Tore Renberg

Forfatter Tore Renberg var gjest i Stjerneklart mandag 31. august.

Tore Renberg
Foto: Lise Åserud

HØR: Stjerneklart med Tore Renberg

Tore Renberg ble født i Stavanger den 3. august 1972 som sønn av lærer og revisor Jan Renberg og hans kone sekretær og Elisabeth. Han vokste opp i bydelen Madla sammen med foreldrene og storebroren Dag. Han gikk på Gosen barneskole og Madlavoll ungdomsskole og tok examen artium på samfunnslinjen ved Stavanger Katedralskole Kongsgård. I årene 1992 til 1995 studerte han filosofi og litteraturvitenskap ved Universitetet i Bergen der han skrev mellomfagsoppgave om egennavneproblematikken i Marcel Prousts ”På sporet av den tapte tid”. Han møtte en annen kommende forfatter, Karl Ove Knausgård, i studentradioen i Bergen, og gjennom ham fikk han arbeid som litteraturkritiker og skrev essayer, først i Studvest, Morgenbladet og tidsskriftet Vinduet, senere både i Dagbladet, Stavanger Aftenblad og i den svenske avisen Dagens Nyheter, samt i tidsskriftet Kritikkjournalen og et annet skjønnlitterært tidsskrift, Vagant. I 1998 og 1999 var han programleder for TV-programmet Leseforeningen på NRK 2.

Men det er som romanforfatter og filmforfatter han er mest kjent. Han begynte å skrive allerede 14 år gammel etter å ha lest ”Forbrytelse og straff” av Fjodor Dostojevskij, og fikk utgitt en antologi på Gyldendal – ”Ung 88”. I 1995 ble han kontaktet av redaktøren i Tiden Norsk Forlag, Geir Gulliksen, som ville ha ham som konsulent. Men i stedet debuterte han som forfatter med kortprosaboken ”Sovende floke” som ga ham Tarjei Vesaas’ debutantpris. Han flyttet til Oslo og til redaksjonen i Vagant, og året etter kom ”Matriarkat” og i 1998 road-romanen ”Renselse”. I 2000 ga han ut science fiction-romanen ”En god tid”, året etter flyttet han hjem til Stavanger og skiftet forlag til Oktober.

Men det var med romanen ”Mannen som elsket Yngve” i 2003 at hans kommersielle gjennombrudd kom. For den boken er en av vårt tiårs mest leste norske bøker med et opplag på 135.000. Hans hovedperson, Jarle Klepp, kan vi følge videre i oppvekstromanen ”Kompani Orheim” som kom ut i 2005. Den ble nominert til Brage-prisen, og NRK P2-lytterne ga den romanprisen det året. Den tredje romanen om Jarle Klepp kom ut i fjor under tittelen ”Charlotte Isabel Hansen” og fikk Bokhandlerprisen. Samme år fikk Renberg Stavangers kulturpris. Fjerde roman om Jarle Klepp kommer ut om en uke og heter ”Pixley Mapogo”.

Tore Renberg har også skrevet 4 barnebøker, illustrert av Per Dybvig og Kim Hiorthøy, en tegneserieantologi og andre prosatekster. Hans romaner er oversatt til en rekke språk, blant annet dansk, svensk, tysk, fransk, litauisk og ungarsk.

Hans første roman i serien om Jarle Klepp, ”Mannen som elsket Yngve”, ble filmatisert i fjor og innbrakte hele 4 Amanda-priser. Tore Renberg skrev selv filmmanuset. Det var ikke første gang han prøvde seg som filmmanusforfatter, for allerede i 2004 skrev han manuset til Tore Ryghs spillefilm ”Alt for Egil”, og han sto også bak manuset til den første av filmene i filmserien ”Ekko av Ibsen” sammen med Arild Østin Ommundsen.

Sammen med vokalist Janove Ottesen i Kaizers Orchestra laget han musikalen ”Det tusende hjertet” som hadde premiere på Rogaland Teater i 2007. I 2006-07 var han medlem av Bostad-utvalget som regjeringen oppnevnte for å vurdere de kristne formålsparagrafene i grunnskolen og barnehagene. Tore har selv spilt i en rekke band opp gjennom årene, blant andre ”Stavanger Energi”, og er i tillegg diskjockey.

Tore Renberg bor i Stavanger, er separert og har to barn på 5 og 2 år.

Stjerneklart med Tore Renberg, NRK P1, mandag 31. august kl 22.05

Kulturstrøm