To søte raringer fra Stavanger

"Blod og Ære" er dokumentaren om Team Klemetsen, bokseren Ole Lukkøye og pappa Big-John Klemetsen. Vår anmelder Helen de Bellis triller terningen.

Ole Klemetsen får seg en på tygga i "Blod & ære".
Foto: © Reuters Photographer / Reuters / Scanpix

Gjennom 1990 tallet laget de oppstyr og show i media og ble døpt Cirkus Klemetsen. Ole Lukkøye og pappa Big-John Klemetsen. De var to raringer fra Stavanger som gjorde opprør mot systemet, og passet aldri inn i den offisielle norske boksesporten.

Hjemmevideoer

Blod & ære
Foto: Bjørn Delebekk / VG

Dokumentaren ”Blod og ære” er historien om en imponerende karriere i verdens farligste idrett. Om kjærlighet og tette bånd mellom far og sønn. Om pågangsmot og urokkelig tro på hverandre. Og først og fremst om en varm, sammensveiset familie som støtter hverandre trofast i medgang og motvind.

Regissør Håvard Bustnes har fulgt familien Klemetsen gjennom tre år, og blander nåtidsopptak med en gullgruve av hjemmevideoer fra bryllup, dåp – triumfer og nederlag.

Vi følger far og sønn i garderoben og ringside. Vi er med på amputering av finger og nærbilder av smadrete lepper. Team Klemetsen kommer seg til OL i Barcelona , til VM og nesten en tittel og proff karriere i USA.

Sykdom under innspilling

Det er ingen tvil, pappa Klemetsen er stjernen i showet. Han er dansebandløven av taterslekt med et gnistrende fortellertalent. Og krydrer filmen med finurlige kommentarer og morsomme anekdoter.

John Klemetsen

- Det er ingen tvil, pappa Klemetsen er stjernen i showet, sier Helen de Bellis.

Foto: Filmweb/Corianderfilm

Under filminnspillingen fikk John Klemetsen kreftdiagnose som tvang ham til å ta et oppgjør med hvordan han har styrt sønnen og karrieren. Har han vært for streng? Har han beskyttet sønnen for mye? Har han gjort ham uskikket til et vanlig liv?

Konklusjon:

”Blod og ære” er en godt fortalt og dramaturgisk snedig historie. Varm, rørende og ganske underholdene. Det eneste jeg savnet var kvinnefokuset. Hva tenker egentlig en mor når hun sitter der og ser sønnen bli banket opp i ringen? Uansett en forrykende og sjarmerende film om en helt enestående familie.

Terningkast 5

Team Klemetsen vant for "Blod & ære".

Team Klemetsen her også med mor under årets Amandafest i Haugesund.

Foto: Vilde Batzer, NRK

Kulturstrøm

 • Skal lage nytt studioalbum

  Coldplay skal jobbe med et nytt album neste år, ifølge Mat Whitecross som er regissøren bak filmen «A Head Full Of Dreams», som forteller den 20 år lange historien om bandet, melder underholdningsnettstedet NME. – De har hatt pause i år, noe de ikke har for vane, sier Whitecross til nettstedet. Det nye studioalbumet blir Coldplays åttende.

  Coldplay
  Foto: GEOFFROY VAN DER HASSELT / AFP
 • Filmanmeldelse: Rafiki

  Den Kenyanske filmen Rafiki ble først bannlyst i hjemlandet, der likekjønnede forhold er straffbart med opptil 14 års fengsel. Dette understreker bare temaet i denne historien, som er en varm og øm fortelling om homofil kjærlighet som blir møtt av samfunnet på brutalt vis, mener NRKs anmelder. Terningkast 4.

  Rafiki
  Foto: Europafilm