NRK Meny
Normal

Tore Johansen – Double Rainbow

En ide og et initiativ som gjør deg glad: trompetist Tore Johansens nye plate med veteran Jon Christensen på trommer.

Tore Johansen
Foto: Inner Ears

CD-anmeldelse Tore Johansen - Double Rainbow

Bodøværingen Tore Johansen befester sin posisjon som Nordlands trompet. Etter flere produksjoner hvor han utforsker den nordnorske viseskatten i jazzdrakt, er han nå tilbake i instrumentalt kvartettformat og slutter sirkelen til CDen Rainbow Session som for fem år siden også lanserte Tores eget plateselskap Inner Ear. Platetittelen Double Rainbow henspiller ellers på innspillingsstedet, Jan Erik Kongshaugs Rainbow Studio i Oslo, og det er interessant hvordan Tore Johansen stille og elegant tar opp en liten konkurranse med studioets flittigste kunde gjennom over 40 år, det tyske plateselskapet ECM.

Levende legende

Det dreier seg dels om det ordløse CD-heftet hvor elleve abstrakte fotografier visker oss i øret at dette er Inner Ears utgivelse nr 11. Det dreier seg også om stillheten og ettertanken i musikken og tilstedeværelsen av en levende legende i ECM-produksjonen siden 1970, trommeslager Jon Christensen.

Jon Christensen

Jon Christensen i studio

Foto: Inner Ear

Ukonvensjonelt

Vigleik Storaas

Vigleik Storaas

Foto: Alf Solbakken / Ponca Jazz Records

Trommeslager-begrepet er for øvrig totalt misvisende her, for Christensens funksjon er primært som klanglig fargelegger på rytmisk frie låter. Så snart musikken tar av i rytmisk driv og sving legger Jon Christensen vekk stikker og visper og Tore Johansen spiller trommefritt med pianist Vigleik Storaas og bassist Jo Skaansar, som begge også bidrar med komposisjoner. Selv om jeg iblant skulle ønske at Jon Christensen hadde vært med på kjøret hele veien, så funker det faktisk forbausende bra at han kommer og går. Nettopp fordi Tore Johansen spiller mot konvensjonene, løfter han musikken og pirrer meg som lytter.

Ide og initiativ

Stemningsmessig er mange av låtene i slekt, jeg kunne tålt sterkere kontraster og en smartere rekkefølge – plata starter med en vals og slutter med to. Jeg får også en hørt-det-før følelse av flere akkordrekker, og hadde tålt at harmoniske forventninger ikke så ofte ble innfridd - grensen mellom det vakre og det småkjedelige kan være skjør. Men du verden så glad jeg er for ideen og initiativet som brakte Jon Christensen i platestudio igjen – med en ny musikergenerasjon i dette evig uutgrunnelige som kalles norsk jazz.

 • Tore Johansen
  Foto: Inner Ear
  Tore Johansen kvartett: Double Rainbow
 • Tore Johansen, trompet
 • Vigleik Storaas, piano
 • Jo Skaansar, bass
 • Jon Christensen, trommer
  Innerear INEA15

Kulturstrøm

 • Han blir Hercule Poirot

  John Malkovich tar på seg rollen som den verdenskjente belgiske detektiven Poirot når BBC spiller inn en ny versjon av «Mord etter alfabetet» av Agatha Christie. Også “Harry Potter” stjernen Rupert Grint er med når innspillingene starter i juni, skriver Variety David Suchet, som spilte detektiven i 24 år, fortalte i et intervju med The Telegraph at å avslutte rollen var noe av det tyngste han hadde gjort i sitt liv.

  John Malkovitch
  Foto: ANDER GILLENEA / AFP