NRK Meny
Normal

Topptur til Darwins favorittfjell

Darwin gikk mye i fjellene i Sør-Amerika for å lete etter spennende dyr, planter og fossiler. Ett fjell likte han bedre enn alle andre. Det ligger i Chile og heter Cerro La Campana.

Darwinekspedisjonen på toppen

Da vi omsider nådde toppen, skjønte vi hvorfor Darwin likte dette fjellet så godt.

Foto: Darwinekspedisjonen

Vi var veldig nysgjerrige på hvorfor Darwin likte akkurat dette fjellet så godt. Vi bestemte oss derfor for å klatre til toppen av Darwins favorittfjell.

Bratt og spennende

Cerro La Campana er nesten 2000 meter høyt, og ganske bratt. Skal man komme seg opp og ned av fjellet samme dag, bør man starte tidlig på morgenen.Det gjorde ikke vi. Vi startet ikke å gå før på ettermiddagen. Men vi hadde en plan. Vi hadde nemlig lyst til å overnatte på toppen av fjellet.

Hårete tarantell

Det var mye spennende å se på veien mot toppen. Etter å ha gått en halvtime, ser vi plutselig en stor, hårete tarantell pile over stien. Taranteller er store edderkopper med hårete kropper og bein. Som beskyttelse mot fiender, kan enkelte taranteller kaste av seg noen av disse hårene når de føler seg truet.

Disse beskyttelseshårene er ubehagelige å få på kroppen, men ikke spesielt farlige. Vi er langt mer bekymret for å bli bitt av tarantellenes store hoggtenner. Bittene er ikke dødelige, men veldig smertefulle. Syk kan man også bli.Vi er derfor veldig forsiktige når vi tar en nærmere titt på tarantellene vi har funnet.

Tarantella (undersiden)

Tarantella sett fra undersiden. Det er her hoggtennene på dyret sitter.

Foto: Darwinekspedisjonen

Stummende mørke

Da det er to kilometer igjen å gå, går sola ned. Det siste stykket må vi derfor gå i stummende mørke. Vi burde nok ha startet litt tidligere å gå likevel. Heldigvis har vi lommelykter med oss.

Midt på natta når vi til slutt toppen. Vi setter opp hengekøyene våre, men selv om vi er kjempeslitne legger vi oss ikke med en gang. Først tar vi oss tid til å nyte den fantastiske stjernehimmelen over hodene våre.

Nydelig utsikt

Ingen av oss sover lenge. Alle tre har nemlig veldig lyst til å få med seg at sola står opp over Andesfjellene. Utsikten blir mer og mer fantastisk etter som sola klatrer høyere og høyere på himmelen. Over alt rundt oss ser vi enorme fjell stikke opp av et bomullshvitt skylag. Et veldig vakkert syn.

Dyr på fjellet

Og vi er ikke helt alene på toppen heller. Rundt oss flyr flaggermus på jakt etter insektfrokosten sin. Mens vi holder på å rydde sammen campen vår, tusler det også en uredd rev forbi. Vi kan godt skjønne hvorfor Darwin likte dette fjellet så godt.

Firfisle

Om morgenen fant vi firfisler rundt om på steinene. De varmet opp kroppene sine etter natta.

Foto: Darwinekspedisjonen

Kulturstrøm

  • Baron Cohen ute i hardt vêr igjen

    Fleire amerikanarar vuderer å saksøke komikaren Sacha Baron Cohen for å ha lurt dei i den nyaste TV-serien sin «Who is America». Ein av dei er republikanaren Jason Spencer som sa opp jobben sin i Representanenes hus etter at Cohen fekk han til å banne og blotte rompa si i serien. Juridiske ekspertar som NY Times har snakka med meiner saksøkarane har lite å stille opp med, og at Cohen har sikra seg mot søksmål gjennom kontraktene dei medverkande har skrive under på.

  • Rihanna-dokumentar kjem i haust

    Allereie i 2015 kom nyheita om at Peter Bergs dokumentar om Rihanna var på veg. No seier regissøren at filmen er like rundt hjørnet, og at han mest truleg kjem ut innan to månadar, melder Rolling Stone. Berg har tidlegare sagt at filmen kjem til å bli eit usminka portrett av Rihannas liv på same måte som dokumentaren «Don't look back» var om Bob Dylan i 1967.

    TELEVISION-MTV/VMA
    Foto: Danny Moloshok / Reuters