Hopp til innhold

Traktor-samlere

Noen velger å bruke mye tid på å finne de mest sjeldne frimerkene, mens andre ender opp med enorme traktorsamlinger.

Lanz Bulldog Schlepper
Foto: KaHe, Wikipedia

Hest og ku er ikke noe dårlig redskap for å trekke plog, men siden begynnelsen av 1900-tallet har traktoren vært bondens favorittredskap. Og, da er det kanskje ikke så rart at noen velger å sette av mye tid på å holde noen fantastiske samlinger ved like.

Museum på låven

Traktor-museum
Foto: Bjørn Oppsahl / NRK

Dag og Ole Bækkedal er sammen om sin interesse for traktorer, den ene er lege og den andre er maskiningeniør. Til nå har de samlet hele 200 traktorer, og de aller fleste av dem er fullt kjørbare.

Gutta deler gjerne interessen med andre, så sammen med Knut Bakke har de startet Norsk motorhistorisk museum på Lindstad Vestre i Stange. En av juvelene i samlinga er en lokomobil fra 1903.

Se Norge Rundt-innslaget i Nett-TV.

27 hestekrefter

Munktells
Foto: Ulf Erik Hansen / NRK

I Gausdal i Oppland befinner det seg en annen entusiastisk samler. 89 traktorer har Ivar Bø klart å samle sammen i løpet av livet. Stoltheten er en svensk Munktell fra 1936 med 27 hestekrefter. Og Ivar har en grei forklaring på hvorfor hesten ikke klarte å holde følge med traktoren.

- Hesten hadde sin misjon den, men det er jo det at den eter døgnet rundt. Traktoren bruker jo bare når den går.

Se Norge Rundt-innslaget i Nett-TV.

Jan Erik og traktorer

Jan Erik Larssen
Foto: Tor Bergebakken / NRK

Traktoren har kommet en lang vei fra klassikere som Fordson og Gråtass. Og Autofil-Larssen har virkelig ingenting imot gårdsjobb når det innebærer bekjentskap med heftige arbeidshester.

Han har prøvekjørt Claas , John Deere 7920 og en ekte Lamborghini . Altså en ekte Lamborghini R2-traktor med 76 hestekrefter. Og, noen tøffe gutter har til og med klart å overbevist han om at traktorer egner seg perfekt til motorsport. Bare se da han forsøkte seg på traktorpulling.

Kulturstrøm

 • Skuespiller Joe Turkel er død

  Han ble 94 år gammel og døde på sykehus i Santa Monica, California, mandag, skriver The Hollywood Reporter.

  Turkel er kjent fra blant annet Ondskapens hotell, Blade Runner, og King Rat.

 • Oslo Pride takker for støtten

  Oslo Pride har mottatt støtteerklæringer fra inn- og utland i løpet av den siste uken etter masseskytingen natt til lørdag.

  – I løpet av de siste dagene har vi fått mye støtte. Det setter vi enormt pris på. Jeg er sikker på at støtten også vil være der når det er trygt å samle skeive i Oslos gater til et stort arrangement igjen, sier leder av Oslo pride, Inger Kristin Haugsevje.

  Oslo pride opplyser dette i ei pressemelding og skrive at de ikke vil arrangere noe i juli måned.

  Statsråder og det skeive miljøet i dialogmøte
  Foto: Geir Olsen / NTB
 • Enormt stor pengebruk på festivaler i sommer

  Forbruket på mat og drikke og annet tilbehør på festivaler i sommer har økt med over 60 prosent sammenlignet med normalsommeren 2019, ifølge Bankaxept.

  – At festivaler og konserter går så bra, tyder på at mange har fått litt brakkesyke etter to år med oppussing og sofatilværelse med familien, sier leder Kjetil Bøe for Bankaxept i en pressemelding.

  I juni omsatte festivalene for 140 millioner kroner. Det er 85 millioner kroner mer enn i juni i normalåret 2019.