Hopp til innhold

Transeserien TVNorge sa nei til

Sara/Claes er gift med Anita. I dokumentarserien som TVNorge sa nei til, forteller de om sitt liv. Her kan du se klipp fra serien som NRK2 skal sende i løpet av vinteren.

Video nsps_upload_2010_1_6_16_30_36_14.jpg
Denne videoen er dessverre ikke tilgjengelig. Kontakt oss dersom du har spørsmål.

- Det er en del av NRKs oppdrag å vise bredden i samfunnet, og dette er en søt og fin serie som passer oss bra, sier Peter Wallace, sjef for innkjøp av ekterne produksjoner til NRKs kanaler.

Dokumentarserien om 12 transpersoner og deres liv, bakgrunn, vennskap, ekteskap, identitet, tanker og følelser, skal sendes i åtte episoder på NRK2 i løpet av vinteren og våren 2010.

Serien ble opprinnelig laget for TVNorge, som i desember gjorde det klart at de ikke ville vise den.

For drøyt for TVNorge

Til Dagbladet sa Eivind Landsverk, programdirektør i TVNorge, at tematikken var for kontroversiell for kanalen. Serien passet ikke inn i TVNorges profil.

Peter Wallace finner derimot ikke noe sjokkerende ved å portrettere transpersoner.

- Menn som kler seg i dameklær – er overhodet ikke et kontroversielt tema i dag. Det handler heller om at serien ikke var konfliktfylt nok for TVNorge, sier han.

Transpersoner før støtte på Toten

Limelight Film og TV AS, som også står bak underholdningssuksessene Charterfeber, Sykehuset, Politiet og Unge mødre, har denne gangen tatt utgangspunkt i Stensveen ressurssenter for transpersoner, drevet fra en gård på Toten.

- Vi var nysgjerrige på hvem som er transer. Det er noe de fleste ikke noe peiling på, så det var en drivkraft til å lage serien, sier Morten Skovdahl, produsent i Limelight Film og TV AS.

Tøft å stå fram

Morten Skovdahl forteller at både filmselskapet og deltakerne ble paffe og skuffet da TVNorge droppet serien.

- Vi er imponert over at de står frem, for vi har oppdaget hvor tøft det kan være for dem å gå ut med det. Det kan virke som det finnes flere fordommer mot transpersoner enn mot homofile i Norge, uten at det er noen grunn til at det skal være slik, sier Morten Skovdahl.

Kulturstrøm

  • Gustav Klimts siste maleri solgt på auksjon

    Maleriet «Portrait of Miss Lieser» av den østerrikske kunstneren Gustav Klimt ble solgt på auksjon i Wien for 30 millioner euro, som tilsvarer rundt 350 millioner kroner.

    Klimt startet på portrettet i 1917, og det skulle bli hans siste maleri før han døde året etter. Han fikk aldri gjort det helt ferdig.

    Maleriet var savnet i nesten 100 år før det dukket opp på auksjonshuset i Wien tidligere i år, skriver BBC.

    Det har vært flere debatter om hvem kvinnen på bildet er, og hva som skjedde med bilde under 2. verdenskrig.

    Auksjonsleder Michael Kovacek, co-administrerende direktør for Kinsky Auction House taler ved siden av Claudia Moerth-Gasser, Klimt Expert, i begynnelsen av en auksjon for den østerrikske kunstneren Gustav Klimts portrett ble auksjonert ut.
    Foto: Reuters
  • Begravelses-musikal basert på Løvlands sanger.

    I september kommer begravelses-musikalen «You Raise me up» på Lillestrøm kultursenter, i samarbeid med komponist Rolf Løvland, skriver de i en pressemelding.

    Musikalen er en romantisk dramakomedie som utspiller seg i et begravelsesbyrå. Lisa Stokke og Øyvind Boye Løvold spiller hovedrollene.