Traktor-samlere

Noen velger å bruke mye tid på å finne de mest sjeldne frimerkene, mens andre ender opp med enorme traktorsamlinger.

Lanz Bulldog Schlepper
Foto: KaHe, Wikipedia

Hest og ku er ikke noe dårlig redskap for å trekke plog, men siden begynnelsen av 1900-tallet har traktoren vært bondens favorittredskap. Og, da er det kanskje ikke så rart at noen velger å sette av mye tid på å holde noen fantastiske samlinger ved like.

Museum på låven

Traktor-museum
Foto: Bjørn Oppsahl / NRK

Dag og Ole Bækkedal er sammen om sin interesse for traktorer, den ene er lege og den andre er maskiningeniør. Til nå har de samlet hele 200 traktorer, og de aller fleste av dem er fullt kjørbare.

Gutta deler gjerne interessen med andre, så sammen med Knut Bakke har de startet Norsk motorhistorisk museum på Lindstad Vestre i Stange. En av juvelene i samlinga er en lokomobil fra 1903.

Se Norge Rundt-innslaget i Nett-TV.

27 hestekrefter

Munktells
Foto: Ulf Erik Hansen / NRK

I Gausdal i Oppland befinner det seg en annen entusiastisk samler. 89 traktorer har Ivar Bø klart å samle sammen i løpet av livet. Stoltheten er en svensk Munktell fra 1936 med 27 hestekrefter. Og Ivar har en grei forklaring på hvorfor hesten ikke klarte å holde følge med traktoren.

- Hesten hadde sin misjon den, men det er jo det at den eter døgnet rundt. Traktoren bruker jo bare når den går.

Se Norge Rundt-innslaget i Nett-TV.

Jan Erik og traktorer

Jan Erik Larssen
Foto: Tor Bergebakken / NRK

Traktoren har kommet en lang vei fra klassikere som Fordson og Gråtass. Og Autofil-Larssen har virkelig ingenting imot gårdsjobb når det innebærer bekjentskap med heftige arbeidshester.

Han har prøvekjørt Claas , John Deere 7920 og en ekte Lamborghini . Altså en ekte Lamborghini R2-traktor med 76 hestekrefter. Og, noen tøffe gutter har til og med klart å overbevist han om at traktorer egner seg perfekt til motorsport. Bare se da han forsøkte seg på traktorpulling.

Kulturstrøm

 • Ralph Lauren med Pride-kolleksjon

  Fem unisex-plagg for barn og voksne er utviklet i samarbeid med Stonewall Community Foundation, og deler av salget vil gå til ulike LGBTQIA+-organisasjoner i hele verden, skriver Melk&Honning. Kampanjen frontes av kjente profiler – alle med en kobling til LGBTQIA+-miljøet, blant dem skiutøver Gus Kenworthy (bildet), ballettdanser Harper Watters og forfatter og komiker Patti Harrison.

  Gus Kenworthy på Dew Tour Breckenridge 2018
  Foto: Tom Pennington / AFP
 • Cohens brev til Marianne på auksjon

  I juni skal Leonard Cohens samling av over 50 brev til sin norske muse Marianne Ihlen – inspirasjonen for «So Long Marianne» – under hammeren i New York. Auksjonshuset Christie's kaller auksjonen for «Write and Tell Me Your Heart. Leonard Cohen's Letters to Marianne». (NTB)

  Leonard Cohens brev til Marianne Ihlen
  Foto: Christie's/NTB Tema