Hopp til innhold

Top Gear-Clarkson provoserer igjen

I forrige uke uttalte programleder Jeremy Clarkson at streikende briter burde bli skutt foran familiene sine. Nå irriterer han seg over trafikkaoset «egoister» forårsaker når de hopper foran toget.

Jeremy Clarkson

Den britiske programlederen Jeremy Clarkson er igjen i hardt vær etter å ha kalt alle som begår selvmord ved å hoppe foran tog for «egoister».

Foto: EDMOND TERAKOPIAN / AFP

I Storbritannia velger rundt 200 personer hvert år å begå selvmord ved å hoppe foran et tog.

Dette har nå irritert «Top Gear»-programleder og The Sun-spaltist Jeremy Clarkson såpass mye, at han i helgen valgte å vie hele avisspalten sin til det irriterende problemet, skriver Sky News.

Les også: Clarkson opphever kneblingsforsøket av ekskona

Skaper togforsinkelser

– Det er en fryktelig egoistisk måte å gjøre det på – tenk bare på alt kaoset og togforsinkelsene det skaper, raser han.

Han legger også til at det selvfølgelig også er ille for togføreren som ikke har noen mulighet til å unngå sammenstøtet. Men det beste hadde vært om togtrafikken kunne kommet i gang igjen så fort som mulig, mener Clarkson.

– Bytt ut togføreren, plukk opp de største bitene som eventuelt er igjen av offeret, få toget i gang igjen og la fuglene ta seg av restene, skriver 51-åringen.

Les også: «Top Gear»-gutta ruineres i Norge

– Smakløst

Ikke overraskende får Clarksons kommentarer flere til å reagere. Én av dem er Paul Farmer, leder av Mind, en organisasjon for mental helse.

– Dette er ekstremt smakløst. Det er nok mange som har mistet sine kjære eller som selv har forsøkt å begå selvmord, som vil reagere på disse kommentarene, uttaler Farmer til BBC Radio 5 Live.

Les også: BBC måtte beklage Top Gear-spøk

Han reagerer spesielt på at Clarkson tar opp temaet like etter at Wales’ landslagstrener og den tidligere fotballspilleren Gary Speed begikk selvmord forrige helg .

– Man får inntrykk av at han trivialiserer temaet, og ikke tenker på de menneskene som følte de ikke hadde noe annet valg enn å ta sitt eget liv. Clarkson er en mann som virkelig ikke vet hva han snakker om, sier Farmer.

Etter at BBC i forrige uke mottok over 21.000 klager på Clarksons kommentar om å skyte de streikende britene som blant annet forårsaket store forsinkelser i flytrafikken , måtte programlederen ut og beklage sine uttalelser.

Det gjenstår å se om det samme gjentar seg denne uken.

Kulturstrøm

  • Gyldendalprisen til Hanne Ørstavik

    «En av Norges mest markante og særpregede forfattere», heter det om vinneren av Gyldendalprisen for 2023, Hanne Ørstavik.

    Dermed kan Ørstavik føye enda en gjev litterær pris til en liste som fra før av omfatter Brageprisen, Sultprisen, P2-lytternes romanpris, Amalie Skram-prisen, Oktoberprisen, Doblougprisen og Aschehougprisen.

    Gyldendalprisen er på hele en halv million kroner og deles ut annethvert år til «et særlig betydelig forfatterskap uavhengig av hvilket forlag forfatteren er tilknyttet».

    Hanne Ørstavik utgir bøkene sine på Oktober forlag, har skrevet til sammen 14 romaner, senest fjorårets «Bli hos meg», og er oversatt til 30 språk.

    Hanne Ørstavik, Gyldendalprisen
    Foto: Forlaget Oktober