Topper internasjonale podkast-lister

To døgn etter at samarbeidspodkasten til NRK og BBC ble sluppet, topper den listene i Storbritannia, og er på andreplass i USA.

Death in Ice Valley - podkast-logo

Podkasten «Death in Ice Valley» gjøre det godt internasjonalt. Podkasten er et samarbeid mellom NRK og BBC.

Det nesten 50 år gamle uløste gåten om hvem kvinnen som ble funnet død i Isdalen utenfor Bergen var, fascinerer mange. Podkastserien «Death in Ice Valley», som NRK har laget i samarbeid med BBC, topper onsdag kveld nedlastingslistene i Storbritannia og Australia, er på andreplass i USA, og tredjeplass i Canada.

– Dette er helt vilt. Vi har lagt ned mye arbeid i dette, og håpet at det skulle gå bra, sier den norske programlederen, NRK-journalist Marit Higraff.

Sammen med redaksjonen i Norge har hun jobbet i nesten to år med saken. Først på norsk, og så på engelsk sammen med BBC-journalist Neil McCarthy.

I 1970 ble en kvinne funnet død og sterkt forbrent i Isdalen ved Bergen. Politiet etterforsket saken, men fant aldri ut hvem kvinnen var. I mange år lå vevsprøver fra kvinnen på lager på Haukeland sykehus. Ved hjelp av disse har redaksjonen blant annet fått en fullverdig DNA-profil av kvinnen, og nye opplysninger fra kjemiske undersøkelser av tennene hennes som viser at hun mest sannsynlig kom fra Europa.

Programlederne for "Death in Ice Valley"

BBC-journalist Neil McCarthy og NRK-journalist Marit Higraff dro ut til Isdalen for å lage podkasten «Death in Ice Valley»

Foto: Eirik Gjesdal / NRK

Tar med lytterne ut

Trenden med podkaster som går inn i og forsøker å løse ekte kriminalsaker, er ikke ny. Det Higraff tror kan gjøre «Death in Ice Valley» så spesiell, er det at lytterne får bli med ut dit det faktisk skjedde. Mens andre podkaster gjerne er tatt opp i et radiostudio, dro de to programlederne ut.

– Vi tar med lytterne ut i det norske landskapet. Nettopp dette gjør historiefortellingen og lytteropplevelsen annerledes. Lytterne blir sugd inn i opplevelsen.

Higraff sier hun har fått tilbakemeldinger fra folk som i etterkant har søkt opp bilder av Isdalen for å bedre kunne se for seg hvor de har blitt tatt med.

Samarbeidet startet med nettartikkel

«Gåten i Isdalen» startet som et NRK-prosjekt på norsk, men etter hvert kom det reaksjoner of forespørsler fra andre land om saken.

En av henvendelsene kom fra en nettjournalist fra BBC World Service. Hun ble tatt med til Isdalen, og nettartikkelen hun skrev fikk såpass mye oppmerksomhet at Podkast-avdelingen i BBC kontaktet NRK for et samarbeid.

Kulturstrøm

 • Nye mangfolds-emojier

  Apple og Google offentliggjorde rundt 70 nye emojier hver på verdens emojidag. Begge teknologigigantene utvider antallet symboler som viser mangfold. I Apple sine nye varianter av emojier som viser kjærestepar, kan folk selv velge hudtoner og kjønn.

  Nye emojier lansert av Apple
  Foto: Apple / AP
 • Ny Charles Manson-dokumentar

  I «Manson’s Bloodline» gjør barnebarnet til kultlederen og seriemorderen, Jason Freeman, et forsøk på å forstå sin egen historie. Dokumentaren kommer Viaplay i august, skriver Medier24. På samme tid kommer sesong to av David Finchers «Mindhunters»-serie på Netflix, som vil handle om Charles Manson, skriver IndieWire.

  Charles Manson eskorteres til rettsalen i 1969
  Foto: Anonymous / AP
 • Klesmerker blir 100% bærekraftige

  Klær fra Zara vil bli laget helt og fullt av bærekraftige materialer fra 2025, melder eieren Inditex. Det gjelder også de andre merkene til selskapet: Zara Home, Massimo Dutti and Pull&Bear, skriver The Guardian.