Historien om et stjålet liv

Et kullsvart kapittel i norsk historie er bakgrunnen for dokumentarfilmen ”Tradra – I går ble jeg tater”. 45 år gammel fikk Bjørn Granum vite at han var blitt stjålet fra sine egentlige foreldre som nyfødt og adoptert bort. Han deler skjebne med et tusentalls andre barn av taterslekt. Filmen følger Bjørn i hans søken etter å bli kjent med den kulturen og det livet som ble frarøvet ham.

Det reisende taterfolket ble utsatt for store overgrep.

Det reisende taterfolket ble utsatt for store overgrep. Blant annet ble de fratatt hestene sine på 50-tallet i et forsøk på å hindre dem i å reise rundt.

Foto: Integritet Film AS

Se Dokumentaren: "Tradra - I går ble jeg tater"

På hele 1900-tallet fram til 70-årene forsøkte norske myndigheter å utrydde taterne som et eget folk. Et av virkemidlene for å bryte ned de reisendes levemåte og kultur, var å ta barna fra foreldrene med makt. Disse ble plassert i barnehjem og senere fosterhjem under tilsyn av Norsk misjon for hjemløse.

Lobotomering, sterilisering, tvangsflytting, internering i arbeidskolonier og annektering av eiendeler er blant de andre systematiske overgrepene som taterne ble utsatt for av norske myndigheter. Disse handlingene går inn under definisjonen av folkemord og forbrytelser mot menneskeheten, ifølge vedtektene for den internasjonale straffedomstolen.

Reise i eget liv

Bjørn Granum oppdaget at han var tater som 45-åring.

Bjørn Granum fikk vite at han var tater som 45-åring.

Foto: Integritet Film AS

Karoline Frogners film "Tradra - I går ble jeg tater", som vises på NRK2 lørdag 20. desember, forteller historien om én av disse skjebnene. Bjørn Granum var 45 år da det ringte på døra hans en kveld. Utenfor stod et taterfølge ledet an av hans mor, som hadde lett etter ham siden han ble stjålet fra henne rett etter fødselen.

Filmen følger Bjørn i fire år, hvor han forsøker å sette sammen en ny identitet. Han møter familie og slekt, og en rik kultur med musikk, håndverk og handel. Han blir kjent med seg selv – og møter kjærligheten.

Karoline Frogner har tidligere vunnet Amanda for filmen "Mørketid - norske kvinners møte med nazismen". Også "Tradra - I går ble jeg tater" ble nominert til Amanda-prisen for beste dokumentarfilm.

Kulturformidlere

Taterne, også kalt romanifolk eller de reisende, er betegnelsen for et folk som antageligvis innvandret til Norge på 1500-tallet, og som trolig stammet fra den første, omreisende sigøynergruppen i Norge.

Skuespilleren Karl Sundby holder tale for ofrene for lobotomering på Ris kirkegård i Oslo.

Skuespiller og tater Karl Sundby holder tale ved 'skammens stein' på Ris kirkegård i Oslo. Her regner man med at ofrene for lobotomering ligger begravet.

Foto: Integritet Film AS

Taterne var i utpreget grad kulturutvekslere. Nettopp fordi de reiste, tok de med seg musikk, moter og kunsthåndverk som spredte seg i den norske bondekulturen. Også i dag er det mange tatere blant de fremste spillemenn, sangere og andre kulturformidlere i Norge.

I "Tradra - I går ble jeg tater" møter vi flere av dem. Elias Akselsen, kritikerrost sanger og en av taterfolkets frontfigurer, er Bjørns onkel og en sentral skikkelse i filmen. Også skuespilleren Karl Sundby, blant annet kjent fra "Hotel Cæsar", er en viktig fortellerstemme.

Skjøt hestene

Lasse Johansen, tidligere vokalist i Ole Ivars, er en annen som er oppvokst langs landeveien. Han forteller om da lensmannen skjøt familiens hest foran øynene på ham og søsknene. Det skjedde på 50-tallet, da myndighetene slaktet ned hestene til taterne for å hindre dem i å reise rundt.

Vi møter dessuten en av Norges mest folkekjære artister, Åge Aleksandersen. Både livet og musikken hans er preget av at han er av taterslekt. En annen medvirkende er sangeren Laila Yrvum, som har utgitt plater med taterviser.

Bjørn Granum kjøper blonder av en kvinne av reisende slekt.

Bjørn Granum kjøper blonder av en eldre kvinne. Hun opplevde å bli fratatt tre barn som ble plassert på barnehjem.

Foto: Integritet Film AS

Omstridt

Filmskaperne møtte mye motstand under produksjonen av "Tradra - I går ble jeg tater". Temaet viste seg å være kontroversielt fortsatt, og det var vanskelig å få den finansiert. Blant annet trakk Den norske kirke sin oversettingsstøtte og kansellerte planene om å vise den på en europeisk kirkskonferanse.

Men filmen fikk en strålende mottakelse, og ble nominert både til Amanda og Folkets filmpris. Viktigst er likevel ettervirkningene filmen har fått for de reisende selv. Både kirken og regjeringen har bedt formelt om unnskyldning for behandlingen av taterne, og justisministeren framskyndet spørsmålet om erstatning for de reisende.

Bjørn Granum fikk i fjor høst endelig økonomisk oppreisning fra staten, etter 11 års kamp.

Les Filmpolitiets anmeldelse av "Tradra - i går ble jeg tater"

Kulturstrøm

  • Saksøker Snowden etter bokutgivelse

    USAs justisdepartement saksøker den spionsiktede varsleren Edward Snowden i et forsøk på å hindre at avhopperen tjener penger på sin nye bok, skriver NTB. I søksmålet anklager departementet Snowden for å ha brutt taushetspliktavtaler med CIA og NSA.

  • NRK dropper ny «Heimebane»-sesong

    NRK dropper ny «Heimebane»-sesong. Det melder Kampanje. Dramasjef Ivar Køhn i NRK sier at produksjonsselskapet Motlys vil lage en tredje sesong for en annen strømmetjeneste, og at NRK ikke vil være til hinder for det.