Hopp til innhold

Torsheims Bob Dylan-skrik

Det låter ikke akkurat vakkert, men det er vilt, galt og liv laga når Oddvar Torsheim skriker ut sine Dylan-inspirerte sangtekster mellom fjellene i Førde.

"Bob Dylan synger"

'Bob Dylan synger', plakat tegner av Oddvar Torsheim.

Foto: Oddvar Torsheim (grafisk)

- Alle stjeler. Det gjorde også Picasso. Bob Dylan sa at jeg fikk lov til å bruke melodiene.

- Fra tekstene tar jeg av og til bare utgangspunkt i ett ord, f. eks Arizona, og bygger videre på det. Resten er mine egne ville og gale historier - som som i ”Eg og meg og Mona”, skyter Torsheim inn.

Dylan er bare begynnelsen

Oddvar Torsheim er multikunstner, og mest kjent som grafiker. I en årrekke har han også skreket ut sine sanger. Torsheim tar utgangspunkt i Dylans melodier og dikter videre på dem. Han lar seg inspirere av Dylans fantasidrømmer:

- Dylan synger fra det ubevisste og det er dette jeg liker. Robert Zimmerman var også inspirert av en annen, så inspirert skal han ha vært av poeten Dylan Thomas (død 1853) at han tok navnet Bob Dylan.

Torsheims sangtekster handler om alt som kan skje mellom hav, erfart av en gammel sjømann, eller om det som skjer mellom fjord og fjell i Førde, der han har bodd de siste 20 årene.

Mona Vetrhus (programleder) og Oddvar Torsheim, multikunstner

- Jeg digger Oddvar Torsheim, sier programleder i Diktafon på P2, Mona Vetrhus.

Foto: Mona Vetrhus / NRK

Vetrhus møter Torsheim

Mona Vetrhus, som brenner for rå, rampete dikt hun trekker opp av sekken i radioprogrammet Diktafon, har lenge drømt om å møte multikunstneren Torsheim.

Når Vetrhus med mikrofon i hånden hjemme hos ham i Førde, oppdager at hun har glemt det obligatoriske skjerfet folk som møter Torsheim må ha, kommer poeten selv henne til unnsetning. Han trekker fram en kasse full av skjerf og låner villig vekk et flott, rødt skjerf.


- Dette her kaller jeg for 700 kroners kapitalistskjerfet, mitt, sier Torsheim.

- Angsten må brukes

Oddvar Torsheim tegner

Oddvar Torsheim er kjent som grafisk kunstner, men også for sin spesielle sangstil og poesi. Førde, Oktober 2009

Foto: Mona Vetrhus / NRK

Programleder Mona Vetrhus innrømmer at opptakene var vanskelige:

- Jeg måtte skru volumet opp og ned, for plutselig skriker han. Han holdt på å sprenge ørene mine, kanskje også lydmuren, sier Vetrhus.

Torsheim sier han har rikelig med angst, men han spøker med den. Hans metode er å bruke skrivingen til å formulere angsten inn på riktig spor:

- Angst er energi på avveier, den må brukes til noe. Nevrosen er en drivkraft. En må ikke tenke på hvor flink eller lite flink en er, det er bare å komme seg i gang, sier Torsheim.

Hyllest til Sergent Pepper

Oddvar Torsheim, som ga ut den første Dylan-inspirerte CD'en i 2000, arbeider nå med ny innspilling. Den bli full av til The Beatles.

- Det jeg synger inn har referanser til ”Sergent Pepper”, og jeg har fått hjelp av svigersønnen min som er musiker, sier Oddvar Torsheim.

I følge Torsheim selv, ville ikke Michael Jackson, som eier av Beatles-rettighetene, la ham bruke melodiene. Michael Jackson skal ikke ha likt syngingen til Torsheim. Så, vi får se hvor det bærer hen.

"Nye skrik" av Oddvar Torsheim

'Nye skrik', plakat tegnet av Oddvar Torsheim.

Foto: Oddvar Torsheim (grafisk kunster)

Kulturstrøm

  • Tupac-mistenkt siktet for drap

    Politiet i Las Vegas har arrestert en mann mistenkt i drapssaken etter at Tupac ble skutt og drept i 1996, melder nyhetsbyrået Associated Press. Han er siktet for drapet.

    Mannen har selv innrømmet i intervjuer og i en egen selvbiografi fra 2019 at han var i bilen da skuddvekslingen skjedde, skriver NTB.

    Tupac var bare 25 år da han døde.

    Tupac Shakur var også kjent som 2Pac og etter hvert Makaveli – og solgte over 80 millioner album på den tida da folk kjøpte fysiske plater.

    Han var involvert i flere skyteepisoder og var en del av konflikten mellom rapperne på øst- og vestkysten av USA.

    Tupac
    Foto: AP / NTB