Hopp til innhold

Tor Tørstad

Tor Tørstad har regissert en rekke filmer og TV-serier. Til daglig er han castingansvarlig i NRK Drama, og han har hatt ansvaret for å finne de rette skuespillerne til rollene i Himmelblå. I tillegg har han regissert episodene …

Regissør Tor Tørstad (t.v) og regissør Mathias Calmeyer
Foto: Antonia Pambou / NRK

Tørstad har regiutdanning fra Filmhøyskolen i Paris (IDHEC), der han ble uteksaminert i 1968. Siden høsten 1971 har han vært ansatt i NRK, hvor han har fartstid både fra Barne- og ungdomsavdelingen og Drama.

Han har regissert spillefilmene Etterfølgeren (1997), Viva Villaveien (1989) og Nattseilere (1986) og en lang rekke kort- og dokumentarfilmer.

Han vant Gullruten for beste regi på dramserien ”Lekestue”, og har også laget flere episoder av ”Soria Moria”, ”Brigaden” og ”Skolen”.

Høsten 2008 tar Tørstad fatt på en ny krimserie for NRK Drama.

Kampen mot elementene

Men først er det altså Himmelblå alt handler om, og Tørsdag er ikke i tvil om hva som var de største utfordringene da han regisserte sine episoder. Hans episoder ble filmet i november, når det er mørketid på Ylvingen.

- Den største utfordringen var kampen mot elementene. Vi hadde tre til fire timer med dagslys hver dag. Det betydde at hvis vi skjøt interiørt (innedørs, journ.anm) mot et vindu mens det var dagslys i to timer, og så snudde for å filme den andre veien og det var et vindu der også, så var det plutselig mørkt ute.

- Hvordan løste dere det?

- Det gjorde vi digitalt, i etterarbeidet. Men vi kunne jo ikke gjøre det på alt, så vi måtte forenkle innstillingene og konsentrere oss om å få fortalt historien med færrest mulig bilder, for å slippe å komme i den situasjonen, forklarer Tørstad.

Tørsdag var forøvrig regissør den eneste gangen teamet ble sittende værfaste i Brønnøysund, fordi ingen av båtene kom seg ut til Ylvingen.

MØT de andre regissørene

Eva Dahr

Mathias Calmeyer

Vibeke Ringen

Anne Sewitsky (info kommer)

Kulturstrøm

  • Begravelses-musikal basert på Løvlands sanger.

    I september kommer begravelses-musikalen «You Raise me up» på Lillestrøm kultursenter, i samarbeid med komponist Rolf Løvland, skriver de i en pressemelding.

    Musikalen er en romantisk dramakomedie som utspiller seg i et begravelsesbyrå. Lisa Stokke og Øyvind Boye Løvold spiller hovedrollene.

  • Taylor Swift slår sin egen vinylsalg-rekord

    Taylor Swift solgte 700.000 eksemplarer av «Tortured Poets»-platen på bare tre dager fra fredag og ut helgen, melder Billboard.

    Det er ny rekord. Den gamle rekorden innehadde Swifts plate «1989 (Taylor's Version)», som ble sluppet i oktober i fjor og solgte 693.000 eksemplarer på sin første uke.

    (NTB)