Totti Bergh er død

Saksofonisten Totti Bergh døde 4. januar, 76 år gammel. Med ham er en av de siste store tradisjonsbærere i norsk mainstreamjazz borte.

Totti Bergh
Foto: Erling Wicklund / NRK

Theodor "Totti" Bergh var aktiv fra tidlig på 1950-tallet, spilte blant annet i Kjell Karlsens storband, Per Borthens Swing Department Ltd og i ministorbandet Christiania 12, samt i diverse egne grupper. Han er særlig kjent fra sine mange konserter og innspillinger med ektefellen Laila Dalseth

Laila Dalseth og Totti Bergh

Laila Dalseth og Totti Bergh

Foto: Tordis Ødbehr

.

Utfordret de store

Totti Bergh videreførte tradisjonen etter norske stilskapere som Mikkel Flagstad og Bjarne Nerem. Selv regnet han Lester Young, Don Byas og Dexter Gordon blant sine favoritter. En varm tone og tenksomme balladetolkninger var Totti Berghs varemerke, men han trivdes også i hurtige tempi og "tenorbattles", noe som kan oppleves på flere plater hvor han utfordrer berømte amerikanske saksofonistkolleger som Al Cohn, Plas Johnson og Harry Allen.

Kulturstrøm

  • Stjerna på gitarhimmelen

    Geir Sundstøl er helt i teten av det Norge har å by på av gitarkunstnere, og har spilt med de fleste av våre beste utøvere. I 2015 inntok han sjefsstolen selv, og begynte å gi ut solomusikk, noe som har gjort anmelderne forsvarsløse og publikum mo i knærne. SKRU PÅ LYDEN og hør selv!

  • Madrugada til Moldejazz

    Madrugada, Luke Elliot og Gåte skal spele på neste års Moldejazz. Konsertane blir på Romsdalsmuseet torsdag 18. juli. Det blei klart på ei pressekonferanse i regi av Moldejazz i dag. I tillegg returnerer bassisten Marcus Miller til festivalen. Han har tidlegare stått på scena under Moldejazz både i 1997 og 2013. I tillegg blir det også konsertar med Joshua Redman, Henry Threadgill, Fred Hersch Trio, Bushman´s Revenge feat Anja Lauvdal og Per «Texas» Johansson og Gard Nilssen’s Acoustic Unity feat Ambrose Akinmusire. Festivalen går av stabelen 15–20 juli 2019.

    Moldejazz, Hans-Olav Solli
    Foto: Gunnar Sandvik / NRK