Hopp til innhold

– Bruker penger på praktbygg og ikke på kunstnere

– Kulturpolitikerne prioriterer helt feil. Vi bygger store kulturhus, men hva skal vi fylle dem med? spør Michelet. Han reagerer på rapporten som viser at kunstnere har gått 15 prosent ned i lønn de siste sju årene.

Jon Michelet

PRIORITERER FEIL: Forfatter Jon Michelet mener politikerne må tenke helt nytt.

Foto: Bøe, Torstein / NTB scanpix

Vanessa Baird

NITRIST:Billedkunstner Vanessa Baird er oppgitt over at kunstnernes kår er blitt verre, til tross for økte budsjetter

Foto: Ana Leticia Sigvartsen / NRK

Det er nitrist å høre at kunstnere tjener mindre og mindre, mens de fleste andre nordmenn tjener mer og mer, sier billedkunstner Vanessa Baird.

Rapporten om kunstnernes økonomi, som ble lagt fram i går, viste at norske kunstnere tjente 15 prosent mindre på kunsten sin i 2013, enn sju år tidligere, til tross for økte kulturbudsjetter.

Michelet synes det er tankevekkende at praktbyggene skyter opp i alle kommuner, mens stadig færre kunstnere kan leve av å lage kunst.

Dobbeltarbeidende

Rapporten fortalte at stadig flere kunstnere er avhengig av å ha flere jobber.

– Hvis du først har bevist at du er kunstner, så synes jeg det er en samfunnsplikt at folk får leve av det. Hvis du stadig må gjøre noe helt annet for å overleve, så får vi ikke mer kunst, sier skuespiller Anne Marie Ottersen.

Skuespiller Anne Marie Ottersen

SAMFUNNSANSVAR: Skuespiller Anne Marie Ottersen mener at det er en samfunnsplikt å gi kunstnere mulighet til å leve av kunsten sin.

Foto: Junge, Heiko / Scanpix

Rødgrønn innsprøyting

Norske kunstnere tjener i snitt 185 000 kroner årlig på kunstnerisk virksomhet, viste rapporten, som onsdag ble lagt fram for kulturministeren.

– Hvis disse tallene stemmer, er det tankevekkende, sier kulturminister Thorhild Widvey (H) , og viser til at selv om de rødgrønne nærmest doblet kulturbudsjettet, kom ikke det kunstnerne til gode.

– Kunstnerne har vært nedprioritert, mener hun.

– Økte stipender

Kulturpolitisk talskvinne for Arbeiderpartiet, Rigmor Aasrud, mener at innsatsen nå må settes inn mot de kunstnerne som kommer dårligst ut i undersøkelsen. Det er billedkunstnerne.

– Stipendiene må økes, sier Aasrud, men kulturministeren tror ikke dette er løsningen alene.

– Entreprenørskap må bygges inn i kunstnerutdanningene, sier Thorhild Widvey.

Kulturstrøm

  • Ny undersøkelse: Færre leser for barna sine

    Stadig færre foreldre leser høyt for barna sine. Andelen boklesere i befolkningen synker sakte, viser Leserundersøkelsen 2024, som blir sluppet i dag, skriver Den norske forleggerforeningen i en pressemelding.

    – Foreldres lesing er avgjørende for barns ordforråd og leseglede. Nå faller også disse tallene, dette er dramatisk, sier Trine Skei Grande, administrerende direktør i Forleggerforeningen.

    Én av fire foreldre leser aldri høyt for barna sine. I 2017 svarte 93 prosent av foreldre med barn under 10 år at de leste høyt for barna sine. I 2023 var tallet 75 prosent. Samtidig viser undersøkelsen at de som leser for barna sine, gjør det oftere enn før.

    Leseundersøkelsen har blitt gjennomført av Forleggerforeningen og Bokhandlerforeningen siden 1977.

    – Leserundersøkelsen bekrefter at vi trenger et krafttak for lesing, sier Trine Skei Grande i Forleggerforeningen og Anne Schiøtz i Bokhandlerforeningen.

  • Årets verk og Årets utøver

    Årets verk og Årets utøver 2023 ble delt ut i Spillerom, NRK P2, søndag 21. april. Dirigent og fiolinist Lars-Erik ter Jung er kåret til Årets utøver 2023. Tre vinnere får prisen Årets verk; Jan Erik Mikalsen for Fleurs, Nils Henrik Asheim for Organotopia, Tine Surel Lange – Two sides of the River. Prisene deles ut av Norsk komponistforening.

    Årets utøver og Årets verk 2023
    Foto: Kristin Kverndokk / NRK
  • Gyldendalprisen til Hanne Ørstavik

    «En av Norges mest markante og særpregede forfattere», heter det om vinneren av Gyldendalprisen for 2023, Hanne Ørstavik.

    Dermed kan Ørstavik føye enda en gjev litterær pris til en liste som fra før av omfatter Brageprisen, Sultprisen, P2-lytternes romanpris, Amalie Skram-prisen, Oktoberprisen, Doblougprisen og Aschehougprisen.

    Gyldendalprisen er på hele en halv million kroner og deles ut annethvert år til «et særlig betydelig forfatterskap uavhengig av hvilket forlag forfatteren er tilknyttet».

    Hanne Ørstavik utgir bøkene sine på Oktober forlag, har skrevet til sammen 14 romaner, senest fjorårets «Bli hos meg», og er oversatt til 30 språk.

    Hanne Ørstavik, Gyldendalprisen
    Foto: Forlaget Oktober