Torill Kove kan vinne sin andre Oscar

Den norske animasjonsregissøren er ett steg unna Oscar-nominasjon.

Torill Kove etter Oscar-utdelingen

TIDLIGERE PRISVINNER: Kove vant Oscar for kortfilmen «Den danske poeten» i 2007. Nå er hun nærmere en ny Oscar-pris.

Foto: MIKE BLAKE / REUTERS

I 2007 vant hun den gjeve prisen for sin animerte kortfilm «Den danske dikteren». Nå er hun på kortlisten i samme kategori for kortfilmen «Moulton og meg».

Koves produksjon konkurrerer med ni andre filmer som er plukket ut blant de 58 som hadde kvalifisert seg i kategorien. Av disse filmene går tre til fem videre. Disse blir kunngjort torsdag 15. januar neste år i Samuel Goldwyn Theater i Los Angeles.

Strålende glad

Filmen er produsert av Lise Fearnley ved Mikrofilm i samarbeid med National Film Board of Canada.

Det var de samme som også produserte Torill Koves «Den danske dikteren», som vant Oscar for beste animerte kortfilm i 2007.

«Moulton og meg» er en personlig historie om ei jente som ønsker seg noe av foreldrene, men som får noe helt annet, og at den viser forskjellen mellom verdenen som barn og voksne lever i.

Filmen vant nylig publikumsprisen under dokumentar- og animasjonsfilmfestivalen i Leipzig.

Disney-film på kortlista

Blant de andre på kortlista er den Disney-produserte «Feast» i regi av Patrick Osborne og «The Dam Keeper» i regi av Robert Kondo og Dice Tsutsumi.

Foruten Koves film, har Norge vunnet Oscar i 1952 for Thor Heyerdals dokumentarfilm «Kon Tiki».

Selve Oscar-utdelingen finner sted søndag 22. februar i Dolby Theatre i Hollywood og blir direktesendt av ABC Television Network. Oscar-kvelden sendes også direkte i over 225 land.

I 2007 delte en purung Jaden Smith ut prisen til Torill Kove. Se klipp.

(NTB/NRK)

Kulturstrøm

  • Ber Saudi-Arabia løslate blogger

    USAs visepresident Mike Pence ber Saudi-Arabia om å løslate bloggeren Raif Badawi, som er fengslet for å ha krenket Islam. Badawi ble pågrepet i 2012 og funnet skyldig i en rekke brudd på Saudi-Arabias strenge sharialover.

  • Samisk matfilm i Kroatia

    Den samiske kortfilmen «Gurpi» var en av deltakerne under matfilmfestivalen «Kinookus Film Food Festival» i Kroatia denne uka. Årets festival var den tiende i rekken og temaene var europeisk mangfold og bærekraftig matproduksjon under klimaendringer. «Gurpi» er laget av Carl-Johan Utsi i regi av Renlycka i Sverige.