Trærne ble individer

Da jeg startet i lokalpolitikken for 40 år siden, hadde jeg følelsen av at vi kunne påvirke. Men nå synes jeg at det meste dreier seg om prat, sier Per Kjelstad.

Per Kjelstad
Foto: Haakon Dirk Blaauw / NRK

Kanskje har det noe med alderen å gjøre, men jeg synes likevel det er et paradoks at vi i en tid der den teknologiske utvikling har gitt tettere kommunikasjon mellom mennesker, har avstanden mellom lokale og sentrale polikere økt!

Sølvsupergjesten Per Kjelstad (65) i Viksdalen i Gaular i Sunnfjord var 25 år gammal da han meldte seg inn på den politiske arena. Han er fremdeles medlem av kommunestyret i Gaular der han i 16 år har vært ordfører.

De åtte første årene representerte han Senterpartiet, mens diskusjonen om vern eller utbygging av Gaularvassdraget gjorde at han byttet parti til fordel for Samlingslista.

- Personlig var jeg den gangen for en moderat utbygging, forteller Kjelstad.

Reagerer irrasjonelt

Per Kjelstad

Per Kjelstad på verandaen

Foto: Haakon Dirk Blaauw / NRK

- Det blir jo fra tid til annet vist til at det i EU er demokratiske underskudd. Selv har jeg følelsen av at dette også er tilfelle her hos oss, sier Kjelstad med referanse til distriktsopprøret som han i år 2000 var en del av. Hensikten var at distriktene skulle kunne tale med èn røst, men det ble ikke noen suksess.

- Det var vanskelig å få gehør og interessen fra media var også svært laber!

I skogen på søndag
Landskapet omkring den snart 300 år gamle slektsgården i Viksdalen preges av skog, og Sølvsupergjesten har vært svært opptatt av skogbruk og skogreising noe flere utmerkelser og diplomer også understreker. I en alder av 25 år ble han valgt til formann i Gaular Skogeigarlag.

- Vi var fire søsken hjemme og hver søndag tok far oss med ut i skogen. Etter hvert følte jeg at trærne ble individer og jeg kunne på en måte snakke med dem!

Kulturstrøm

 • Gyllenhaal + Ferrantebok = film

  Den amerikanske skuespilleren Maggie Gyllenhaal skal skrive og regissere en adaptasjon av Elena Ferrantes roman «Den dunkle dottera» (Samlaget). Det melder bok365.no. Det blir hennes debut som regissør og manusforfatter. Rollen hennes i HBO-serien «The Deuce» har inspirert henne til å ta skrittet over i registolen, sier hun.

  2018 Sundance Film Festival - "The Kindergarten Teacher" Portrai
  Foto: Taylor Jewell / AP
 • Forfatter Jan Jakob Tønseth er død.

  Jan Jakob Tønseth døde natt til fredag, melder hans forlag Cappelen Damm. Tønseth var den aller første vinneren av P2-lytternes romanpris. Den fikk han for «Et vennskap». Han fikk også Det Norske Akademis pris, Cappelenprisen, Gyldendals legat og Doblougprisen.

  For novellesamlingen «Von Aschenbachs fristelse» ble han nominert til Nordisk Råds litteraturpris.

  I diktsamlingen «Muntre dødsdikt og andre dikt» (2015) skrev han sin sykdomshistorie.

  Jan Jakob Tønseth ble 71 år gammel.

  Jan Jakob Tønseth
  Foto: Aarønæs, Lars / Lars Aarønæs