NRK Meny
Normal

Tidligere Topp 20-sjef raser mot Bieber-show

– Jeg kunne skrevet en bok om hvor lite forståelse for arrangering de ansvarlige for Bieber-kaoset i Oslo har, sier Kristoffer Reinsfelt Arnesen.

Bieber-fans

Skrikende småjenter gjorde situasjonen uoversiktlig i Oslo sentrum onsdag. Arrangementet får kritikk.

Foto: Varfjell, Fredrik / NTB scanpix

Totalt ble minst 49 personer skadet og 19 personer sendt til legevakt fra området ved Operaen under minikonserten med Justin Bieber i går. Arrangementet var i regi av plateselskapet Universal.

Kristoffer Reinsfelt Arnesen - kongen av jovialitet.

Kristoffer Reinsfelt Arnesen var i mange år sjef for Topp 20-showet på Rådhusplassen.

Foto: Silje Ese Haugen / NRK

Nå går tidligere prosjektleder for Topp 20-konserten på Rådhusplassen kraftig ut mot arrangøren.

– Jeg kunne skrevet en bok om hvor lite forståelse for arrangering de ansvarlige for Bieber-kaoset i Oslo har. Hele branntrekanten var oppfylt, og man trengte bare en liten gnist for at det skulle gå til helvete, sier Kristoffer Reinsfelt Arnesen til NRK.no.

LES OGSÅ: Operasjefen: – Et klart kontraktsbrudd

– Tankeløst å velge Operaen

Arnesen var i flere år ansvarlig for Topp 20-arrangementet, som årlig samler opp til 100.000 mennesker på Rådhusplassen. Han jobber i dag som underholdningssjef i tv-produksjonsselskapet Snowman Productions.

Arnesen reagerer på valget av Operaen som sted for konserten. Det anslås at 5.000 Bieber-fans befant seg på operataket og omlag 20.000 i området.

– Det var ekkelt å se at det ikke var noen annen evakueringsmåte enn én vei fra det taket, med vann på tre av fire sider. Også når det gjelder terrorfaren var det tankeløst å gjøre det på Operaen. Man kunne med enkle grep laget en gratiskonsert som var helt risikofri med samme resultat. Det finnes mange alternativer, sier Arnesen, og nevner Ekebergsletta som det beste av dem.

– Neste gang: kom til oss som har vært med å arrangere Topp 20 på Rådhusplassen, så kan vi fortelle hvordan dere skal gå fram for å lage et sikkert og trygt gratisarrangement for alle, oppfordrer han.

Byrådslederen i Oslo har varslet oppvask etter kaoset, og vil kreve en full gjennomgang av arrangementet.

– Jeg tror kommunen ble litt bondefanget av Universal. Men det er viktig å huske at det alltid er arrangøren som har ansvaret for HMS-forholdene ved arrangementet sitt. Og at Universal ble forundret over at dette skjedde skjønner jeg ikke, sier Arnesen.

Universal: – Ingen var klar over at det kom så mange

Petter Singsaas, Universal

Universal-sjef Petter Singsaas.

Foto: Meek, Tore / SCANPIX

Dagen etter konserten sier Universal-sjef Petter Singsaas til NRK at arrangøren sitter igjen med «blandede følelser, men også en viss grad av stolthet».

– Vi har holdt på med planleggingen av dette i rundt fire uker. Vi har fra dag én hatt alle de riktige firmaene og organisasjonen med i prosessen, og sikkerhet var en av de tingene vi var mest opptatt av da dette ble planlagt, sier Singsaas, og legger til:

– Vi har hele tiden fått beskjed om at den sikkerheten vi hadde planlagt var hundre prosent. Så så vi i kampens hete at dette ble litt større for alle, det kom flere mennesker, og det ble et format som ble veldig, veldig stort, større enn de fleste kunne drømme om, sier Singsaas.

– Ble dette større enn dere hadde tenkt på forhånd?

– Det kan tyde på nå at den store menneskemassen som kom, det var det ingen som var klar over, sier Universal-sjefen.

Operaen: – Vil se nøyere på slike ting framover

Singsaas mener arrangementet alt i alt ble gjennomført på en god måte.

– Det har ikke vært noen store hendelser, bare småting, noe som er vanskelig å unngå når konserten blir gjennomført i nærmest hysteri, sier Singsaas, som sier det vil bli diskutert om sikkerheten kunne vært håndtert annerledes.

Den Norske Opera & Ballett sier de vil vurdere nøye å si ja til liknende gratiskonserter i framtida etter kaoset under Biebers besøk i går.

– Dette var ikke et arrangement i regi av Operaen. Vi hadde en avtale med Universal, som hadde avtale med sikkerhetsselskapet Pro Sec. Liknende arrangementer vil vi se nøyere på framover, sier informasjonskonsulent Ida Gullvik.

Justin Bieber har nå forlatt Norge, og twitret i morges at han er på vei til Paris.

LES OGSÅ:

Video Justin Bieber-konsert ved Operaen

Se utdrag fra Justin Biebers konsert ved Operaen onsdag 30. mai.

Kulturstrøm

 • Populær 50 år etter sin død

  Charlotte Wankel er gjenstand for mye interesse, 50 år etter sin død. Hvem var hun, en av våre mest fremtredende moderne kunstnere? Radiomagasinet Studio 2 er på saken.

  Visste du at Norge akkurat nå er dypt inne i en snøkrabbe-krig? EU og norske myndigheter er rykende uenige om hvem som skal få fiske snøkrabber på Svalbard og ikke minst hvor mye de skal fiske. Nå skjerper EU kravene etter instruks fra sin egen fiskerikomité. ** I sommer har Aftenposten avslørt en rekke tilfeller der eksamenssensorer i høyere utdanning har satt karakterer som fremstår som helt tilfeldige. Nå mener Extrastiftelsen at tildelingen av forskningsmidler også foregår på svært tilfeldige måter. ** Lenge har vi trodd at det kun var menn som reiste til Paris for å lære malerkunst av Henri Matisse. Nå viser det seg at også den kvinnelige kunstneren Charlotte Wankel var elev hos den franske mesteren. 50 år etter sin død er hun endelig i ferd med å få sin anerkjennelse. ** Turkmenistans president Gurbanguly Berdymukhamedov – bedre kjent som Arkadag har blant annet forbudt sorte biler, badetøy, neglelakk og hårfarge. Men hvem er han? ** Vi fortsetter vår serie om musikken som kanskje litt ufrivillig har blitt sommerhits. I dag handler det om ABBA-låta "Our Last Summer". ** Netflix-serien "Orange is the new black" handler om rikmannsdattera Piper Chapman som plutselig havner i fengsel og alle de rare menneskene hun møter innenfor murene. Nå er sjette sesong her og vi anmelder.
 • Fotball-VM ble radiosuksess

  Lytterne har strømmet til den digitale radiokanalen NRK Sport under fotball-VM.

  – Oppsiktsvekkende gode tall. Vi har vært helt oppe i 28 prosent markedsandel på den mest hørte kampen (kvartfinalen Russland–Kroatia), sier fungerende mediedirektør i NRK, Arne Helsingen (NTB).

 • Mange feil i «World of Warcraft»

  Den nye versjonen av «World of Warcraft» som blei lansert denne veka var langt frå feilfri, melder VG. Fleire programfeil fører til at spelarar slit med å kome seg forbi fiendane; dei er rett og slett for gode til å slåst. Selskapet bak, Blizzard, forsikrar om at dei fiksar fleire hundre programvarefeil per dag.

  Gutt spiller World of Warcraft
  Foto: NIGEL TREBLIN / AFP