– Holdt på å ramle av stolen

Torill Kove er nominert til Oscar for tredje gang, åtte år etter at hun fikk den berømte statuetten. Hun bor i Montreal, men torsdag sprettet hun champagnen med filmgjengen sin i Norge.

Torill Kove om Oscar-nominasjonen

Animatøren og regissøren er på Norges-besøk og var gjest i Dagsrevyen.

Torill Koves film er en av fem kandidater som kjemper om å vinne Oscar i kategorien beste animerte kortfilm. «Moulton og meg» handler om en litt annerledes familie, og datterens vanskelige følelser i den forbindelse. Filmen er både alvorlig og humoristisk.

Kove har vanskelig for å sette ord på hva som er budskapet i filmen.

– Kanskje er det slik at ingen har akkurat den familien de ønsker seg. Men det er bedre å være takknemlig enn å være skuffet, sier hun.

Se «Moulton og meg» her:

Norsk animasjonsfilm. En syvårig jente spør sine håpløst ukonvensjonelle foreldre om å få en sykkel. Men hva slags sykkel kan du forvente av en pappa som har byens eneste bart og en mamma som syr kjoler av finske gardinstoffer? Moulton og meg er en vittig og sår film om hvor blinde foreldre kan være for barnas ønsker og hvor vanskelig det er å være ærlig med dem som står oss aller nærmest. En film av Torill Kove

Torill Kove er opprinnelig fra Hamar, men har bodd i Canada i over 30 år. I 2007 vant hun Oscar for «Den danske dikteren» og i 2000 ble hun nominert for filmen «Min bestemor strøk kongens skjorter».

Ramlet nesten av stolen

Hun var i Montreal og fulgte nominasjonene der.

– Da jeg plutselig så plakaten for min egen film på skjermen, ropte jeg høyt av glede og holdt nærmest på å ramle av stolen. Egentlig hadde jeg forberedt en liten tale om IKKE å bli nominert, sier Kove.

Hun påpeker at filmen har 20 prosents sjanse til å vinne, det er fem kandidater i kategorien.

– Jeg vet ikke hvorfor mine filmer treffer. Kanskje er det fordi historiene er gjenkjennelige, tidløse og universelle, sier hun.

– En hvit vegg

Seieren i 2007 var et kjempekick.

– Jeg satt i salen og trodde hjertet skulle eksplodere. Jeg hadde jo forberedt en liten takketale og tenkt på hvordan det ville være å stå på scenen og se utover alle de berømte menneskene. Jack Nicholson og Meryl Streep blant andre.

– Så var det bare som en hvit vegg, lyset var så skarpt at jeg så ingenting. Men jeg husker at jeg fikk akkurat nok tid til å si det jeg ville, forteller hun.

Sterke røtter

Torill Kove mener at «det norske» er ubevisst og uunngåelig til stede i filmene hennes. Hun føler at hun har sterke røtter til Hamar, Norge og Skandinavia. Sitt neste prosjekt synes hun det er for tidlig å snakke om.

– Kanskje blir det noe «montreal-basert», sier hun.

Kulturstrøm

  • Nordmann Europas beste filmfotograf

    Martin Otterbeck blei laurdag kveld hedra som Europas beste filmfotograf under European Film Awards (EFA) i Sevilla i Spania. Fotoprisen fikk han for Erik Poppes film «Utøya 22. juli». Det er 31. gang at European Film Awards går av stabelen.

  • Første «Grevinnen og hovmesteren»

    «Grevinnen og hovmesteren» sendes for første gang på britisk TV. Sketsjen er juletradisjon i Tyskland, Skandinavia og Baltikum. Den er britisk, men har aldri vært vist på britisk fjernsyn. I år viser Sky Arts den på nyttårsaften, skriver The Guardian.

    Kvelden før kvelden KVELDEN FØR KVELDEN