Tramper i klaveret

Per Inge Torkelsen har søkt fast stilling hos Helsedepartementet som statsrøyker, terget på seg de eldre med «Den store stygge eldreboka», vært programleder i barne-tv, sittet i kommunestyret i Stavanger, spiller revy og er stand-up komiker. Nå kåserer Torkelsen i Norgesglasset.

Per Inge Torkelsen
Foto: NRK

Per Inge Torkelsen er utdannet adjunkt med lærerskole og engelsk grunnfag, men er best kjent som humorist. Han har jobbet som postmann, skraphandler, illusjonist og vært norgesmester i tryllekunst. Han har holdt foredrag for bedrifter og vært engasjert debattant. I telefonkatalogen står han oppført som klovn.

Lurte hele verden

Per Inge Torkelsen

Per Inge Torkelsen.

Foto: Aas, Erlend / SCANPIX

Per Inge var bare 15 år da han gjorde seg bemerket i riksmediene første gang. Da lurte han alle norges arkeologer ved å legge fem kinesiske mynter i et utgravingsfelt i Stavanger. På slutten av 1960-tallet ble Stavanger kretsfengsel og noen andre bygninger på torget i Stavanger revet, og arkeologer drev samtidig utgravinger.

Sammen med en kamerat tok Per Inge seg inn på det arkeologiske feltet og gravde ned de eldgamle kinesiske myntene. Stavanger museum sendte ut pressemeldinger om funnet, og snart var saken kjent over hele verden. Men etter en tid fikk den velopdragne Per Inge dårlig samvittighet, og kontaktet Stavanger Aftenblad for å fortelle sannheten.

Etter det har det gått slag i slag, og vi husker blant annet oppfordringen hans om å gi ungdom en flaske brennevin før idretten tok dem...

Gledelig røyk og godt nyttår!

I 2003 skrev han boken «Gledelig røyk og godt nyttår!», og har med den meldt seg på i den pågående røykedebatten. Nå har han for alvor tatt til ordet for røykerenes sak, og kjenner vi han rett, kommer det sikkert flere friske magadrag fra den kanten.

Samler på tegneserier

Per Inge er en lidenskapelig tegneserie-samler, og har over 28.000 tegneseriehefter. De fleste av dem er utstilt i Barnemuseet i Stavanger.

Hør: Per Inge Torkelsen tramper i klaveret

Norgesglasset NRK P1

Kulturstrøm

  • – Oppriktig og personlig portrett

    – Et fengende rot av en dokumentarfilm, skriver Filmpolitiet i anmeldelsen av «MATANGI / MAYA / M.I.A.». Filmen forteller historien om hvordan artisten Maya ble rapper og popstjerne. Hun er immigrant fra Sri Lanka og datter av en sentral skikkelse i den tamilske motstandsbevegelsen. Det har gitt henne drivstoff i karrieren i den kommersielle popbransjen, skriver anmelder Sigurd Vik.

    Artisten Maya
    Foto: Another World Entertainment
  • Norske 3D-klær først i verden

    Den norske digitale kleskolleksjonen «Neo-Ex» er de første klærne som kun kan brukes digitalt. – Vi ønsker å utforske hvordan mote kan eksistere i den digitale fremtiden, sier Ingeline Gjelsnes, markedssjef i Carlings til Melk & Honning. Alle inntektene fra den digitale kolleksjonen går til den veldedige stiftelsen WaterAid for å rette søkelyset på det store vannforbruket i moteindustrien.