- Helt etter planen

Tommy Rustad tok bronse i årets EM i Rallycross. – Målsetningen var å kjempe om medalje, og det gikk jo greit, sier Autofils bilekspert.

Tommy Rustad
Foto: Åserud, Lise / SCANPIX

Årets elleve EM-runder er unnagjort og med det Tommy Rustads første Rallycross-sesong på 12 år.

- Dette har vært veldig moro. Jeg har hatt litt tekniske problemer i løpet av sesongen, men kjøringa har vært jevn. Så spenningen har hele tiden vært der.

Imponerte kollegaer

Og det går ikke upåaktet hen i Autofilredaksjonen at deres mann har kjørt seg inn til tredjeplass i EM. Både Jan Erik og resten av redaksjonen har for lengst kommet med sine gratulasjoner.

- Vi er superimponert. Det er jo helt rått å ta tredjeplass i EM i sin første hele sesong i Rallycross, sier Autofilproducer Alexander Berg-Hansen.

 

Tommy Rustad og Jan Erik Larssen
Foto: NRK

 

Spenning helt til slutt

Det var nerver helt til siste slutt. For under siste EM-runde på Estering-banen i Tyskland konkurrerte svenskene Lars Larsson og Kenneth Hansen om gullmedaljen, mens tre nordmenn kjempet om bronsen sammenlagt.

- Det var veldig spennende. Det stod mellom meg, Sverre Isachsen og Morten Bermingrud.

Mye gikk galt og dramatikken var stor. Bermingrud kjørte inn til bestetid i den innledende runden, men dommerne mente han hadde vært utenfor banen. Tommy sleit med regnet og måtte kjøre B-finale, der dynamoen fusket. Likevel greide han å komme seg først til mål slik at A-finaleplass var sikret.

 

Tommy Rustad i årets første runde av rallycross EM i Portugal
Foto: Jan Kåre Rafoss / Scanpix

 

I finalerunden kom Bermingrud inn til en femteplass, Rustad endte på tredje, mens teamkompis Isachsen vant. Sammenlagt endte dermed Tommy ett poeng foran Isachsen. Bronsen var sikra.

- Det har jo vært en intern fight mellom oss hele sesongen slik det skal være, så dette var moro.

Hva skjer fremover?

Men hva så med tida fremover og neste sesong? Tommy forteller at første ting på programmet er Autofilmessa som arrangeres 19-22 oktober på Hellerudsletta. Etter det blir det planlegging av neste sesong.

- Jeg vet ennå ikke om jeg kommer til å kjøre med den samme bilen neste år, men den er absolutt god nok, men vi må bedre driftsikkerheten en del.

- Jeg skal også forsøke å trene mer på startene. Disse var en større utfordring enn hva jeg hadde trodd på forhånd. Nå har jeg kjørt ett år og er kjent med banene og startblokkene, så blir jeg bedre på startstreken så kan nok resultatene bli enda bedre.

- Så målet du satt før sesongen om å bli Europamester innen tre år står fortsatt ved lag?

- Jada, dette er fortsatt et reelt mål.

Kulturstrøm

 • De ti beste seriene fra siste tiår

  Å skulle kåre de ti aller beste seriene fra det siste tiåret, er en umulig oppgave. Derfor har Filmpolitiet kåret de ti seriene som står igjen som deres personlige favoritter. Se hele listen her.

  Produksjon av metamfetamin i tv-serien Breaking Bad.
  Foto: AMC Networks / NRK
 • AI skal fullføre Beethovens 10.nde

  Kunstig intelligens skal prøve å fullføre den tyske komponisten Ludwig van Beethovens 10. symfoni. De få notene som finnes ble skrevet ned i boken hans like før han døde i 1827, 57 år gammel. Nå forsøker man å fullføre symfoniet ved hjelp av kunstig intelligens i forbindelse med at det neste år er 250 år siden han ble født. Resultatet blir framført av et orkester 28. april neste år i Bonn, Beethovens fødeby (NTB).

  Beethoven
 • John Lennons runde briller solgt

  Et par av John Lennons briller som Beatles-legenden la igjen i baksetet på en bil, ble fredag solgt på auksjon i London for 1,7 millioner kroner. Brillene ble solgt på nettauksjon til en anonym kjøper.