NRK Meny
Normal

Torill Kove kan vinne sin andre Oscar

Den norske animasjonsregissøren er ett steg unna Oscar-nominasjon.

Torill Kove etter Oscar-utdelingen

TIDLIGERE PRISVINNER: Kove vant Oscar for kortfilmen «Den danske poeten» i 2007. Nå er hun nærmere en ny Oscar-pris.

Foto: MIKE BLAKE / REUTERS

I 2007 vant hun den gjeve prisen for sin animerte kortfilm «Den danske dikteren». Nå er hun på kortlisten i samme kategori for kortfilmen «Moulton og meg».

Koves produksjon konkurrerer med ni andre filmer som er plukket ut blant de 58 som hadde kvalifisert seg i kategorien. Av disse filmene går tre til fem videre. Disse blir kunngjort torsdag 15. januar neste år i Samuel Goldwyn Theater i Los Angeles.

Strålende glad

Filmen er produsert av Lise Fearnley ved Mikrofilm i samarbeid med National Film Board of Canada.

Det var de samme som også produserte Torill Koves «Den danske dikteren», som vant Oscar for beste animerte kortfilm i 2007.

«Moulton og meg» er en personlig historie om ei jente som ønsker seg noe av foreldrene, men som får noe helt annet, og at den viser forskjellen mellom verdenen som barn og voksne lever i.

Filmen vant nylig publikumsprisen under dokumentar- og animasjonsfilmfestivalen i Leipzig.

Disney-film på kortlista

Blant de andre på kortlista er den Disney-produserte «Feast» i regi av Patrick Osborne og «The Dam Keeper» i regi av Robert Kondo og Dice Tsutsumi.

Foruten Koves film, har Norge vunnet Oscar i 1952 for Thor Heyerdals dokumentarfilm «Kon Tiki».

Selve Oscar-utdelingen finner sted søndag 22. februar i Dolby Theatre i Hollywood og blir direktesendt av ABC Television Network. Oscar-kvelden sendes også direkte i over 225 land.

I 2007 delte en purung Jaden Smith ut prisen til Torill Kove. Se klipp.

(NTB/NRK)

Kulturstrøm

 • Kurt Nilsen flytter hjem til Bergen

  Kurt Nilsen gir opp Østlandet og flytter hjem igjen. Sangeren ønsker å reetablere seg i Bergen og styre karrieren herfra, skriver BT. Nilsen har bodd i Minnesund i to år sammen samboeren. I vår ble det brudd mellom de to. Nå ser han frem til å turnere med julekonserter rundt om i Norge.

  kurt 3
  Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix
 • Støre: – 22. juli ble et begrep

  – For sju år siden ble 22. juli et begrep i vår historie, med alt den dagen rommer av lidelse, smerte og sorg, sa Ap-leder Jonas Gahr Støre i sin tale på Utøya.

  Minnemarkering på Utøya 22. juli.
  Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix