Tordner mot CNN

- CNN og andre store amerikanske medier har bidratt til at krigen i Irak har vart så lenge, mener dokumentarfilmskaperen Michael Moore.

Michael Moore
Foto: EVAN AGOSTINI / AFP

I går kritiserte TV-kanalen CNN den nye filmen hans om det amerikanske helsevesenet, men Moore slo kraftig tilbake mot kanalen.

Eksploderte

- Vi er i denne krigen på femte året fordi blant annet dere i CNN ikke gjorde jobben deres, sa Michael Moore.

Dokumentarfilmskaperen som er blitt kritisert for å være ekstremt subjektiv når han lager film, eksploderte da han fikk kritikk for sin nye film om det amerikanske helsevesenet på CNN i går.

- Alle anklagene jeg kom med i Fahrenheit 9/11 viste seg senere å stemme, sa Moore, som i den filmen blant annet viste hvordan amerikanske soldater blir rekruttert samt kritikkverdige forhold ved militærsykehuset Walter Reed.

- Hvor var dere?

Først i vinter trakk toneangivende amerikanske medier lignende konklusjoner om elendig behandling av skadde krigsveteraner. Store amerikanske medier har gjentatte ganger fått kritikk for ikke å ha våget å stille kritiske nok spørsmål, spesielt i oppløpet til Irak-krigen. Michael Moore sluttet seg i går høylytt til disse kritikerne.

- Oppgaven deres er å stille spørsmål. Hvor var dere? tordnet Moore på CNN.

 

Kulturstrøm

 • Karin Krog får ærespris

  Jazzmusikeren Karin Krog får Kulturrådets ærespris for 2021. Prisen, som har blitt delt ut siden 1968, er på 600.000 kroner og en statuett.

  84 år gamle Krog får prisen for sitt livslange virke i norsk kunst- og kulturliv.

  – Norsk jazz hadde ikke vært det samme uten Karin Krog, sier kulturrådsleder Lars Petter Hagen.

  Karin Krog
  Foto: Jørgen Leangen / NRK
 • – Fortnite kan bli svartelistet

  Dataspillet Fortnite kan bli svartelistet fra alle Apples plattformer innen rettsstriden mellom selskapet og spillutvikleren Epic Games er løst.

  Epic Games-sjef Tim Sweeney sa onsdag at han har fått beskjed fra Apple om at Fortnite blir svartelistet inntil rettsstriden er løst og inntil alle ankemuligheter er brukt opp. Det kan ta opptil fem år, skriver han på Twitter.

 • Var begravet med musikkinstrumenter

  Gassrørarbeidere i Peru har funnet levningene etter åtte voksne og barn som ble gravlagt i en fellesgrav med mat og musikkinstrumenter for rundt 800 år siden.

  Levningene var lagt i omslag bestående av plantemateriale. Rundt dem i fellesgraven var det plassert mais, fat og en rekke blåseinstrumenter, blant annet fløyter.

  De åtte hadde bodd i den gamle byen Chilca, rundt 60 kilometer sør for Perus hovedstad Lima.

  – Det er et viktig funn som gir oss mer informasjon om førkolumbisk historie i Chilca, sier arkeologen.

  Arbeidere fra det samme gasselskapet fant rundt 30 gamle levninger i Chilca i 2018 (NTB).