NRK Meny
Normal

Tom Holland blir den neste Spider-Man

Sony og Marvel er blitt enige om hvem som skal arve edderkoppdrakten etter Andrew Garfield og hvem som skal regissere superheltens neste soloeventyr.

Tom Holland

TREDJEMANN: 19 år gamle Tom Holland blir den tredje til å ikle seg den røde og blå superhelttrikoten på filmlerretet siden 2002.

Foto: Jon Furniss / Ap

Marvel, filmstudioet bak suksesser som «The Avengers», «Iron-Man» og «Guardians of the Galaxy», kunngjorde tirsdag at de og Sony har funnet frem til skuespilleren som skal overta rollen som Peter Parker, alias Spider-Man, såvel som regissøren som skal realisere superheltens neste soloeventyr.

Den ettertraktede superheltrollen går til den 19 år gamle engelske skuespilleren Tom Holland, sist sett i TV-serien «Wolf Hall», mens regijobben går til Jon Watts.

Watts har høstet ros for thrilleren «Cop Car» og skrekkfilmen «Clown», skriver filmnettstedet Empire.

– Det er en stor dag her i Sony. For rollen til Spider-Man så vi på mange flotte unge skuespillere, men Toms prøvespillinger var spesielle. Vi ligger an til en pangstart, sier Sony Pictures-sjef Tom Rothman i en pressemelding.

Delt omsorg

Hovedgrunnen til at diskusjonen har dratt ut i tid og involvert to filmstudioer, er det kompliserte rettighetsregimet knyttet til tegneserieforlaget Marvels figurer.

Mens Marvel rakk å lease rettighetene til Spider-Man-figuren til Sony før de i 2000 bestemte seg for å lage filmene sine selv, har de selv beholdt rettighetene til de fleste andre figurene sine.

Så lenge Sony fortsetter å produsere Spider-Man-filmer, beholder de også rettighetene til figuren.

Det er grunnen til at studioet har produsert hele fem Spider-Man-filmer de siste tretten årene, og til at superhelten har vært fullstenidg fraværende i Marvels filmer om «The Avengers».

Inntil nå.

Byttelåner superhelter

Tidligere i år gikk Sony med på å låne Spider-Man-figuren tilbake til Marvel, slik at han kan gjøre gjesteopptredener i deres omfangsrike og sammenvevde superheltunivers.

Det medfører i første omgang at Holland skal spille tittelrollen i Sonys neste Spider-Man-film, samt ha en gjesterolle i den neste Captain America-filmen.

Deretter følger trolig både nye Spider-Man-oppfølgere og nye gjesteroller i Marvels stadig voksende filmunivers.

– I Tom har vi funnet den perfekte skuespilleren til å bringe Spider-Mans historie inn i Marvels filmunivers, sier produsent Amy Pascal i en pressemelding.

Stadige skuespillerbytter

Sony har produsert en rekke Spider-Man-filmer siden de overtok rettighetene til figuren i 1999.

Først tok Toby Maguire på seg edderkoppdrakten i tre filmer fra 2002 til 2007, før filmstudioet nullstilte telleverket og startet historien på nytt med britiske Andrew Garfield i hovedrollen i 2012.

Oppfølgeren fra 2014 svarte imidlertid ikke til Sonys forventninger, og studioet bestemte seg for å starte på nytt nok en gang, denne gangen med drahjelp fra Marvels etablerte filmunivers.

Den neste Spider-Man-filmen er ventet å ha premiere i 2017, men Holland blir trolig å se i trikot allerede neste år, når «Captain America: Civil War» har premiere.