Totti Bergh er død

Saksofonisten Totti Bergh døde 4. januar, 76 år gammel. Med ham er en av de siste store tradisjonsbærere i norsk mainstreamjazz borte.

Totti Bergh
Foto: Erling Wicklund / NRK

Theodor "Totti" Bergh var aktiv fra tidlig på 1950-tallet, spilte blant annet i Kjell Karlsens storband, Per Borthens Swing Department Ltd og i ministorbandet Christiania 12, samt i diverse egne grupper. Han er særlig kjent fra sine mange konserter og innspillinger med ektefellen Laila Dalseth

Laila Dalseth og Totti Bergh

Laila Dalseth og Totti Bergh

Foto: Tordis Ødbehr

.

Utfordret de store

Totti Bergh videreførte tradisjonen etter norske stilskapere som Mikkel Flagstad og Bjarne Nerem. Selv regnet han Lester Young, Don Byas og Dexter Gordon blant sine favoritter. En varm tone og tenksomme balladetolkninger var Totti Berghs varemerke, men han trivdes også i hurtige tempi og "tenorbattles", noe som kan oppleves på flere plater hvor han utfordrer berømte amerikanske saksofonistkolleger som Al Cohn, Plas Johnson og Harry Allen.

Kulturstrøm

 • Blogger Annijor bytter forlag

  Blogger og forfatter Anniken Jørgensen, kjent som Annijor, gir ut sin neste bok på Gyldendal Forlag. Jørgensens bokdebut «En natt til» kom ut i 2018 på forlaget Panta i et totalt opplag på over 40 000. En person som var navngitt i boka begjærte først at forlaget skulle trekke boka tilbake, men partene kom til enighet før rettssak. Den nye boka blir en dannelsesroman om en 23-åring som sliter med angst, ifølge forlaget.

  Anniken Jørgensen
  Foto: Kaja Marie Andreassen / NRK
 • På liste over truede kulturminner

  Y-blokken i regjeringskvartalet er for andre gang på listen over Europas viktigste truede kulturminner, av kulturvernorganisasjonen Europa Nostra, skriver Aftenposten. Y-blokken som er vedtatt skal rives, har blant annet et kunstverk av Pablo Picasso integrert i fasaden. (NTB)

  Y-blokken / Y-blokka har adresse Akersgata 44 og ligger delvis over Arne Garborgs plass. Bygningen har navn etter Y-formen
  Foto: Lise Åserud / NTB scanpix
 • Kunne aldri blitt vist

  Programlederen kunne aldri ha snakket om temaer som vold mot kvinner på TV før statsminister og fredsprisvinner Abiy Ahmed kom til makten i Etiopia. Det forteller Beza Tegafaw (til venstre) til NRK.