For en italiener er tørrfisken virkelig smaken av Norge, og de har egne festivaler til tørrfiskens ære. De vanner ut og koker det tørkede fiskekjøttet, som faktisk inneholder 80% protein og er ikke feit i det hele tatt.
Bikjemat?
Tørrfisk. Foto: Per Kristian Johansen, NRK
Vi nordmenn er ikke flinke til å sette pris på vår egen tørrfisk, men gir den ofte til bikja.
- Vi i kokkeyrket må ta dette inn over oss, og bli flinkere å bruke den, sier radiokokk Inge Johnsen.
Potetmos med tørrfisk
Inge Johnsen og Tron Soot-Ryen skal lage potetmos med tørrfisk. Johnsen skjærer tørrfisken opp i små biter og koker det i en kasserolle.
For at det ikke skal bli så mye væske lar Johnsen fisken få tørke litt i ei sil. Foto: Per Kristian Johansen, NRK
Han har på forhånd kokt poteter som han moser i en miksmaster sammen med smør, olje, melk, en eggeplomme og et egg. Sammen med litt salt og pepper blir dette en fin potetmos.
- Når tørrfisken har kokt i ca. 5 minutter tar jeg den opp og blander oppi potetmosen. For at det ikke skal bli så mye væske lar jeg fisken få tørke litt i ei sil først. Nå har jeg potetmos med tørrfisk, og mer norsk enn dette kan det ikke bli, sier Johnsen.
Egen rett eller tilbehør
Inge Johnsen blander tørrfisken sammen med potetmosen. Foto: Per Kristian Johansen, NRK
- Denne mosen kan du servere som en rett for seg selv eller som tilbehør til noe annet. Det smaker godt men er et trist syn, så pynt gjerne med litt gressløk.
Klikk på linken i medieboksen over for å høre Inge Johnsen og Tron Soot-Ryen lage tørrfiskmos.
Samleside: Alt fra Smaken av Norge
Tørrfiskmosen er servert. Vel bekomme! Foto: Per Kristian Johansen, NRK
Innslaget ble laget av Tron Soot-Ryen, og sendt i Norgesglasset 17.06.05.
Norgesglasset NRK P1