Topptur til Darwins favorittfjell

Darwin gikk mye i fjellene i Sør-Amerika for å lete etter spennende dyr, planter og fossiler. Ett fjell likte han bedre enn alle andre. Det ligger i Chile og heter Cerro La Campana.

Darwinekspedisjonen på toppen

Da vi omsider nådde toppen, skjønte vi hvorfor Darwin likte dette fjellet så godt.

Foto: Darwinekspedisjonen

Vi var veldig nysgjerrige på hvorfor Darwin likte akkurat dette fjellet så godt. Vi bestemte oss derfor for å klatre til toppen av Darwins favorittfjell.

Bratt og spennende

Cerro La Campana er nesten 2000 meter høyt, og ganske bratt. Skal man komme seg opp og ned av fjellet samme dag, bør man starte tidlig på morgenen.Det gjorde ikke vi. Vi startet ikke å gå før på ettermiddagen. Men vi hadde en plan. Vi hadde nemlig lyst til å overnatte på toppen av fjellet.

Hårete tarantell

Det var mye spennende å se på veien mot toppen. Etter å ha gått en halvtime, ser vi plutselig en stor, hårete tarantell pile over stien. Taranteller er store edderkopper med hårete kropper og bein. Som beskyttelse mot fiender, kan enkelte taranteller kaste av seg noen av disse hårene når de føler seg truet.

Disse beskyttelseshårene er ubehagelige å få på kroppen, men ikke spesielt farlige. Vi er langt mer bekymret for å bli bitt av tarantellenes store hoggtenner. Bittene er ikke dødelige, men veldig smertefulle. Syk kan man også bli.Vi er derfor veldig forsiktige når vi tar en nærmere titt på tarantellene vi har funnet.

Tarantella (undersiden)

Tarantella sett fra undersiden. Det er her hoggtennene på dyret sitter.

Foto: Darwinekspedisjonen

Stummende mørke

Da det er to kilometer igjen å gå, går sola ned. Det siste stykket må vi derfor gå i stummende mørke. Vi burde nok ha startet litt tidligere å gå likevel. Heldigvis har vi lommelykter med oss.

Midt på natta når vi til slutt toppen. Vi setter opp hengekøyene våre, men selv om vi er kjempeslitne legger vi oss ikke med en gang. Først tar vi oss tid til å nyte den fantastiske stjernehimmelen over hodene våre.

Nydelig utsikt

Ingen av oss sover lenge. Alle tre har nemlig veldig lyst til å få med seg at sola står opp over Andesfjellene. Utsikten blir mer og mer fantastisk etter som sola klatrer høyere og høyere på himmelen. Over alt rundt oss ser vi enorme fjell stikke opp av et bomullshvitt skylag. Et veldig vakkert syn.

Dyr på fjellet

Og vi er ikke helt alene på toppen heller. Rundt oss flyr flaggermus på jakt etter insektfrokosten sin. Mens vi holder på å rydde sammen campen vår, tusler det også en uredd rev forbi. Vi kan godt skjønne hvorfor Darwin likte dette fjellet så godt.

Firfisle

Om morgenen fant vi firfisler rundt om på steinene. De varmet opp kroppene sine etter natta.

Foto: Darwinekspedisjonen

Kulturstrøm

 • Rita Ora etterforsket

  Sangerne Rita Ora (bildet) og Ellie Goulding og modellen Alexa Chung er blant 16 kjente profiler på sosiale medier, som har måttet gå med på å forbedre måten de poster på. Ellers risikerer de bøter og opptil to års fengsel, skriver BBC. Alle de 16 influenserne må merke gaver og markedsføring bedre. Dersom de bryter avtalen de har inngått med den britiske forbruker- og konkurransemyndigheten CMA, risikerer de kraftige reaksjoner, sier CMA-sjef Andrea Coscelli til BBC.

  Rita Ora
  Foto: Thibault Camus / Ap / NTB Tema
 • «Menn i min situasjon» til Kina

  Per Pettersons roman fra 2018 skal utgis i Kina, skriver forlaget Oktober i en pressemelding. Det er forlaget Beijing Xiron Books som har kjøpt rettighetene. Dermed er «Menn i min situasjon» totalt solgt til 18 land. Det kinesiske forlaget har dessuten kjøpt rettighetene til å utgi «Ut og stjæle hester», som tidligere er utkommet i Kina på et annet forlag. Hør også podkast: NRK Bok møtte åpenhjertig Petterson på bokfestival

  Per Petterson
  Foto: Anne Cathrine Straume / NRK
 • Sjostakovitsj' leilighet til salgs

  Nå kan du kjøpe deg et stykke musikkhistorie i St. Petersburg. En leilighet som har tilhørt den russiske komponisten Dmitrij Sjostakovitsj (1906–1975) er nemlig til salgs. Leiligheten ligger i et hus som ble bygget i 1914 og er eksklusivt innredet. Den har sju rom, en stor terrasse og to garasjeplasser. En byste av Sjostakovitsj er satt opp like ved. Se annonsen med bilder her.

  Dmitrij Sjostakovitsj