Tom Sandberg er død

En av Norges viktigste kunstfotografer døde i dag.

Tom Sandberg

Billedkunstner og fotograf Tom Sandberg er død etter kort tids sykdom.

Foto: Nasjonalgalleriet / NRK

I dag ble det kjent at billedkunstner og fotograf Tom Sandberg er død. Sandberg ble født i Narvik i 1953, og vokste opp i Groruddalen i Oslo.

– Han døde i dag etter kort tids sykdom, opplyser hans mangeårige samarbeidspartner Sune Nordgren.

– En enesteående kunstner

Sandberg fotograferte for det meste i svart/hvitt. Arbeidene hans spenner fra portretter til bilder, der flate, form og tekstur er dominerende elementer. Han regnes som en av Norges mest sentrale kunstnere av Astrup Fearnley-museet.

– Vi har mistet en enestående kunstner som var kjent i vide kretser, sier Nordgren, som tidligere var direktør for Nasjonalmuseet for kunst, arkitektur og design.

Merittert

Han fotograferte for det meste i svart-hvitt. Han jobbet mye med portretter, blant de mest kjente var portretter av komponisten John Cage og den eksentriske musikeren Andrej Nebb. Bilder av skyer, og utsnitt av asfalt og vannspeil er også blant hans varemerker.

Sandberg har hatt en rekke separat- og gruppeutstillinger over hele Europa og i USA, og er representert i flere skandinaviske og europeiske samlinger, deriblant Moderna Museet i Stockholm, Victoria & Albert Museum i London, Astrup Fearnley Museet og Museet for samtidskunst i Oslo, skriver fineart.no.

Sandberg fikk blant annet Anders Jahres Kulturpris for 2010. Hans «Portretter» er av Morgenbladet kåret til ett av de tolv viktigste kunstverk i Norge i perioden 1945 til 2005.

Tom Sandberg i New York

Bildet er fra da kronprinsesse Mette-Marit i 2007 åpnet Tom Sandbergs utstilling P.S.1. ved Museum of Modern Art i New York.

Foto: Kristine Nyborg / SCANPIX
Tom Sandberg stiller ut på Oslo S.

Våren 2011 stilte Tom Sandberg ut på Oslo Sentralstasjon.

Foto: Nasjonalgalleriet / NRK

Kulturstrøm

 • Pippi for jenter på flukt

  Når Pippi Langstrømpe fyller 75 år i 2020 blir hun en del av Redd Barnas program «Girls on the Move», som skal sikre at barns rettigheter respekteres. Astrid Lindgren Company ønsker å bidra til arbeidet for barn som er på flukt, står det i en pressemelding. Boka «Pippi Langstrømpe» kom ut i 1945.

  Pippi Långstrump
  Foto: NTB scanpix
 • Kleskjede innfører utleie

  Den svenske såkalte hight street-kjeden Gina Tricot innfører utleie av klær. Med «Rent Your Party Outfit» skal kundene kunne leie antrekk fra kleskjeden i et par dager før de returnerer det, skriver Melk & Honning. Pilotprosjektet skjer først i Gøteborg.

 • Lager kunst av plastsøppel

  Gatekunstneren Bordallo 2 fra Portugal har blant annet brukt gamle søppeldunker og fiskegarn for å pynte en vegg i Kristiansand sentrum.