Hopp til innhold

Tom Sandberg er død

En av Norges viktigste kunstfotografer døde i dag.

Tom Sandberg

Billedkunstner og fotograf Tom Sandberg er død etter kort tids sykdom.

Foto: Nasjonalgalleriet / NRK

I dag ble det kjent at billedkunstner og fotograf Tom Sandberg er død. Sandberg ble født i Narvik i 1953, og vokste opp i Groruddalen i Oslo.

– Han døde i dag etter kort tids sykdom, opplyser hans mangeårige samarbeidspartner Sune Nordgren.

– En enesteående kunstner

Sandberg fotograferte for det meste i svart/hvitt. Arbeidene hans spenner fra portretter til bilder, der flate, form og tekstur er dominerende elementer. Han regnes som en av Norges mest sentrale kunstnere av Astrup Fearnley-museet.

– Vi har mistet en enestående kunstner som var kjent i vide kretser, sier Nordgren, som tidligere var direktør for Nasjonalmuseet for kunst, arkitektur og design.

Merittert

Han fotograferte for det meste i svart-hvitt. Han jobbet mye med portretter, blant de mest kjente var portretter av komponisten John Cage og den eksentriske musikeren Andrej Nebb. Bilder av skyer, og utsnitt av asfalt og vannspeil er også blant hans varemerker.

Sandberg har hatt en rekke separat- og gruppeutstillinger over hele Europa og i USA, og er representert i flere skandinaviske og europeiske samlinger, deriblant Moderna Museet i Stockholm, Victoria & Albert Museum i London, Astrup Fearnley Museet og Museet for samtidskunst i Oslo, skriver fineart.no.

Sandberg fikk blant annet Anders Jahres Kulturpris for 2010. Hans «Portretter» er av Morgenbladet kåret til ett av de tolv viktigste kunstverk i Norge i perioden 1945 til 2005.

Tom Sandberg i New York

Bildet er fra da kronprinsesse Mette-Marit i 2007 åpnet Tom Sandbergs utstilling P.S.1. ved Museum of Modern Art i New York.

Foto: Kristine Nyborg / SCANPIX
Tom Sandberg stiller ut på Oslo S.

Våren 2011 stilte Tom Sandberg ut på Oslo Sentralstasjon.

Foto: Nasjonalgalleriet / NRK

Kulturstrøm

  • Gyldendalprisen til Hanne Ørstavik

    «En av Norges mest markante og særpregede forfattere», heter det om vinneren av Gyldendalprisen for 2023, Hanne Ørstavik.

    Dermed kan Ørstavik føye enda en gjev litterær pris til en liste som fra før av omfatter Brageprisen, Sultprisen, P2-lytternes romanpris, Amalie Skram-prisen, Oktoberprisen, Doblougprisen og Aschehougprisen.

    Gyldendalprisen er på hele en halv million kroner og deles ut annethvert år til «et særlig betydelig forfatterskap uavhengig av hvilket forlag forfatteren er tilknyttet».

    Hanne Ørstavik utgir bøkene sine på Oktober forlag, har skrevet til sammen 14 romaner, senest fjorårets «Bli hos meg», og er oversatt til 30 språk.

    Hanne Ørstavik, Gyldendalprisen
    Foto: Forlaget Oktober