NRK Meny
Normal

Tom Holland blir den neste Spider-Man

Sony og Marvel er blitt enige om hvem som skal arve edderkoppdrakten etter Andrew Garfield og hvem som skal regissere superheltens neste soloeventyr.

Tom Holland

TREDJEMANN: 19 år gamle Tom Holland blir den tredje til å ikle seg den røde og blå superhelttrikoten på filmlerretet siden 2002.

Foto: Jon Furniss / Ap

Marvel, filmstudioet bak suksesser som «The Avengers», «Iron-Man» og «Guardians of the Galaxy», kunngjorde tirsdag at de og Sony har funnet frem til skuespilleren som skal overta rollen som Peter Parker, alias Spider-Man, såvel som regissøren som skal realisere superheltens neste soloeventyr.

Den ettertraktede superheltrollen går til den 19 år gamle engelske skuespilleren Tom Holland, sist sett i TV-serien «Wolf Hall», mens regijobben går til Jon Watts.

Watts har høstet ros for thrilleren «Cop Car» og skrekkfilmen «Clown», skriver filmnettstedet Empire.

– Det er en stor dag her i Sony. For rollen til Spider-Man så vi på mange flotte unge skuespillere, men Toms prøvespillinger var spesielle. Vi ligger an til en pangstart, sier Sony Pictures-sjef Tom Rothman i en pressemelding.

Delt omsorg

Hovedgrunnen til at diskusjonen har dratt ut i tid og involvert to filmstudioer, er det kompliserte rettighetsregimet knyttet til tegneserieforlaget Marvels figurer.

Mens Marvel rakk å lease rettighetene til Spider-Man-figuren til Sony før de i 2000 bestemte seg for å lage filmene sine selv, har de selv beholdt rettighetene til de fleste andre figurene sine.

Så lenge Sony fortsetter å produsere Spider-Man-filmer, beholder de også rettighetene til figuren.

Det er grunnen til at studioet har produsert hele fem Spider-Man-filmer de siste tretten årene, og til at superhelten har vært fullstenidg fraværende i Marvels filmer om «The Avengers».

Inntil nå.

Byttelåner superhelter

Tidligere i år gikk Sony med på å låne Spider-Man-figuren tilbake til Marvel, slik at han kan gjøre gjesteopptredener i deres omfangsrike og sammenvevde superheltunivers.

Det medfører i første omgang at Holland skal spille tittelrollen i Sonys neste Spider-Man-film, samt ha en gjesterolle i den neste Captain America-filmen.

Deretter følger trolig både nye Spider-Man-oppfølgere og nye gjesteroller i Marvels stadig voksende filmunivers.

– I Tom har vi funnet den perfekte skuespilleren til å bringe Spider-Mans historie inn i Marvels filmunivers, sier produsent Amy Pascal i en pressemelding.

Stadige skuespillerbytter

Sony har produsert en rekke Spider-Man-filmer siden de overtok rettighetene til figuren i 1999.

Først tok Toby Maguire på seg edderkoppdrakten i tre filmer fra 2002 til 2007, før filmstudioet nullstilte telleverket og startet historien på nytt med britiske Andrew Garfield i hovedrollen i 2012.

Oppfølgeren fra 2014 svarte imidlertid ikke til Sonys forventninger, og studioet bestemte seg for å starte på nytt nok en gang, denne gangen med drahjelp fra Marvels etablerte filmunivers.

Den neste Spider-Man-filmen er ventet å ha premiere i 2017, men Holland blir trolig å se i trikot allerede neste år, når «Captain America: Civil War» har premiere.

Kulturstrøm

 • Dokumentar: Avijii

  Allerede som 23-åring var svenske Tim Bergling en av verdens mest kjente og populære DJ-er. Våren 2013 dro han på turné i Australia der han trakk fulle hus. Se dokumentaren her:

  Sv. dokumentar. Allerede som 23-åring var svenske Tim Bergling en av verdens mest kjente og populære DJ-er. Våren 2013 dro han på turné i Australia der han trakk fulle hus. Overskuddet gikk til et veldedig prosjekt, "House for Hunger".
 • Feirer 92 år med Shaggy og Kylie

  Britenes dronning Elizabeth markerer sin 92-årsdag med konsert i London lørdag kveld. På scenen står blant andre Sting, Tom Jones og Jamie Cullum. Også Kylie Minogue, Shaggy og Craig David skal opptre på dronningens bursdagsfest (NTB).

  Video Direkte fra parlamentet
  Foto: Nyhetsspiller