Totti Bergh er død

Saksofonisten Totti Bergh døde 4. januar, 76 år gammel. Med ham er en av de siste store tradisjonsbærere i norsk mainstreamjazz borte.

Totti Bergh
Foto: Erling Wicklund / NRK

Theodor "Totti" Bergh var aktiv fra tidlig på 1950-tallet, spilte blant annet i Kjell Karlsens storband, Per Borthens Swing Department Ltd og i ministorbandet Christiania 12, samt i diverse egne grupper. Han er særlig kjent fra sine mange konserter og innspillinger med ektefellen Laila Dalseth

Laila Dalseth og Totti Bergh

Laila Dalseth og Totti Bergh

Foto: Tordis Ødbehr

.

Utfordret de store

Totti Bergh videreførte tradisjonen etter norske stilskapere som Mikkel Flagstad og Bjarne Nerem. Selv regnet han Lester Young, Don Byas og Dexter Gordon blant sine favoritter. En varm tone og tenksomme balladetolkninger var Totti Berghs varemerke, men han trivdes også i hurtige tempi og "tenorbattles", noe som kan oppleves på flere plater hvor han utfordrer berømte amerikanske saksofonistkolleger som Al Cohn, Plas Johnson og Harry Allen.

Kulturstrøm

 • Ballettdansere vant talentpris

  Nasjonalballettens danser Lucas Lima og norske Gina Storm-Jensen er tildelt et av Norges største kulturstipender, Tom Wilhelmsens stiftelses opera- og ballettpris. I år er stipendet på kr. 800.000,- som deles mellom de to ballettdanserne. Juryen består av Ellen Kjellberg, Anne Gjevang og Ellen Horn, og prisen er den eneste opera-og ballettprisen i Norge, skriver Den Norske Opera og Ballett.

 • Symfonisk A-ha i Bodø

  Når a-ha i høst skal spille inn nytt album og musikkfilm, blir det med Arktisk Filharmoni som «band», melder orkesteret på sine nettsider. Prosjektet, med tittelen TRUE NORTH, er et samarbeid mellom a-ha, Bodø2024, Arktisk Filharmoni og Svømmehallen Scene og beskrives som en «melankolsk hyllest til havet og nordnorsk natur». I tillegg til albumet vil det også bli laget en musikkfilm med band og Arktisk Filharmoni på scenen, og a-ha gjennomfører produksjonen i Bodø.

 • St. Olavs Orden til Halvdan

  Hans Majestet Kongen har utnevnt visesanger og låtskriver Halvdan Sivertsen (71) til Kommandør av Den Kongelige Norske St. Olavs Orden, melder kongehuset i en pressemelding.

  – Halvdan Johannes Falck Sivertsen mottar utmerkelsen for hans fremragende innsats som visekunstner, heter det i meldingen.

  Den Kongelige Norske St. Olavs Orden tildeles som «belønning for utmerkede fortjenester for Norge og menneskeheten».

  Halvdan Sivertsen i skrivestua.
  Foto: Kåre Riibe Ramskjell / NRK