Topp 5: Filmbiler

Her er noen av de kuleste og mest fancy filmbilene gjennom tidene.

Tumbler
Foto: David James / David James

I utvalget er det ikke bare tatt hensyn til hvor kul bilen er i seg selv, men også hvor bra gadgets den har. Derfor har for eksempel verken Eleonor fra den første eller siste Gone in 60 seconds-filmen kommet med på lista.

Alle bilene her tilfører noe ekstra, og alle sammen kjennetegnes ved at biltilsynet neppe hadde blitt så fornøyd om de viste om alle deres evner, selv om én av dem faktisk ruller med norske skilter.

5 Plymouth Fury '58 - Christine (1983)

Plymouth Fury '58
Foto: Wikipedia

Det er nok mange som har opplevd at dama blir sjalu på bilen, det kan tross alt bli litt mange timer i garasjen med en feit gammel amerikaner. Men, at bilen blir sjalu på dama er heldigvis ikke så vanlig.

Christine var en blodtørstig amerikaner i ekte Steven King-stil. Hun hadde muligheten til å tilbakestille tripptelleren, reparere seg selv og kjøre helt uten hjelp fra en sjåfør. Motoren var en 5.7-liters V8er med 3-trinns automatkasse.

4. Tumbler - Batman Begins (2005)

Tumbler
Foto: David James (c) 2002 / David James

Batman har hatt mange fete biler opp igjennom, og vi tør påstå at den første, bygget av George Barris ut av en Lincoln Futura konseptbil fra 1955 er like tøff, men siden den hører hjemme i en serie var det Tumbler som endte på lista.

Den er fullt pansret, med en 5.7-liters V8er på 340 hester og en elektrisk motor. Nesten det de kaller hybrid med andre ord. Skulle du trenge å hoppe finnes jetmotorer for formålet.

Det spørs om det er så populært å plukke opp daten din i denne, men gutta kommer garantert til å bli imponert. Det var bare det at det kun er en gammel butler som vet at det er Bruce Wayne sin. Det må være kjedelig å ikke kunne skryte hemningsløst av kjøretøyet sitt.

3. Aston Martin DB5 '64 - Goldfinger (1964)

Aston Martin DB5
Foto: RM Auctions / AP

Roger Moores Lotus Esprit fra Spionen som elsket meg var kanskje enda litt mer fancy, men dette er den klassiske og tøffeste James Bond-bilen.

282 hester fra en 4-liters rekkesekser med 4-trinns manuell kasse gjør at denne bilen gikk svært fort for sin tid.

Integrerte maskingevær, skuddsikkert glass og katapultsete er det lille ekstra som gjør den perfekt for James Bond.

Det skader heller ikke at den første gang dukker opp i en av de aller beste Bond-filmene med det desidert tåpeligste drapsforsøket – de prøvde å kutte James Bond i to med en laser – kombinert med Goldfingers fantastiske kommentar ”No, mr Bond. I expect you to die”.

2. Il Tempo Gigante - Flåklypa Grand Prix (1975)

Il Tempo Gigante

Jan Erik møtte Remo Caprino og Il Tempo Gigante

Foto: Tor Bergebakken / NRK

Den eneste norske bilen på denne lista er kanskje ikke så overraskende Il Tempo Gigante, bygd av selveste Reodor Felgen.

Jan Erik Larssen har verdens beste jobb og i program 5, høsten 2002, var han til og med så privilegert at han fikk testet fullskalaversjonen. Heldiggris

Reodor Felgens bil drives blant annet ved klystermetoden og en rakettmotor bak, mens fullskala-utgaven har en 7-liters Chevrolet V8er på drøye 500 hester under panseret, donert av den tredoble Formel 1-mesteren Niki Lauda.

Trenger du ekstra krefter kan du benytte en diger, fullt fungerende turbinmotor bak. Men, den brukes ikke lenger på grunn av de enorme kreftene og mulig trøbbel med EU-kontrollen.

Den er bygget av en italiensk karosserimaker, Martin Utser i samarbeid med flere nordmann, blant annet Bjarne Sandemose. Av godbiter kan det nevnes en svært tidlig utgave av ryggekamera.

Il Tempo Gigante veier 2,8 tonn, er 6,7 meter lang og 2,4 meter bred, den er bygget på et gammelt Cadillac-chassis.

Ivo Caprino filmer Flåklypa Grand Prix

Fra filmingen av Flåklypa

Foto: Jensen, Oddvar Walle / Scanpix

Flåklypa Grand Prix er forøvrig Norges mest suksessrike film og har solgt over 5,5 millioner kinobilletter, i et land på litt over 4,5 millioner mennesker er ikke det så verst.

Se Jan Erik teste Il Tempo Gigante.

Hør Ivo Caprino snakke om filmen

1. De Lorean DMC-12 - Tilbake til Fremtiden (1985)

De Lorean DMC-12
Foto: WillMcC, Wikipedia

Glem det faktumet at utgangspunktet er en blytung bil, med en så treg motor at nærmest er et mirakel at den kommer opp i 140 km/t.

Ok, det er kanskje å ta litt hardt i, men har du sett filmen har du kanskje lagt merke til hvor bra terroristene klarer å holde følge i en VW Transporter T2, ikke akkurat en bil kjent for å være en racerbil.

Derimot kan den reise i tid, blir etter hvert imponerende miljøvennlig og kan fly. Det faktum at den i tillegg ser utrolig kul ut fører til at den topper vår liste.

I virkeligheten satt det en 2,8-liters PRV V6-motor under panseret som var tenkt å yte rundt 200-hester, men som i de aller fleste produserte eksemplarene hadde nærmere 140 hester. Det ga ikke de helt store prestasjonene på en 1288 kg tung bil.

Selv oppga De Loreon en 0-100-tid på 8,8 sekunder, men da magasinet "Road & Track" testet dette klokka de den inn på 10,5 sekunder. Ikke akkurat imponerende for en sportsbil, selv ikke på 80-tallet.

Doc Browns tidsmaskin har derimot en 1,21 gigawatts atom/elektrisk hybridmotor, etter hver konvertert til å drives på søppel, som sammen med en Flux-kondensator gir den evnen til å reise i tiden.

Filmen ble en enorm suksess, og det kom til og med to oppfølgere. For De Lorean gikk det dessverre ikke like bra, og kroken på døra kom etter at sjefen sjøl, John De Lorean, ble arrestert for narkotikasmugling i slutten av oktober 1982.

Litt ironisk er det jo at det hele kunne gått ganske annerledes hvis de bare hadde klart å bruke filmen som markedsføring. For, det er ingen biler som har fremstått kulere i noen film, på tross av dårlige prestasjoner og startvansker.

Uenig?

Du synes kanskje det mangler noen biler fra lista. Mener du kanskje at bumblebee (Transformers), Herbie, Mitsubishi Starion (Cannonball Run II) eller den nye KITT fra den kommende Knight Rider-filmen burde vært med?

Eller synes du heller at det er de mer normale bilene som Steve McQueens Ford Mustang 390GT (Bullitt), Ferrari 250GT (Skulk med stil) eller kanskje AMC Pacer (Waynes World) som burde trona på toppen av lista.

Isåfall er det bare å kommentere artikkelen.

Kulturstrøm

 • Færre unge bruker sosiale medier

  En fersk undersøkelse om sosiale medier viser for første gang et fall blant unge for Instagram og Snapchat i Norge. Nathalie Eyde Warembourg i analyseselskapet Ipsos mener undersøkelsen tyder på at vi har nådd et metningspunkt.

  Snapchat
  Foto: DADO RUVIC / Reuters/NTB Scanpix
 • Museum tar bort McDonalds-Jesus

  Kunstverket «McJesus» av den finske skulptøren Jani Leinonen er fjernet fra en utstilling i Haifas kunstmuseum i Israel, etter flere protester, skriver SVT. Skulpturen, som er del av utstillingen «Sacred Goods», forestiller den kjente hurtigmatklovnen Ronald McDonald hengende på et kors. Kunstneren har selv tidligere krevd at skulpturen fjernes fra museet, fordi han ønsker å boikotte Israel. I den samme utstillingen finnes også et verk som forestiller jomfru Maria og Jesus som dukkene Barbie og Ken.

  Kunstverket McJesus i Israelsk utstilling
  Foto: Oded Balilty / AP / Scanpix
 • Datarock gir ut ny låt

  Bergensbandet Datarock slipper i dag sin nye låt «The One». Låten ble spilt for første gang på radio i programmet Stjernepose i går. Men i dag slippes låten, som også får flere remiks-variasjoner. I helgen skal bandet spille på flere konserter, i Bodø fredag og tre konserter i Tromsø lørdag. Datarock gjorde comeback i 2018 med «Face The Brutality», som var deres første offisielle studioalbum siden utgivelsen «Red» i 2009.

  Datarock