Hopp til innhold

Toppledere i Discovery slutter

Harald Strømme sier opp jobben som administrerende direktør i TVNorge og Discovery. Også Sindre Østgård takker for seg. Begge begrunner oppsigelsene med uenighet med eierne.

Harald Strømme

SLUTTER: TVNorge-sjef Harald Strømme slutter i Discovery. Det gjør også Sindre Østgård.

Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix

– Discovery er godt posisjonert for fremtiden, men eierne og jeg har ulikt syn på hvilke skritt som nå er nødvendige for å oppnå suksess. Derfor velger jeg å forlate selskapet, skriver Harald Strømme i en pressemelding.

Inntil i dag har han vært administrerende direktør i TVNorge og Discovery Networks i Norge og Sverige.

Strømme har vært i selskapet i åtte år. Han kom til sjefsjobben i TVNorge i 2009, fra en stilling som administrerende direktør i Try Reklamebyrå.

– Jeg har stor respekt for Discovery og menneskene her. Etter åtte år ved roret, kan det uansett være forfriskende å skifte fokus, skriver Strømme.

– Dramatisk

Knut Kristian Hauger, ansvarlig redaktør i Kampanje

DRAMATISK: Knut Kristian Hauger i Kampanje mener situasjonen er dramatisk.

Foto: Eivor Eriksen

– Det er TV-bransjens Don Draper som slutter nå, sier Knut Kristian Hauger, ansvarlig redaktør for Kampanje, til NRK.

– Det er dramatisk når toppsjefen og den nye digitaldirektøren går samtidig. Så det har åpenbart vært en fundamental uenighet mellom TVNorge-toppene og Discovery-ledelsen, sier Hauger.

Ifølge Redaktøren har Strømme vært en suksessrik leder, og han tror mange av de ansatte er rystet etter dagens nyhet.

– Strømme har løftet kanalen voldsomt, både når det gjelder innhold, seertall og penger. Det har vært innhold som engasjerer og kan samle nasjonen, som OL og humorlaget han har samlet. Dette slår nok ned som en bombe i TV-miljøet, sier Hauger.

Østgård slutter også

Sindre Østgård

TAKKER FOR SEG: Sindre Østgård slutter i Discovery på grunn av uenighet med eierne.

TVNorge-sjefen er ikke den eneste som forlater selskapet. Det gjør også Sindre Østgård. Siden august i fjor har han hatt rollen som Norden-direktør for digitale tjenester og utvikling.

Da Østgård ble ansatt sa Strømme til Kampanje at Discovery har «musklene og investeringsviljen til å følge opp Sindres visjoner.» Østgård har tidligere også ledet digital utvikling i NRK.

I samme pressemelding som Strømme, skriver også Østgård at han er uenig med Discoverys eiere.

– Discovery har musklene som skal til for å lykkes med transformasjonen denne bransjen står overfor, men eierne og jeg har ulike syn på hva de nødvendige stegene bør være. Derfor velger jeg å forlate selskapet, sier Sindre Østgård.

Både Strømme og Østgård går av med umiddelbar virkning.

– Trist at Strømme slutter

Ifølge Michael Lang, leder for Discovery Norden, har Strømme gjort en fremragende jobb for selskapet.

Som Østgård er også Lang ny i jobben. Han fikk det overordnede ansvaret for Discovery i Norden i november 2016, skriver Kampanje.

Torsdag skriver Lang i en pressemelding at det er trist at Strømme slutter.

– Samtidig respekterer vi avgjørelsen. Harald har sammen med resten av organisasjonen tatt TVNorge og Discovery fra å være en liten aktør i det norske TV-markedet, til nå å være blant de største, tydeligste og mest offensive, skriver Lang.

Kulturstrøm

  • Ny undersøkelse: Færre leser for barna sine

    Stadig færre foreldre leser høyt for barna sine. Andelen boklesere i befolkningen synker sakte, viser Leserundersøkelsen 2024, som blir sluppet i dag, skriver Den norske forleggerforeningen i en pressemelding.

    – Foreldres lesing er avgjørende for barns ordforråd og leseglede. Nå faller også disse tallene, dette er dramatisk, sier Trine Skei Grande, administrerende direktør i Forleggerforeningen.

    Én av fire foreldre leser aldri høyt for barna sine. I 2017 svarte 93 prosent av foreldre med barn under 10 år at de leste høyt for barna sine. I 2023 var tallet 75 prosent. Samtidig viser undersøkelsen at de som leser for barna sine, gjør det oftere enn før.

    Leseundersøkelsen har blitt gjennomført av Forleggerforeningen og Bokhandlerforeningen siden 1977.

    – Leserundersøkelsen bekrefter at vi trenger et krafttak for lesing, sier Trine Skei Grande i Forleggerforeningen og Anne Schiøtz i Bokhandlerforeningen.

  • Årets verk og Årets utøver

    Årets verk og Årets utøver 2023 ble delt ut i Spillerom, NRK P2, søndag 21. april. Dirigent og fiolinist Lars-Erik ter Jung er kåret til Årets utøver 2023. Tre vinnere får prisen Årets verk; Jan Erik Mikalsen for Fleurs, Nils Henrik Asheim for Organotopia, Tine Surel Lange – Two sides of the River. Prisene deles ut av Norsk komponistforening.

    Årets utøver og Årets verk 2023
    Foto: Kristin Kverndokk / NRK
  • Gyldendalprisen til Hanne Ørstavik

    «En av Norges mest markante og særpregede forfattere», heter det om vinneren av Gyldendalprisen for 2023, Hanne Ørstavik.

    Dermed kan Ørstavik føye enda en gjev litterær pris til en liste som fra før av omfatter Brageprisen, Sultprisen, P2-lytternes romanpris, Amalie Skram-prisen, Oktoberprisen, Doblougprisen og Aschehougprisen.

    Gyldendalprisen er på hele en halv million kroner og deles ut annethvert år til «et særlig betydelig forfatterskap uavhengig av hvilket forlag forfatteren er tilknyttet».

    Hanne Ørstavik utgir bøkene sine på Oktober forlag, har skrevet til sammen 14 romaner, senest fjorårets «Bli hos meg», og er oversatt til 30 språk.

    Hanne Ørstavik, Gyldendalprisen
    Foto: Forlaget Oktober