Hopp til innhold

Top Gear-programleder skadd

Programleder Richard Hammond i det populære engelske TV-programmet Top Gear ble alvorlig skadet i en bilulykke onsdag, da han prøvde å sette fartsrekord med en jet-drevet bil.

Richard Hammond
Foto: Reuters/, HO

Den 36-årige populære BBC-programlederen var i gang med opptak av nye episoder for Top Gear da det gikk galt.

I siste forsøk på å sette ny britisk fartsrekord for biler med jetmotor, skar bilen til høyre og ut av kjørebanen. En av fallskjermene utløste seg, likevel skar bilen ut i gresset og rullet rundt flere ganger før den tilslutt stoppet og ble liggende opp ned, melder BBC. Bilen skal ha vært oppe i en hastighet på rundt 450 km/t.

Ved bevissthet

Den tidligere brannmannen Dave Ogden var på stedet, og forteller til BBC at Hammond var ved bevissthet etter ulykken.

- Han var ved bevissthet, og sa han hadde smerter i ryggen. Men han gled inn og ut av bevissthet en stund.

Hammonds to medprogramledere Jeremy Clarkson og James May skal ha vært på sykehuset der Hammond ligger, i tillegg til Hammonds kone som er der sammen med ham.

Richard Hammond
Foto: Reuters/, HO

Bedring

BBC rapporterer torsdag formiddag at Hammonds tilstand er noe bedre, men fortsatt svært alvorlig. Hammond skal ha blitt påført alvorlige hodeskader, og ble fløyet med helikopter til Leeds General Infirmary.

Etter ønske fra hans familie opplyser sykehuset at ingen øvrig informasjon om Hammonds tilstand vil offentliggjøres.

Populær mann

Richard Hammond er en av tre programledere i det populære bilprogrammet Top Gear. Serien er solgt til en rekke land, og sendes blandt annet på NRK2 hver mandag kveld. Den har inspirert en rekke andre bilprogrammer, blant annet vårt eget Autofil.

- Alltid en risiko

Rallyfører Tommy Rustad, også kjent fra Autofil gjennom det faste innslaget ” Tommy og Jan Erik tester motorsport” sier i en kommentar at det alltid er leit når ulykker som denne skjer.

- Det er alltid en risiko med høy hastighet, sier Rustad.

- Når man er oppe i slike hastigheter er aerodynamikk like viktig som det mekaniske og tekniske, og noe kan fort gå galt.

Å kjøre en bil med jetmotor blir litt som å kjøre et fly. Du har luftstyring på akselerasjonen, og får ikke den mekaniske følelsen som med en bil med bensinmotor.

Jan Erik Larssen
Foto: NRK

Autofilsjefen: - har selv vært oppe i skumle situasjoner

Programleder i Autofil Jan Erik Larssen har selv opplevd å være i skumle situasjoner der man ikke har helt kontroll.

- Denne ulykken er forferdelig trist. Samtidig er det når man beveger seg i grenseland at spenninga oppstår. Det er dette vi driver med, og det er da det trigger.

For ikke lenge siden kjørte han i 250 km/t i en Nortec powerbåt.

- Det gikk fort, det! Dette hadde du elsket, sa jeg til Ingvar Johnsen, informasjonssjef i Redningsselskapet. – Aldri i livet om jeg hadde satt meg i en sånn båt, svarte han.

Kona sa nei

Og Autofilsjefen har selv grenser for hva han er med på.

- Kona har satt foten ned på dragracing. Det får jeg rett og slett ikke lov til. Men F16 har jeg kjørt. Det måtte jeg bare. – Det er kun Märtha Louise og Larssen som får lov til det!

 

Nett-TV: Her skjedde ulykken

Kulturstrøm

  • Begravelses-musikal basert på Løvlands sanger.

    I september kommer begravelses-musikalen «You Raise me up» på Lillestrøm kultursenter, i samarbeid med komponist Rolf Løvland, skriver de i en pressemelding.

    Musikalen er en romantisk dramakomedie som utspiller seg i et begravelsesbyrå. Lisa Stokke og Øyvind Boye Løvold spiller hovedrollene.

  • Taylor Swift slår sin egen vinylsalg-rekord

    Taylor Swift solgte 700.000 eksemplarer av «Tortured Poets»-platen på bare tre dager fra fredag og ut helgen, melder Billboard.

    Det er ny rekord. Den gamle rekorden innehadde Swifts plate «1989 (Taylor's Version)», som ble sluppet i oktober i fjor og solgte 693.000 eksemplarer på sin første uke.

    (NTB)