NRK Meny
Normal

«Top Gear»-Jeremy gjør som «Norsk Attraksjon»-Linda

Hvorfor la bilturen bli kjedeligere enn nødvendig. La en kjent stemme fortelle deg veien. Linda Eide har gjort det, og nå er Top Gears Jeremy Clarkson siste mann ut i en lang rekke kjendiser som guider deg langs landeveien.

Jeremy Clarkson

«Hold kjeft», sier Jeremy Clarkson vanligvis til bilens GPS-utstyr. Nå blir han selv å finne som GPS-stemme.

Foto: EDMOND TERAKOPIAN / AFP

Darth Vader har gjort det, Homer Simpson og Ozzy Osbourne likeså. Til og med NRKs egen Linda Eide har lånt ut stemmen sin til navigasjonsutstyr for biler - GPS.

Den siste man kanskje skulle tro ville gjøre det samme, ettersom han ofte har uttrykt sterk irritasjon over dette moderne instrumentet, er Jeremy Clarkson fra TV-programmmet Top Gear.

I klippet nedenfor kan du høre glosene Clarkson kaster i GPS-ens retning under en kjøretur:

Clarkson er imidlertid ikke verre enn at han stiller stemmen sin til disposisjon når BBC nå har inngått en avtale med navigasjonsprodusenten Tom Tom, skriver Daily Telegraph.

– Jeg bruker en streng tone, som «Jeg sa venstre, venstre, jeg sa venstre!» Det er ikke en følsom stemme jeg bruker, uttaler Clarkson om applikasjonen som blir lansert neste måned.

«The Stig» er også med

Top Gear

Velg mellom «The Stig» og Jeremy Clarkson i «Top Gear»s navigasjonspakke.

Foto: BBC

I motsetning til de versjonene Clarkson irriterer seg over, som i videoen ovenfor, inneholder «Top Gear»-versjonen også en stille-modus. Her er den imidlertid oppkalt etter «Top Gear»s egen «The Stig» - programmets stille og mystiske testkjører.

Tom Tom har så langt ikke lagt ut noen eksempler på instruksjoner fra Clarkson, men her har du noen eksempler fra vår egen Linda Eide, samt en fra den mørke siden.

Kulturstrøm

 • Lauryn Hill til Oslo

  Artisten Lauryn Hill har lagt til 12 datoer i Europa på sin verdensturné. Nå er det klart at hun også gjør et stopp i Norge 11. desember i Oslo Spektrum. Turneen feirer 20 års jubileet til solodebuten hennes, «The Miseducation of Lauryn Hill». En del av billettsalget går til MLH Fund, som bidrar med støtte til prosjekter innenfor blant annet utdanning og helse ulike steder i verden (NTB). Youtuberen Nerdwriter lagde nylig denne hyllesten av platen.

  Lauryn Hill på Molde jazzfestival
  Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix
 • Sammenligner Hjorth med Ferrante

  Det skorter ikke på godordene når Vigdis Hjorths roman «Arv og miljø» omtales av den britiske avisen The Guardian. Hjorth-romanen blir trukket fram av den britiske storavisen som en av de beste europeiske romanene som er på vei ut på det engelskspråklige markedet. Avisen omtaler boken som et kontroversielt familiedrama som har fått mye kritikerros hjemme, og spør om Hjorth kan bli den nye Ferrante på det engelske markedet. NRKs anmelder beskrev boka som rasende og klok, skjelvende og stringent da den kom, les anmeldelsen her (NTB/NRK).

  Vigdis Hjorth Arv og miljø
 • Malte Skei Grande på Listhaug-vegg

  Natt til onsdag kom et nytt gatekunstverk opp på stedet i Bergen der bildet av Sylvi Listhaug hang. Denne gang av kulturminister Trine Skei Grande (V). Det er ikke den samme gatekunstneren som står bak, skriver Bergens Tidende.