NRK Meny
Normal

To søte raringer fra Stavanger

"Blod og Ære" er dokumentaren om Team Klemetsen, bokseren Ole Lukkøye og pappa Big-John Klemetsen. Vår anmelder Helen de Bellis triller terningen.

Ole Klemetsen får seg en på tygga i "Blod & ære".
Foto: © Reuters Photographer / Reuters / Scanpix

Gjennom 1990 tallet laget de oppstyr og show i media og ble døpt Cirkus Klemetsen. Ole Lukkøye og pappa Big-John Klemetsen. De var to raringer fra Stavanger som gjorde opprør mot systemet, og passet aldri inn i den offisielle norske boksesporten.

Hjemmevideoer

Blod & ære
Foto: Bjørn Delebekk / VG

Dokumentaren ”Blod og ære” er historien om en imponerende karriere i verdens farligste idrett. Om kjærlighet og tette bånd mellom far og sønn. Om pågangsmot og urokkelig tro på hverandre. Og først og fremst om en varm, sammensveiset familie som støtter hverandre trofast i medgang og motvind.

Regissør Håvard Bustnes har fulgt familien Klemetsen gjennom tre år, og blander nåtidsopptak med en gullgruve av hjemmevideoer fra bryllup, dåp – triumfer og nederlag.

Vi følger far og sønn i garderoben og ringside. Vi er med på amputering av finger og nærbilder av smadrete lepper. Team Klemetsen kommer seg til OL i Barcelona , til VM og nesten en tittel og proff karriere i USA.

Sykdom under innspilling

Det er ingen tvil, pappa Klemetsen er stjernen i showet. Han er dansebandløven av taterslekt med et gnistrende fortellertalent. Og krydrer filmen med finurlige kommentarer og morsomme anekdoter.

John Klemetsen

- Det er ingen tvil, pappa Klemetsen er stjernen i showet, sier Helen de Bellis.

Foto: Filmweb/Corianderfilm

Under filminnspillingen fikk John Klemetsen kreftdiagnose som tvang ham til å ta et oppgjør med hvordan han har styrt sønnen og karrieren. Har han vært for streng? Har han beskyttet sønnen for mye? Har han gjort ham uskikket til et vanlig liv?

Konklusjon:

”Blod og ære” er en godt fortalt og dramaturgisk snedig historie. Varm, rørende og ganske underholdene. Det eneste jeg savnet var kvinnefokuset. Hva tenker egentlig en mor når hun sitter der og ser sønnen bli banket opp i ringen? Uansett en forrykende og sjarmerende film om en helt enestående familie.

Terningkast 5

Team Klemetsen vant for "Blod & ære".

Team Klemetsen her også med mor under årets Amandafest i Haugesund.

Foto: Vilde Batzer, NRK

Kulturstrøm

 • Undervannskonsert på Festspillene

  Danske Aquasonic har åpningsforestillingen under Festspillene i Harstad lørdag kveld. De spiller under vann i fem store akvarium med spesiallagde instrumenter. – Det er krevende, og vi må holde pusten lenge, sier Laila Skovmand, i Aquasonic.

  Aquasonic Festspillene
  Foto: Nils Mehren / NRK
 • Rihanna og Mars rundet milliarden

  Rihanna og Bruno Mars har sist uke begge nådd den «magiske» milliardgrensen på YouTube, med sine respektive videoer til låtene «Work» og "24k Magic», skriver Billboard. Dermed er Rihanna en av de tre kvinnelige artistene med flest milliardvideoer: Hun, Katy Perry og Nicki Minaj har hver fire stykker. Bruno Mars er med " 24k Magic » på sin femte, etter tilsvarende suksess for «Uptown Funk», der han gjestet hos Mark Ronson, samt «That's What I Like», «The Lazy Song» og «Just the Way You Are» (NTB)

  Bruno Mars
  Foto: Lucas Jackson / Reuters