gå ut med det. Det kan virke som det finnes flere fordommer mot transpersoner enn mot homofile i Norge, uten at det er noen grunn til at det skal være slik, sier Morten Skovdahl.

Kulturstrøm

 • Flere kjøper brukte klær

  Det globale markedet for bruktklær kommer til å gå forbi salget av nye klær i motehandelen innen 2028. Bruktmarkedet vokser fort, unge konsumenter driver trenden fordi de er miljøbevisste, skriver Business of Fashion. Stadig mer av vintage-handlingen skjer på nett.

  Brukt genser
  Foto: `tise
 • Dropper Elbfilharmonien

  Den italienske stjernedirigenten Riccardo Muti nekter å «kaste bort tiden» på å opptre i det nye konserthuset Elbfilharmonien i Hamburg. Han mener akustikken er for dårlig og har strøket salen fra turnélista med Wienerfilharmonikerne og Chicago symfoniorkester, skriver tyske Kurier. Stjernetenoren Jonas Kaufmann har tidligere kritisert salen for det samme. Elbfilharmonien ble åpnet i 2017 og kostet over 7,5 milliarder kroner. Se kortversjonen av historien om den berømte konsertarenaen:

  Dokumentaren om den 10 (!) år lange byggeperioden av konsertsalen Elbphilharmonie i Hamburg: https://tv.nrk.no/serie/hovedscenen-tv/MKTV15021417/08-04-2017

  Publisert av NRK Kultur Tirsdag 18. april 2017
 • Ung journalist drept i Irland

  En kollega formidlet den avdøde journalistens siste melding på Twitter, skrevet under opptøyene hun dekket i Nord-Irland. Politiet anser hendelsen som terrorhandling. Les hele saken fra Urix.

  Laster Twitter-innhold