Hør:
Når man tenker på hvor vanskelig det kan være å spise spagetti, er det nesten rart at tomatsausen har slått sånn an. Men tomaten har virkelig blitt populær i Norge sier forsker Annechen Bahr Bugge fra SIFO.
Umulig å unngå
- Spagetti bolognese, laget med en liten skje tomatpurè, var en av de første rettene der tomat ble brukt i Norge.
Norsk tomathistorie begynner etter første verdenskrig. Fra å ligge oppdelt som pynt på det store serveringsfatet med stek, pynt som ingen egentlig ville spise, har tomaten blitt så vanlig at du trolig spiser den i eller annen form for tomat langt oftere enn du er klar over selv. Tomatproduktenes store gjennombrudd kom gjennom tomatsuppen.
Suppe med tre tomater
Toro produserer hvert år 7 millioner poser tomatsupper. Disse posene blir til sammen 20-25 millioner porsjoner suppe. Toro var ikke først ute med tomatsuppe, men det var deres suppe som slo best an.
- Til sammen er det tre hele tomater i en pose med suppe, sier tidligere produktutvikler i Toro, Ragnar Berger.
Suppen ble starten på tomatbølgen. I dag selger Toro over 40 produkter som inneholder en eller annen form for tomat.
- Tomatsausen er blitt symbolet på norsk middagskultur, sier matforsker Bugge.
Dessert med tomat?
Den røde sausen er en sterk konkurrent til de mer tradisjonelle sausene, den brune og den hvite. Hun forteller at den italienske bølgen har slått veldig an i hele verden, og at tomaten nok har kommet for å bli. Norge er det landet i verden som spiser mest pizza og tex-mex i forhold til antall innbyggere, og tomaten er jo en av de aller viktigste ingrediensene her.
Toro og Ragnar Berger ser knapt noen begrensninger i forhold til hva du kan bruke tomaten til, med et unntak.
- Vi kommer nok neppe til å se en stor utvikling med tomaten på dessertsiden.
Norgesglasset NRK P1