Traktor-samlere

Noen velger å bruke mye tid på å finne de mest sjeldne frimerkene, mens andre ender opp med enorme traktorsamlinger.

Lanz Bulldog Schlepper
Foto: KaHe, Wikipedia

Hest og ku er ikke noe dårlig redskap for å trekke plog, men siden begynnelsen av 1900-tallet har traktoren vært bondens favorittredskap. Og, da er det kanskje ikke så rart at noen velger å sette av mye tid på å holde noen fantastiske samlinger ved like.

Museum på låven

Traktor-museum
Foto: Bjørn Oppsahl / NRK

Dag og Ole Bækkedal er sammen om sin interesse for traktorer, den ene er lege og den andre er maskiningeniør. Til nå har de samlet hele 200 traktorer, og de aller fleste av dem er fullt kjørbare.

Gutta deler gjerne interessen med andre, så sammen med Knut Bakke har de startet Norsk motorhistorisk museum på Lindstad Vestre i Stange. En av juvelene i samlinga er en lokomobil fra 1903.

Se Norge Rundt-innslaget i Nett-TV.

27 hestekrefter

Munktells
Foto: Ulf Erik Hansen / NRK

I Gausdal i Oppland befinner det seg en annen entusiastisk samler. 89 traktorer har Ivar Bø klart å samle sammen i løpet av livet. Stoltheten er en svensk Munktell fra 1936 med 27 hestekrefter. Og Ivar har en grei forklaring på hvorfor hesten ikke klarte å holde følge med traktoren.

- Hesten hadde sin misjon den, men det er jo det at den eter døgnet rundt. Traktoren bruker jo bare når den går.

Se Norge Rundt-innslaget i Nett-TV.

Jan Erik og traktorer

Jan Erik Larssen
Foto: Tor Bergebakken / NRK

Traktoren har kommet en lang vei fra klassikere som Fordson og Gråtass. Og Autofil-Larssen har virkelig ingenting imot gårdsjobb når det innebærer bekjentskap med heftige arbeidshester.

Han har prøvekjørt Claas , John Deere 7920 og en ekte Lamborghini . Altså en ekte Lamborghini R2-traktor med 76 hestekrefter. Og, noen tøffe gutter har til og med klart å overbevist han om at traktorer egner seg perfekt til motorsport. Bare se da han forsøkte seg på traktorpulling.

Kulturstrøm

  • Etterforsker mulig Dagbladet-angrep

    Politiet etterforsker et mulig hackerangrep, som torsdag førte til at Dagbladet og fire andre nettsteder ble stengt, melder NTB. Nettstedene opplevde at flere av artiklene ble endret, og det ble lagt inn grove, falske utsagn.

  • Ny roman solgt før utgivelse

    Allerede før utgivelse her hjemme, er Matias Faldbakkens nye roman, «Vi er fem», solgt for utgivelse i Tyskland, opplyser forlaget. «Historien fungerer så det suser uansett hvordan du velger å gå inn i den», skriver NRKs anmelder om boken. Tidligere i år ble det kjent at Faldbakken mottar ITB-prisen «Frankfurt Book Fair Guest of Honour 2019» for «The Hills».

    Forlaget Oktober presenterer høstlisten
    Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix