Hopp til innhold

Topptur til Darwins favorittfjell

Darwin gikk mye i fjellene i Sør-Amerika for å lete etter spennende dyr, planter og fossiler. Ett fjell likte han bedre enn alle andre. Det ligger i Chile og heter Cerro La Campana.

Darwinekspedisjonen på toppen

Da vi omsider nådde toppen, skjønte vi hvorfor Darwin likte dette fjellet så godt.

Foto: Darwinekspedisjonen

Vi var veldig nysgjerrige på hvorfor Darwin likte akkurat dette fjellet så godt. Vi bestemte oss derfor for å klatre til toppen av Darwins favorittfjell.

Bratt og spennende

Cerro La Campana er nesten 2000 meter høyt, og ganske bratt. Skal man komme seg opp og ned av fjellet samme dag, bør man starte tidlig på morgenen.Det gjorde ikke vi. Vi startet ikke å gå før på ettermiddagen. Men vi hadde en plan. Vi hadde nemlig lyst til å overnatte på toppen av fjellet.

Hårete tarantell

Det var mye spennende å se på veien mot toppen. Etter å ha gått en halvtime, ser vi plutselig en stor, hårete tarantell pile over stien. Taranteller er store edderkopper med hårete kropper og bein. Som beskyttelse mot fiender, kan enkelte taranteller kaste av seg noen av disse hårene når de føler seg truet.

Disse beskyttelseshårene er ubehagelige å få på kroppen, men ikke spesielt farlige. Vi er langt mer bekymret for å bli bitt av tarantellenes store hoggtenner. Bittene er ikke dødelige, men veldig smertefulle. Syk kan man også bli.Vi er derfor veldig forsiktige når vi tar en nærmere titt på tarantellene vi har funnet.

Tarantella (undersiden)

Tarantella sett fra undersiden. Det er her hoggtennene på dyret sitter.

Foto: Darwinekspedisjonen

Stummende mørke

Da det er to kilometer igjen å gå, går sola ned. Det siste stykket må vi derfor gå i stummende mørke. Vi burde nok ha startet litt tidligere å gå likevel. Heldigvis har vi lommelykter med oss.

Midt på natta når vi til slutt toppen. Vi setter opp hengekøyene våre, men selv om vi er kjempeslitne legger vi oss ikke med en gang. Først tar vi oss tid til å nyte den fantastiske stjernehimmelen over hodene våre.

Nydelig utsikt

Ingen av oss sover lenge. Alle tre har nemlig veldig lyst til å få med seg at sola står opp over Andesfjellene. Utsikten blir mer og mer fantastisk etter som sola klatrer høyere og høyere på himmelen. Over alt rundt oss ser vi enorme fjell stikke opp av et bomullshvitt skylag. Et veldig vakkert syn.

Dyr på fjellet

Og vi er ikke helt alene på toppen heller. Rundt oss flyr flaggermus på jakt etter insektfrokosten sin. Mens vi holder på å rydde sammen campen vår, tusler det også en uredd rev forbi. Vi kan godt skjønne hvorfor Darwin likte dette fjellet så godt.

Firfisle

Om morgenen fant vi firfisler rundt om på steinene. De varmet opp kroppene sine etter natta.

Foto: Darwinekspedisjonen

Kulturstrøm

  • Gyldendalprisen til Hanne Ørstavik

    «En av Norges mest markante og særpregede forfattere», heter det om vinneren av Gyldendalprisen for 2023, Hanne Ørstavik.

    Dermed kan Ørstavik føye enda en gjev litterær pris til en liste som fra før av omfatter Brageprisen, Sultprisen, P2-lytternes romanpris, Amalie Skram-prisen, Oktoberprisen, Doblougprisen og Aschehougprisen.

    Gyldendalprisen er på hele en halv million kroner og deles ut annethvert år til «et særlig betydelig forfatterskap uavhengig av hvilket forlag forfatteren er tilknyttet».

    Hanne Ørstavik utgir bøkene sine på Oktober forlag, har skrevet til sammen 14 romaner, senest fjorårets «Bli hos meg», og er oversatt til 30 språk.

    Hanne Ørstavik, Gyldendalprisen
    Foto: Forlaget Oktober