Hopp til innhold

Trærne ble individer

Da jeg startet i lokalpolitikken for 40 år siden, hadde jeg følelsen av at vi kunne påvirke. Men nå synes jeg at det meste dreier seg om prat, sier Per Kjelstad.

Per Kjelstad
Foto: Haakon Dirk Blaauw / NRK

Kanskje har det noe med alderen å gjøre, men jeg synes likevel det er et paradoks at vi i en tid der den teknologiske utvikling har gitt tettere kommunikasjon mellom mennesker, har avstanden mellom lokale og sentrale polikere økt!

Sølvsupergjesten Per Kjelstad (65) i Viksdalen i Gaular i Sunnfjord var 25 år gammal da han meldte seg inn på den politiske arena. Han er fremdeles medlem av kommunestyret i Gaular der han i 16 år har vært ordfører.

De åtte første årene representerte han Senterpartiet, mens diskusjonen om vern eller utbygging av Gaularvassdraget gjorde at han byttet parti til fordel for Samlingslista.

- Personlig var jeg den gangen for en moderat utbygging, forteller Kjelstad.

Reagerer irrasjonelt

Per Kjelstad

Per Kjelstad på verandaen

Foto: Haakon Dirk Blaauw / NRK

- Det blir jo fra tid til annet vist til at det i EU er demokratiske underskudd. Selv har jeg følelsen av at dette også er tilfelle her hos oss, sier Kjelstad med referanse til distriktsopprøret som han i år 2000 var en del av. Hensikten var at distriktene skulle kunne tale med èn røst, men det ble ikke noen suksess.

- Det var vanskelig å få gehør og interessen fra media var også svært laber!

I skogen på søndag
Landskapet omkring den snart 300 år gamle slektsgården i Viksdalen preges av skog, og Sølvsupergjesten har vært svært opptatt av skogbruk og skogreising noe flere utmerkelser og diplomer også understreker. I en alder av 25 år ble han valgt til formann i Gaular Skogeigarlag.

- Vi var fire søsken hjemme og hver søndag tok far oss med ut i skogen. Etter hvert følte jeg at trærne ble individer og jeg kunne på en måte snakke med dem!

Kulturstrøm

  • Gustav Klimts siste maleri solgt på auksjon

    Maleriet «Portrait of Miss Lieser» av den østerrikske kunstneren Gustav Klimt ble solgt på auksjon i Wien for 30 millioner euro, som tilsvarer rundt 350 millioner kroner.

    Klimt startet på portrettet i 1917, og det skulle bli hans siste maleri før han døde året etter. Han fikk aldri gjort det helt ferdig.

    Maleriet var savnet i nesten 100 år før det dukket opp på auksjonshuset i Wien tidligere i år, skriver BBC.

    Det har vært flere debatter om hvem kvinnen på bildet er, og hva som skjedde med bilde under 2. verdenskrig.

    Auksjonsleder Michael Kovacek, co-administrerende direktør for Kinsky Auction House taler ved siden av Claudia Moerth-Gasser, Klimt Expert, i begynnelsen av en auksjon for den østerrikske kunstneren Gustav Klimts portrett ble auksjonert ut.
    Foto: Reuters
  • Begravelses-musikal basert på Løvlands sanger.

    I september kommer begravelses-musikalen «You Raise me up» på Lillestrøm kultursenter, i samarbeid med komponist Rolf Løvland, skriver de i en pressemelding.

    Musikalen er en romantisk dramakomedie som utspiller seg i et begravelsesbyrå. Lisa Stokke og Øyvind Boye Løvold spiller hovedrollene.