NRK Meny
Normal

Transilvansk festival tar betalt i blod

En musikkfestival i vampyren Draculas hjemtrakter tilbyr gratis inngang til festivalgjengere som er villige til å blø for en god sak.

Rumensk blodgiverkampanje

BLODPRIS: «Det lønner seg å gi blod», heter det på en plakat som skal promotere festivalens blod-mot-billett-initiativ.

Foto: Untold / Faksimile

Untold-festivalen, som arrangeres byen Cluj-Napoca i den rumenske regionen Transilvania nå i juli, frister med rabatterte billetter og gratis inngang til festivalgjengere som forplikter seg til å gi blod, skriver det rumenske nyhetsbyrået Agerpres.

Bytter blod mot billetter

Vordende blodgivere som registrerer seg innenfor et bestemt tidsrom, fristes med prisavslag på festivalpasset.

De som i tillegg leverer skjemaet på angitte steder i Cluj-Napoca eller i hovedstaden Bucuresti, kan på sin side innkassere en gratis festivalbillett.

Initiativet er et samarbeid med myndighetene, og kommer i stand for å avhjelpe Romanias mangel på donorblod. Ifølge arrangørene er det kun 1,7 prosent av landets befolkning som donerer blod, noe som plasserer dem mot bunnen av Europa-statistikken.

Legendarisk landskap

Kampanjen bærer navnet «Betal med blod», og plakaten prydes av en skrekkfilm-vampyr som donerer blod.

Den rumenske Transilvania-regionen har vært forbundet med blodsugende vampyrer helt siden den irske forfatteren Bram Stoker lot sin romanfigur Dracula være en transilvansk greve.

Figuren har senere blitt udødeliggjort på filmlerretet av skrekkfilmlegender som Bela Lugosi og Christopher Lee.

Det historiske forbildet for den romanens blodsugende adelsmann var imidlertid krigsherren Vlad Tepes, som hersket over naboregionen Valakia.

Utover den historiske beliggenheten har ellers Untold-festivalen lite med skrekk og gru å gjøre. Hovedattraksjonene under festivalen er elektroniske gladgutter som Avicii, Armin van Buuren og David Guetta.