Hopp til innhold

Tomas Espedal er storfavoritt

Forfatteren Tomas Espedal kan vinne den prestisjetunge Brageprisen for årets beste skjønnlitterære roman. Se hvem som kjemper om den gjeve prisen.

Tomas Espedal

Tomas Espedal er nominert med romanen «Imot naturen».

Foto: Gyldendal

Brageprisen , som er en av Norges viktigste litterære priser, deles ut kl. 17 i ettermiddag, i fire klasser. I fjor gikk prisen til Gaute Heivoll , og året før til Karl Ove Knausgård .

Prisen deles ut i de fire klassene skjønnlitteratur, sakprosa, barne- og ungdomsbøker, og åpen klasse - biografier.

Skjønnlitterær favoritt

Marta Norheim

Marta Norheim

Foto: Kaland, Ole / Ole Kaland, NRK

– Ingen opplagte vinnarar blant kandidatane, eg held ein knapp på Tomas Espedals roman « Kjærlighetssanger fra biblioteket ». Elles er «Bli Bjørk» eit originalt og interessant stykke litteratur, sier NRKs litteraturkritiker Marta Norheim.

Espedal er også en sterk kandidat for kritiker Anne Cathrine Straume.

– I klassen for skjønnlitteratur for voksne holder jeg Tomas Espedals «Imot naturen» som favoritt, uten å ha lest alle kandidatene. Det er en usedvanlig fin, liten roman, der forfatteren klarer å gjøre sin personlige og private sorg allmenngyldig. Espedal har finslepet sin stramme, poetiske stil og fortjener virkelig oppmerksomhet for sine siste romaner, sier Anne Cathrine Straume.

Knut Hoem

Knut Hoem

Foto: NRK

Espedal, som også var nominert til Nordisk råds litteraturpris, sammen med Knausgård i 2010, er også favoritt for kritiker Knut Hoem.

– Tomas Espedal er soleklar favoritt med sin essayistiske og selvbiografiske roman «Imot naturen». Men det kan hende at juryen nå ønsker å ta en bok som peker fremover, og også honorere en av de to unge, lovende nominerte kvinnene i kategorien. Mette Karlsviks «Bli Björk » eller Ingvild H. Rishøis « Litteratur som lyser ». Men det ville være å premiere dem for tidlig i forfatterskapet, etter mitt syn, sier Knut Hoem.

Sakprosa- pionerer eller terrorister?

Knut Hoem holder en knapp på Roy Andersens bok «Redningsmenn og lykkejegere. Norske pionerer i Alaska».

– Dette er min klare favoritt. Det er en spektakulær historie om da norske samer, kvener og nordmenn ble headhuntet til Alaska for å redde eskimoene fra en sultkatastrofe, ved hjelp av reinsdyr. Andersen forteller historien tilsynelatende tilforlatelig, men det er en nøye komponert historie med tøff dramaturgi og stor spenningskurve. Andersen har full kontroll på sitt persongalleri og vi får stadig presentert nye personer i dette dramaet, som driver historien fremover, sier Hoem.

Hvis ikke han får prisen, har Hoem stor tro på Erika Fatland.

– Han får prisen eller Erika Fatland, som har skrevet en skremmende og gripende dokumentarbok om terroraksjonene mot en skole i Beslan i Nordossetia i 2004. «Englebyen» heter den.

Varierte barne- og ungdomsbøker

Anne Cathrine Straume

Anne Cathrine Straume

Foto: Ragnhild Krogvig Karlsen

Kritiker Anne Cathrine Straume mener alle de fire nominerte i klassen for barne- og ungdomsbøker er gode kandidater.

– Bragejuryen har nominert fire flotte bøker som viser det brede spennet som er i norsk barnelitteratur akkurat nå – to ungdomsromaner, en tegneserieroman og en bildebok/faktabok for små barn. Alle fire er gode kandidater. Mine to favoritter er Bjørn Arild Ersland og Hilde Kramers «Gjøken», som er en kunnskapsrik og underholdende bildebok, og Sverre Knudsens «Aarons maskin». Dette er en ungdomsroman som både byr på samfunnskritikk, livsfilosofi, humor og reell spenning, sier Anne Cathrine Straume.

Åpen klasse

I tillegg kjemper fire biografier i kategorien Åpen klasse, blant dem Ole Jacob Hoels «ÅGE - historien om Norges største rocker», og Carl Emil Vogts « – Mister trykk », som har fått stor oppmerksomhet siden de ble nominert tidligere i høst.

Brageprisen deles ut for 20. gang i dag.

Kulturstrøm

  • Begravelses-musikal basert på Løvlands sanger.

    I september kommer begravelses-musikalen «You Raise me up» på Lillestrøm kultursenter, i samarbeid med komponist Rolf Løvland, skriver de i en pressemelding.

    Musikalen er en romantisk dramakomedie som utspiller seg i et begravelsesbyrå. Lisa Stokke og Øyvind Boye Løvold spiller hovedrollene.

  • Taylor Swift slår sin egen vinylsalg-rekord

    Taylor Swift solgte 700.000 eksemplarer av «Tortured Poets»-platen på bare tre dager fra fredag og ut helgen, melder Billboard.

    Det er ny rekord. Den gamle rekorden innehadde Swifts plate «1989 (Taylor's Version)», som ble sluppet i oktober i fjor og solgte 693.000 eksemplarer på sin første uke.

    (NTB)