Hopp til innhold

Tørnquists vaskeråd: – Vi bør lukte på klærne før vi vasker dem

Einar Tørnquist slenger seg på klesvask-debatten: – Lukt lett på t-skjorta før du legger den til vask. Lettere går det ikke an å redde kloden, sier han.

Einar Tørnquist fra "Live på direkten" på TV2s høstlansering.

FOLKELIGE VASKERÅD: Einar Tørnquist mener vi må lukte på klærne før vi vasker dem.

Foto: Marit Hommedal / NTB scanpix

Komiker Einar Tørnquist (36) hadde allerede lagt en plan for å redusere klesvasken da Stella McCartney kom med vaskeråd i The Observer denne uka.

McCartney oppfordret til ikke å vaske klær med mindre man absolutt må, både for å bevare klærne og for å redusere miljøbelastningen.

Stella McCartney

Stella McCartney mener man bør la skitten på klær tørke, og børste den av, i stedet for å vaske.

Foto: Luca Bruno / AP

Og hun fikk raskt støtte. Jenny Skavlan, kjent for gjenbruk og omsøm av klær, fortalte til at NRK at hun er enig med McCartney – at vi vasker klærne våre altfor ofte.

Nå kaster flere, kanskje overraskende stemmer, seg inn i debatten. Tørnquist, kjent fra TV-programmer som «Ramm og Tørnquist redder Norge», «Tørnquist Show» og den suksessfulle podkasten «Jan Thomas og Einar blir venner», mener nordmenn må bruke vaskemaskinen mindre.

– Lettere går det ikke an å redde kloden

Sammen med samboeren har Tørnquist funnet ut at det enkleste og beste miljøgrepet han kan gjøre, er å la være å vaske klær som ikke er skitne.

– Jeg mener det er klokt og riktig å gjøre, både fordi det sparer vår skjøre verden for energisløseri, og fordi det sparer husholdningen for dyrebar vaskemaskinplass.

Lukter vondt

LUKT FØRST, VASK ETTERPÅ: Å lukte på klær før eventuell vask kan være en god tommelfingerregel.

Foto: Hans Ola Hevrøy / NRK

Kanskje ikke noe «hokus pokus», men likevel noe som kan ha stor betydning for den enkeltes miljøavtrykk, mener han. Tørnquist kommer med en oppfordring til «Kari og Ola Nordmann» :

Før du slenger ting i skittentøykurven, lukt lett under armhulene på t-skjorta du hadde på deg i stad. Kanskje det ikke var så varmt i dag, kanskje du ikke jobba så hardt, og da har du sannsynligvis ikke svetta så mye i dag heller. Kanskje du kan bruke t-skjorta en dag til.

Tørnquist legger til:

Lettere enn det, går det ikke an å redde kloden.

Bærekraftig klesvask

Ifølge Naturvernforbundet inneholder mange av plaggene våre syntetiske materialer, og disse frigjøres i mer eller mindre grad når man vasker klærne.

Lo fra syntetiske klær inneholder blant annet mikroplast, og kan havne i avløp, belaste renseanlegg og gå ut i sjøen om ikke vaskemaskinen har godt nok lofilter.

Mikroplast sett gjennom mikroskop.

FRIGJØRES: Syntetiske klær inneholder mikroplast som frigjøres ved vask.

Foto: Monique Raap / University of Victoria

Forsker ved Oslo Met, Ingun Grimstad Klepp, sier til NRK at nordmenn er gode på å kjøpe effektive og energismarte vaskemaskiner, men at vi likevel har en del å gå på:

– Når det gjelder utstyr og de valgene vi gjør, så er Norge en del bedre enn andre land. Når det gjelder vaskehyppighet, har vi mye å hente.

Ingunn Grimstad Klepp

BÆREKRAFT: Forsker ved Oslo Met, Ingrunn Grimstad Klepp, mener nordmenn må redusere vaskehyppigheten på klær.

Foto: Hanna Huglen Revheim / NRK

Skavlan: – Invester i tidløse plagg

Jenny Skavlan tipser om å investere i gode, tidløse plagg i ull, silke og lin. De holder lenge, og trenger heller ikke vaskes så ofte. Klær i naturmaterialer er også mer miljøvennlige enn syntetiske klær.

Dame med grønn bluse og mørkt hår

ENIG: Jenny Skavlan mener vi må bli flinkere på å kjøpe klær som varer.

Foto: Jean Christine Cena / NRK

Ull har i tillegg temperaturregulerende egenskaper, og regulerer både varme og kulde, noe som er perfekt for typisk norsk sommervær.

I snitt vasker en norsk husstand klær 3,45 ganger i uka, viser forskning fra SIFO.

Kulturstrøm

  • Gyldendalprisen til Hanne Ørstavik

    «En av Norges mest markante og særpregede forfattere», heter det om vinneren av Gyldendalprisen for 2023, Hanne Ørstavik.

    Dermed kan Ørstavik føye enda en gjev litterær pris til en liste som fra før av omfatter Brageprisen, Sultprisen, P2-lytternes romanpris, Amalie Skram-prisen, Oktoberprisen, Doblougprisen og Aschehougprisen.

    Gyldendalprisen er på hele en halv million kroner og deles ut annethvert år til «et særlig betydelig forfatterskap uavhengig av hvilket forlag forfatteren er tilknyttet».

    Hanne Ørstavik utgir bøkene sine på Oktober forlag, har skrevet til sammen 14 romaner, senest fjorårets «Bli hos meg», og er oversatt til 30 språk.

    Hanne Ørstavik, Gyldendalprisen
    Foto: Forlaget Oktober