Tørnquists vaskeråd: – Vi bør lukte på klærne før vi vasker dem

Einar Tørnquist slenger seg på klesvask-debatten: – Lukt lett på t-skjorta før du legger den til vask. Lettere går det ikke an å redde kloden, sier han.

Einar Tørnquist fra "Live på direkten" på TV2s høstlansering.

FOLKELIGE VASKERÅD: Einar Tørnquist mener vi må lukte på klærne før vi vasker dem.

Foto: Marit Hommedal / NTB scanpix

Komiker Einar Tørnquist (36) hadde allerede lagt en plan for å redusere klesvasken da Stella McCartney kom med vaskeråd i The Observer denne uka.

McCartney oppfordret til ikke å vaske klær med mindre man absolutt må, både for å bevare klærne og for å redusere miljøbelastningen.

Stella McCartney

Stella McCartney mener man bør la skitten på klær tørke, og børste den av, i stedet for å vaske.

Foto: Luca Bruno / AP

Og hun fikk raskt støtte. Jenny Skavlan, kjent for gjenbruk og omsøm av klær, fortalte til at NRK at hun er enig med McCartney – at vi vasker klærne våre altfor ofte.

Nå kaster flere, kanskje overraskende stemmer, seg inn i debatten. Tørnquist, kjent fra TV-programmer som «Ramm og Tørnquist redder Norge», «Tørnquist Show» og den suksessfulle podkasten «Jan Thomas og Einar blir venner», mener nordmenn må bruke vaskemaskinen mindre.

– Lettere går det ikke an å redde kloden

Sammen med samboeren har Tørnquist funnet ut at det enkleste og beste miljøgrepet han kan gjøre, er å la være å vaske klær som ikke er skitne.

– Jeg mener det er klokt og riktig å gjøre, både fordi det sparer vår skjøre verden for energisløseri, og fordi det sparer husholdningen for dyrebar vaskemaskinplass.

Lukter vondt

LUKT FØRST, VASK ETTERPÅ: Å lukte på klær før eventuell vask kan være en god tommelfingerregel.

Foto: Hans Ola Hevrøy / NRK

Kanskje ikke noe «hokus pokus», men likevel noe som kan ha stor betydning for den enkeltes miljøavtrykk, mener han. Tørnquist kommer med en oppfordring til «Kari og Ola Nordmann» :

Før du slenger ting i skittentøykurven, lukt lett under armhulene på t-skjorta du hadde på deg i stad. Kanskje det ikke var så varmt i dag, kanskje du ikke jobba så hardt, og da har du sannsynligvis ikke svetta så mye i dag heller. Kanskje du kan bruke t-skjorta en dag til.

Tørnquist legger til:

Lettere enn det, går det ikke an å redde kloden.

Bærekraftig klesvask

Ifølge Naturvernforbundet inneholder mange av plaggene våre syntetiske materialer, og disse frigjøres i mer eller mindre grad når man vasker klærne.

Lo fra syntetiske klær inneholder blant annet mikroplast, og kan havne i avløp, belaste renseanlegg og gå ut i sjøen om ikke vaskemaskinen har godt nok lofilter.

Mikroplast sett gjennom mikroskop.

FRIGJØRES: Syntetiske klær inneholder mikroplast som frigjøres ved vask.

Foto: Monique Raap / University of Victoria

Forsker ved Oslo Met, Ingun Grimstad Klepp, sier til NRK at nordmenn er gode på å kjøpe effektive og energismarte vaskemaskiner, men at vi likevel har en del å gå på:

– Når det gjelder utstyr og de valgene vi gjør, så er Norge en del bedre enn andre land. Når det gjelder vaskehyppighet, har vi mye å hente.

Ingunn Grimstad Klepp

BÆREKRAFT: Forsker ved Oslo Met, Ingrunn Grimstad Klepp, mener nordmenn må redusere vaskehyppigheten på klær.

Foto: Hanna Huglen Revheim / NRK

Skavlan: – Invester i tidløse plagg

Jenny Skavlan tipser om å investere i gode, tidløse plagg i ull, silke og lin. De holder lenge, og trenger heller ikke vaskes så ofte. Klær i naturmaterialer er også mer miljøvennlige enn syntetiske klær.

Dame med grønn bluse og mørkt hår

ENIG: Jenny Skavlan mener vi må bli flinkere på å kjøpe klær som varer.

Foto: Jean Christine Cena / NRK

Ull har i tillegg temperaturregulerende egenskaper, og regulerer både varme og kulde, noe som er perfekt for typisk norsk sommervær.

I snitt vasker en norsk husstand klær 3,45 ganger i uka, viser forskning fra SIFO.

Kulturstrøm

 • Norman Lloyd (106) er død

  Den amerikanske skuespilleren og regissøren Norman Lloyd er død. Lloyd ble 106 år gammel og har i sin karriere blant annet jobbet med legender som Charlie Chaplin og Orson Welles, melder nyhetsbyrået Reuters. Lloyd er mest kjent for sin rolle i Alfred Hitchcocks «Saboteur», skriver Variety.

  Kjent var han også for rollen som Dr. Daniel Auschlander i 137 episoder av TV-serien «St. Elsewhere» på 1980-tallet, hvor han blant spilte sammen med Oscar-vinner Denzel Washington.

  Han spilte også i Charlie Chaplins «Limelight» (1952), Jean Renoirs «The Southerner» (1945) og «Dead Poets Society» (1989) med Robin Williams, blant mange andre. Lloyd spilte også i flere oppsetninger på Broadway.

  Aktiv på begge sider av kameraet som skuespiller, regissør og produsent holdt imidlertid Lloyd aktiviteten oppe. Han siste rolle var i 2015.

   Norman Lloyd
  Foto: Kevork Djansezian / Reuters
 • Internasjonal pris til Davidsen

  Den norske operasangeren Lise Davidsen har vunnet prisen for beste kvinnelige sanger ved The International Opera Awards, skriver Operawire. Det er første gang 34-åringen fra Stokke vinner denne prisen.

  Lise Davidsen
  Foto: JAMES HOLE / Promo