Tok av hjelmen til «the Stig»

Top Gear «avslørte» i kveld hvem som er deres faste racersjåfør «the Stig».

The Stig

«The Stig».

Foto: MIKE CLARKE / AFP

BBC bekreftet før programmet at den mystiske sjåføren frivillig skulle ta av seg hjelmen for aller første gang.

Clarkson: - Nakkehårene reiste seg

Programleder Jeremy Clarkson avslørte i sin faste spalte i avisen the Sun at det ville bli en stor overraskelse for alle når de fikk se hvem som skjulte seg under den hvite hjelmen.

Ifølge Clarkson skulle «the Stig» buse inn i studioet under kveldens program, som ble tatt opp på forhånd, før han viste ansiktet sitt.

Sjåføren har i flere aviser tidligere blitt identifisert som tidligere stunt-sjåfør Ben Collins. Men BBC har alltid nektet å bekrefte eller avkrefte om Collins, som har jobbet med mange filmer - blant annet den siste James Bond-filmen «Quantum of Solace» - virkelig er «the Stig».

Clarkson sa at da de filmet scenene der «the Stig» avslører seg, reiste nakkehårene til de følelsesløse og blaserte kamerafolkene på settet seg.

Michael Schumacher

Top Gear «avslørte» at Michael Schumacher er «the Stig».

Foto: JOSEP LAGO / AFP

Helt der oppe med «månelandingen»

- Som et TV-øyeblikk er det helt der oppe med da Neil Armstrong gikk på... liket til J.R. Ewing, avslørte Clarkson før programmet.

Jeremy Clarkson

Jeremy Clarkson - med dagens ondeste spøk mot Top Gear-fans.

Foto: EDMOND TERAKOPIAN / AFP

Det har vært to offisielle «Stig»-er med i programmet. Den første - den svartkledte «Stig» - var Parry McCarthy. Det var McCarty selv som avslørte det i sin bok «Flat Out, Flat Broke» i 2002. Han er formel 1-kjører og testsjåfør for Benetton, Arrows og Williams.

Etter at den svarte «Stig» forsvant, kom dagens hvite «Stig».

I dagens episode av Top Gear ble det altså avslørte det var den tyske formel 1-stjernen Michael Schumacher som var den hvite «Stig».

Men i god Top Gear-ånd viste til slutt avhjelmingen av «the Stig» seg egentlig som et PR-stunt, slik at den virkelige identiteten til «the Stig» fremdeles forblir en hemmelighet.

Schumacher som «the Stig» var altså bare en spøk som satte motor-frelste - eller bare Top Gear-frelste - på tå hev frem til programmet var over.

Schumacher ble kreditert som «special guest» på programmets rulletekst - og der ble også «the Stig» kreditert på egen hånd.

Hva er «the Stig»?

Navnet «the Stig» kommer fra Clarksons tid på Repton School, der ifølge Clarkson selv, nye elever alltid ble kalt «Stig».

Et forslag til hva rollen først skulle hete, var «the Gimp», men det skal McCarty ha nektet.

The Stig

«Some say he has a very small brain...»

Foto: MIKE CLARKE / AFP

Den første «Stig», altså den svarte, forsvant fra programmet etter avsløringen i boken. I begynnelsen av den tredje sesongen av serien, kjørte «the Stig» på sjøen og forsvant.

Da den svarte ble borte, kom den hvite med i programmet.

«Stigs» mange fettere

Det har også vært med et par gjeste «Stig»-er i løpet av programmene, blant annet «Stigs» amerikanske fetter, «Big Stig» i den niende sesongen.

I den tiende sesongen, da Top Gear-gjengen kjørte gjennom Botswana, ble «Stigs» afrikanske fetter med - iført Puma-sko, lendeklede og den hvite hjelmen.

I den tolvte sesongen fikk «Stigs »lastebilkjørende fetter, «Rig Stig», vise at det var mulig å sladde med en diger trailer.

Og i Top Gears Vietnam-spesial ble «Stigs» kommunistiske fetter klippet bort fra TV-sendingene, men var med på ekstramaterialet DVD-ene ble solgt.

Kulturstrøm

 • Galleri sier nei til donasjon

  National Portrait Gallery i London blir det første kunstgalleriet til å avslå en donasjon på 1 million pund fra den amerikanske Sackler-familien, melder The Guardian. Årsaken er at familiens farmasøytiske selskap Purdue Pharma LP lager den smertestillende medisinen OxyContin, som er svært avhengighetsskapende. USA står overfor en nasjonal narkotikaepidemi, der opioider i smertestillende midler spiller en stor rolle, som Aftenposten har skrevet om.

 • Disney kjøper Fox

  Disney overtar i dag formelt Rupert Murdochs 21st Century Fox etter en historisk avtale verdt 71 milliarder dollar, melder NTB/AP. Oppkjøpet kan forandre underholdningsindustrien i USA. Disney baner nå vei for sin nye strømmetjeneste Disney Plus. Selskapet vil konkurrere med Amazon og Netflix om titterne. Fox gjenstår da av Fox News, Fox Sports og Fox' kringkastingsnettverk.

  Film Fox Disney
  Foto: Richard Drew / AP
 • Konvensjonell og sympatisk

  Tuva Novotny følger opp suksessen med «Blindsone» i sin nye film om en husmor som kastes ut av sin tradisjonelle tilværelse i en alder av 60. En glede å se Pernilla August forsvinne inn i rollen som Britt-Marie, skriver Birger Vestmo og gir terningkast fire. Anmeldelsen av «Britt-Marie var her».

  Pernille August og Peter Haber fra filmen «Britt-Marie var her»
  Foto: josef persson / josef persson