Tok stand up-kurs for å lære å skrive

Elizabeth Strout meldte seg på et kurs i standup da hun ikke fikk til å skrive. Hun var en av få som fullførte, og etterpå skrev hun sin første bok. Hennes tredje, «Olive Kitteridge», fikk hun Pulitzer for.

Elizabeth Strout

Forfatter Elizabeth Strout.

Foto: Leonardo Cendamo

I 2009 ble Elizabeth Strout tildelt Pulitzer-prisen for sin roman «Olive Kitteridge», og i fjor dukket den opp som miniserie på HBO – en serie som ble trukket fram som en av årets beste.

Da årets Emmy-utdeling gikk av stabelen tidligere i september, fikk serien hele seks priser og ble blant annet kåret til beste miniserie.

– Måtte fremføre standup

Men den nå suksessfulle forfatteren slet lenge med å få noe ut av skrivingen sin. Til NRK forteller hun om hvordan et standup-kurs forløste noe i henne, som videre førte til at hun klarte å skrive sin første bok.

Som avslutning på kurset, måtte Strout selv stå på en standup-scene, og det var der forfatteren fikk en ny innsikt.

– Da jeg opptrådde hørte jeg en mannlig latter, noe som nesten føltes erotisk. Jeg var så begeistret for å høre den latteren. Jeg tenkte det hadde virket, jeg forstod at jeg hadde gjort narr av meg selv som en hvit kvinne fra New England, og – ærlig talt – det hadde jeg ikke visst at jeg var, forteller Strout.

Etter kurset skrev Strout romanen «Amy and Isabelle», som hun selv sier handler om en hvit kvinne fra New England. Dermed var forfatterkarrieren i gang.

Gråt av TV-serien

At hennes fortelling om Olive Kitteridge når har blitt miniserie på HBO, er Strout veldig glad for:

– Den første gangen jeg så Olive Kitteridge på HBO, ble jeg rørt til tårer, men så tenkte jeg at det kanskje ikke er greit å gråte av min egen film, sier Strout, før hun legger til:

– Men det er jo ikke min film.

Selv om Strout ble godt fornøyd med kvaliteten på miniserien, var det likevel noen ting som overrasket henne.

– Jeg synes at Frances McDormand var vakker i rollen som Olive, men jeg hadde selv aldri tenkt på Olive som vakker.

Se Hans Olav Brenners intervju med Elizabeth Strout på NRK TV i kveld.

Frances McDormand i TV-serien Olive Kitteridge

Frances McDormand spiller Olive i TV-serien Olive Kitteridge.

Foto: Jojo Whilden / Ap

Kulturstrøm

  • Kaller Horst-lydbøker piratkopier

    Jørn Lier Horst har spilt inn nye utgaver av 21 lydbøker som Lydbokforlaget mener de har rettighetene til, melder VG. Åtte av disse er lagt ut for salg og strømming hos Ebok Pluss. – Det ser vi alvorlig på, sier Lydbokforlagets forlagssjef Vasseljen.

    Jørn Lier Horst
    Foto: JOHN-ANDRE SAMUELSEN / JOHN-ANDRE SAMUELSEN