Tidligere Topp 20-sjef raser mot Bieber-show

– Jeg kunne skrevet en bok om hvor lite forståelse for arrangering de ansvarlige for Bieber-kaoset i Oslo har, sier Kristoffer Reinsfelt Arnesen.

Bieber-fans

Skrikende småjenter gjorde situasjonen uoversiktlig i Oslo sentrum onsdag. Arrangementet får kritikk.

Foto: Varfjell, Fredrik / NTB scanpix

Totalt ble minst 49 personer skadet og 19 personer sendt til legevakt fra området ved Operaen under minikonserten med Justin Bieber i går. Arrangementet var i regi av plateselskapet Universal.

Kristoffer Reinsfelt Arnesen - kongen av jovialitet.

Kristoffer Reinsfelt Arnesen var i mange år sjef for Topp 20-showet på Rådhusplassen.

Foto: Silje Ese Haugen / NRK

Nå går tidligere prosjektleder for Topp 20-konserten på Rådhusplassen kraftig ut mot arrangøren.

– Jeg kunne skrevet en bok om hvor lite forståelse for arrangering de ansvarlige for Bieber-kaoset i Oslo har. Hele branntrekanten var oppfylt, og man trengte bare en liten gnist for at det skulle gå til helvete, sier Kristoffer Reinsfelt Arnesen til NRK.no.

LES OGSÅ: Operasjefen: – Et klart kontraktsbrudd

– Tankeløst å velge Operaen

Arnesen var i flere år ansvarlig for Topp 20-arrangementet, som årlig samler opp til 100.000 mennesker på Rådhusplassen. Han jobber i dag som underholdningssjef i tv-produksjonsselskapet Snowman Productions.

Arnesen reagerer på valget av Operaen som sted for konserten. Det anslås at 5.000 Bieber-fans befant seg på operataket og omlag 20.000 i området.

– Det var ekkelt å se at det ikke var noen annen evakueringsmåte enn én vei fra det taket, med vann på tre av fire sider. Også når det gjelder terrorfaren var det tankeløst å gjøre det på Operaen. Man kunne med enkle grep laget en gratiskonsert som var helt risikofri med samme resultat. Det finnes mange alternativer, sier Arnesen, og nevner Ekebergsletta som det beste av dem.

– Neste gang: kom til oss som har vært med å arrangere Topp 20 på Rådhusplassen, så kan vi fortelle hvordan dere skal gå fram for å lage et sikkert og trygt gratisarrangement for alle, oppfordrer han.

Byrådslederen i Oslo har varslet oppvask etter kaoset, og vil kreve en full gjennomgang av arrangementet.

– Jeg tror kommunen ble litt bondefanget av Universal. Men det er viktig å huske at det alltid er arrangøren som har ansvaret for HMS-forholdene ved arrangementet sitt. Og at Universal ble forundret over at dette skjedde skjønner jeg ikke, sier Arnesen.

Universal: – Ingen var klar over at det kom så mange

Petter Singsaas, Universal

Universal-sjef Petter Singsaas.

Foto: Meek, Tore / SCANPIX

Dagen etter konserten sier Universal-sjef Petter Singsaas til NRK at arrangøren sitter igjen med «blandede følelser, men også en viss grad av stolthet».

– Vi har holdt på med planleggingen av dette i rundt fire uker. Vi har fra dag én hatt alle de riktige firmaene og organisasjonen med i prosessen, og sikkerhet var en av de tingene vi var mest opptatt av da dette ble planlagt, sier Singsaas, og legger til:

– Vi har hele tiden fått beskjed om at den sikkerheten vi hadde planlagt var hundre prosent. Så så vi i kampens hete at dette ble litt større for alle, det kom flere mennesker, og det ble et format som ble veldig, veldig stort, større enn de fleste kunne drømme om, sier Singsaas.

– Ble dette større enn dere hadde tenkt på forhånd?

– Det kan tyde på nå at den store menneskemassen som kom, det var det ingen som var klar over, sier Universal-sjefen.

Operaen: – Vil se nøyere på slike ting framover

Singsaas mener arrangementet alt i alt ble gjennomført på en god måte.

– Det har ikke vært noen store hendelser, bare småting, noe som er vanskelig å unngå når konserten blir gjennomført i nærmest hysteri, sier Singsaas, som sier det vil bli diskutert om sikkerheten kunne vært håndtert annerledes.

Den Norske Opera & Ballett sier de vil vurdere nøye å si ja til liknende gratiskonserter i framtida etter kaoset under Biebers besøk i går.

– Dette var ikke et arrangement i regi av Operaen. Vi hadde en avtale med Universal, som hadde avtale med sikkerhetsselskapet Pro Sec. Liknende arrangementer vil vi se nøyere på framover, sier informasjonskonsulent Ida Gullvik.

Justin Bieber har nå forlatt Norge, og twitret i morges at han er på vei til Paris.

LES OGSÅ:

Video Justin Bieber-konsert ved Operaen

Se utdrag fra Justin Biebers konsert ved Operaen onsdag 30. mai.

Kulturstrøm

 • Skandale ryster vinmiljøet

  Court of Master Sommeliers måtte diskvalifisere 23 av årets 24 kandidater pga lekket informasjon under årets eksamen. Siden det ikke var mulig å finne ut hvor mange som hadde jukset, ble alle diskvalifiserte. Den eneste kandidaten som fikk beholde sin ferske tittel var sommelier Morgan Harris, fordi han tok smaksdelen av eksamenen i fjor, melder Godt. The Master Sommelier er ansett som en av verdens vanskeligste sommelier-tester. Kun 274 personer har bestått siden 1969 da testen oppsto.

  vin
  Foto: Kym Ellis / Unsplash
 • «Kan bli en krimgodbit»

  Det er mye som gleder med TV 2s Kielergata. Lysten til å lage ny og annerledes norsk krim skinner gjennom, og serien plasserer seg forfriskende langt unna de etterforskerfokuserte morderjaktene som har preget så mange betongbleke “nordisk noir”-serier de siste årene, mener NRKs anmelder. Terningkast 4.

  Kielergata
  Foto: Anagram / TV2
 • «Skogens historie» vekker oppsikt

  Fire utenlandske forlag har kuppet en norsk bok om skog før budrunder under bokmessen i Frankfurt – ved hjelp av såkalte pre-empt-avtaler, ifølge boknettstedet 365. I «Skogens historie», som nylig utkom i Norge, skriver forfatter Reidar Müller om skogens betydning som livsmiljø for planter og dyr – ikke minst ulven – , og skogens plass i menneskenes forestillingsverden.

  Reidar Müller
  Foto: Aschehoug forlag