Transeserien TVNorge sa nei til

Sara/Claes er gift med Anita. I dokumentarserien som TVNorge sa nei til, forteller de om sitt liv. Her kan du se klipp fra serien som NRK2 skal sende i løpet av vinteren.

- Det er en del av NRKs oppdrag å vise bredden i samfunnet, og dette er en søt og fin serie som passer oss bra, sier Peter Wallace, sjef for innkjøp av ekterne produksjoner til NRKs kanaler.

Dokumentarserien om 12 transpersoner og deres liv, bakgrunn, vennskap, ekteskap, identitet, tanker og følelser, skal sendes i åtte episoder på NRK2 i løpet av vinteren og våren 2010.

Serien ble opprinnelig laget for TVNorge, som i desember gjorde det klart at de ikke ville vise den.

For drøyt for TVNorge

Til Dagbladet sa Eivind Landsverk, programdirektør i TVNorge, at tematikken var for kontroversiell for kanalen. Serien passet ikke inn i TVNorges profil.

Peter Wallace finner derimot ikke noe sjokkerende ved å portrettere transpersoner.

- Menn som kler seg i dameklær – er overhodet ikke et kontroversielt tema i dag. Det handler heller om at serien ikke var konfliktfylt nok for TVNorge, sier han.

Transpersoner før støtte på Toten

Limelight Film og TV AS, som også står bak underholdningssuksessene Charterfeber, Sykehuset, Politiet og Unge mødre, har denne gangen tatt utgangspunkt i Stensveen ressurssenter for transpersoner, drevet fra en gård på Toten.

- Vi var nysgjerrige på hvem som er transer. Det er noe de fleste ikke noe peiling på, så det var en drivkraft til å lage serien, sier Morten Skovdahl, produsent i Limelight Film og TV AS.

Tøft å stå fram

Morten Skovdahl forteller at både filmselskapet og deltakerne ble paffe og skuffet da TVNorge droppet serien.

- Vi er imponert over at de står frem, for vi har oppdaget hvor tøft det kan være for dem å gå ut med det. Det kan virke som det finnes flere fordommer mot transpersoner enn mot homofile i Norge, uten at det er noen grunn til at det skal være slik, sier Morten Skovdahl.

Kulturstrøm

 • Saksofonist skal redde truet fugl

  Et energiselskap i New Zealand vil prøve å redde fuglearten kākāpō ved hjelp av musikk. Det fins bare 147 fugler igjen av den kritisk truede arten, som er en type papegøye.

  Selskapet Meridian Energy støtter newzealandske viltmyndigheter i arbeidet med å redde kākāpōene. Nå håper de at sensuell musikk skal få fuglene i paringshumør. Derfor søker det etter en saksofonist som skal spille for dem, skriver Limelight Magazine.

  En fugl av arten kākāpō
  Foto: Wikimedia Commons / Flickr / Department of Conservation
 • Zeshan Shakar på lydboktoppen

  «Tante Ulrikkes vei» er den skjønnlitterære romanen flest har lyttet til i 2018 i strømmetjenesten Fabel, melder Gyldendal forlag. Zeshan Shakars debutroman er lyttet til dobbelt så mange ganger som den neste romanen på lista. Shakar fikk i fjor Tarjei Vesaas debutantpris for romanen, som ble den nest mest solgte boka i 2018, uavhengig av genre. Den skal bli teater, TV-serie og oversettes til engelsk.