NRK Meny
Normal

Tom Petty hylles som en bauta i rockhistorien

Tom Petty var rock-klassisisten som påvirket en hel generasjon av musikere. Tirsdag døde han etter en lang karriere som har satt dype spor.

Tom Petty, early years

Tom Petty avbildet under en konsert i California for nøyaktig 40 år siden. Tirsdag døde rocklegenden av et hjerteinfarkt, 66 år gammel.

Foto: Polaris

– Tom Petty fungerte som bindeleddet mellom det som skjedde på 1960-tallet, som The Beatles, The Byrds og Rolling Stones, og 1980-tallet. Det ene fantastiske, amerikanske bandet etter det andre står i gjeld til ham. For eksempel R.E.M. – en gruppe som ikke ville ha eksistert om det ikke hadde vært for Tom Petty og hans inspirasjon.

Slik oppsummerer NRKs musikkekspert Bård Ose hvilket monumentalt ettermæle Tom Petty vil etterlate seg.

Søndag fikk rocklegenden et hjerteinfarkt i sitt hjem i California. Natt til tirsdag norsk tid døde 66-åringen med venner, familie og bandmedlemmer rundt seg. Han døde bare dager etter å ha gjort ferdig en USA-turné med sitt backingband The Heartbreakers.

Reaksjonene er sterke, og en lang rekke superstjerner har uttalt sin sorg over dødsfallet:

Laster Twitter-innhold
Laster Twitter-innhold

Lykketreff

Tom Petty vokste opp i Gainesville i Florida, og var en av svært mange på 1960-tallet som fikk lyst til å bli musiker etter å ha sett The Beatles opptre på Ed Sullivan Show på TV.

Som 17-åring droppet han ut av skolen og flyttet vekk fra en voldelig far for å forfølge musikerdrømmen. Etter hvert startet han bandet Mudcrutch sammen med Benmont Tench og Mike Campbell. De skulle senere bli musikalske livspartnere og medlemmer i backingbandet The Heartbreakers – en av musikkhistoriens mest kjente ved siden av Bruce Springsteens The E Street Band.

Det skulle likevel ta ganske mange år før gjennombruddet kom. Men i 1978 tok låten «Breakdown» seg inn på topp 40-singellista i USA.

De ble riktignok ikke allemannseie før det tredje albumet, «Damn the Torpedoes», ble gitt ut i 1979: En bare 36 minutter lang plate spekket med radiovennlige hits, som «Don't Do Me Like That», «Refugee» og «Here Comes My Girl». Plata tok seg til en andreplass på albumlistene i USA og har solgt til trippel platina.

Var hele tiden imot strømmen

Nå var signaturen til Tom Petty & The Heartbreakers tydelig satt: Korte, melodiøse poplåter med skarp Rickenbacker-gitarlyd og Pettys slentrende vokal som viktigste kjennemerker.

It's all in the songs. If you've got the songs, it's all very simple, var Pettys egen forklaring på suksessen.

Andre omtaler Petty som en som har gått i front for den såkalte «heartland-rocken» sammen med Bruce Springsteen.

Bård Ose

NRKs musikkekspert Bård Ose mener at Tom Petty var et svært viktig bindeledd mellom klassisk rock og vår tid.

Foto: NRK

Bård Ose mener at musikken Petty laget på denne tiden brøt med det som var i tiden.

– Melodiene er inspirert av 50- og 60-talls rock'n'roll. Da Petty kom med sin første plate i 1976, var punken i ferd med å komme for fullt i Storbritannia, mens det i USA var mye pompøs stadionrock. Samtidig kom diskoen. Tom Petty jobbet hele tiden imot strømmen, men skapte samtidig ny interesse for det som var genuin rock'n'roll, sier Ose.

At mange unge artister har Tom Petty som et forbilde også i dag, handler også om andre ting enn musikken.

– Det er også på grunn av hans scenepersonlighet. Han var ikke akkurat noe vakker å se på, men hadde en utstråling og en attityde som var utrolig tiltrekkende.

Hør også intervju med Bård Ose på NRK P13.

Sigbjørn Nedland har møtt Tom Petty i Göteborg. I et åpenhjertig intervju trekker Petty trådene tilbake til The Heartbreakers via Bob Dylan og The Travelling Wilbury's til sin siste plateproduksjon, Full Moon Fever.

NRK møtte Tom Petty i 1989 idet han var på toppen av sin karriere, og lagde dette programmet om ham.

Dop og depresjoner

1980-tallet skulle bli både frustrerende og suksessrikt for Petty. Han og bandet slet voldsomt med å lage plata «Southern Accents» (1985), og under miksingen av en av låtene ble Petty så sint at han slo inn i en vegg som medførte både brudd og operasjon.

To år senere gikk det vesentlig verre da huset hans i California brant helt ned til grunnen. Både han og familien klarte å redde seg unna, men uvurderlige dokumenter, opptak og gitarer ble flammenes rov.

For Petty var det ekstra sjokkerende at politiet mente at brannen var påsatt. I flere år var han rystet av hendelsen, særlig med tanke på at noen hadde dynket huset hans i brennbar væske og tent på.

Petty har levd et liv med en rekke alvorlige depresjoner, som har blitt forsøkt lindret med tung rus, deriblant heroin.

– Det presset han hadde på seg i mange år førte med seg depresjoner og bruk av substanser. Samtidig inspirerte det ham til å hente seg opp igjen. Jeg tror de var nødvendige for ham for å klare å komme seg videre som menneske. De inspirerte ham til å ta seg sammen og lage ny musikk, sier Bård Ose.

Tom Petty, early years

– Tom Petty var ikke akkurat noe vakker å se på, men hadde en utstråling og en attityde som var utrolig tiltrekkende, sier Bård Ose. Bildet er tatt under en konsert i California i 1979.

Foto: George Rose / Polaris

Etter at huset brant ned, snudde lykken for Petty. Han dro på turne med Bob Dylan, og året etter ble han med i supergruppen Traveling Wilburys sammen med Dylan, George Harrison, Jeff Lynne og Roy Orbison.

Og kort tid etterpå kom soloplaten «Full Moon Fever», som ble et enormt comeback både kommersielt og kunstnerisk for Petty. Særlig låten «Free Fallin'» ga ham et voldsomt løft.

Og oppturen fortsatte med salgssuksessen «Into The Great Wide Open» (1991).

Var tro mot sin musikk

Selv om Tom Petty har vært aktiv helt fram til sin død, er det lenge siden musikken hans skapte bølger på denne siden av Atlanterhavet.

– Han har vært der hele tiden, og har hatt en trofast fanskare hele veien. USA-turneen han akkurat hadde avsluttet når han døde, var hans største noensinne, og i USA var det en begivenhet hver gang han ga ut en plate, sier Ose.

Han vektlegger at Petty var et bindeledd mellom generasjoner.

– De som vokste opp med Petty og nå nærmer seg 60 kan ha et samme forhold til ham som barna på rundt 30. Han favnet om flere generasjoner. Kanskje fordi han var tro mot den musikken han ville spille.

Tom Petty på Norwegian Wood

Tom Petty besøkte Norwegian Wood i 2012 og leverte en konsert til terningkast seks fra Dagbladets anmelder.

Foto: Vegard Wivestad Grøtt / NTB scanpix
Laster Twitter-innhold

Kulturstrøm

  • Bergman-bok gis ut etter ni år

    Biografien om Ingmar Bergman, skrevet av regissørens husholderske Anita Haglöf, gis ut – ni år etter at den opprinnelig planlagte utgivelsen ble stoppet. Boken, kalt «Jag var Ingmar Bergmans hushållerska», kommer i november, melder TT. Da den ble stoppet i 2009, var det fordi boken ble «for personlig» for Haglöf, som var den som valgte å stoppe utgivelsen. Men nå har husholdersken, som jobbet for filmregissøren i åtte år fra 1995, ombestemt seg og gir den ut likevel i Bergmanåret, der man feirer 100-årsjubileet for hans fødsel.

    FILES-SWEDEN-FILM-THEATRE
    Foto: BONNIERS HYLEN / AFP
  • Tons of Rock flytter

    Tons of Rock flytter fra Halden til Oslo. Det melder festivalledelsen i en pressemelding. Festivalen skal nå holdes på Ekebergsletta.