NRK Meny
Normal

To samiske kunstnere

Mens John Andreas Savios bilder viser oss samefolkets ytre handlinger, er den mangfoldige kunsten til Iver Jåks mer et uttrykk for deres indre liv.

Iver Jåks: Homo Sapiens V (utsnitt). Tresnitt.

Iver Jåks: Homo Sapiens V (utsnitt). Tresnitt 1971. Jåks/BONO/2009.

Foto: Adnan Isagic

Disse to kunstnerne levde i ulike tidsepoker og hadde ulike liv. John Andreas Savio (1902 - 1938) er også viktig fordi han var den første samiske kunstner med kunstutdanning. Mens Iver Jåks (1932 - 2007) fremdeles regnes som samenes mest kjente samtidskunstner- selv om han døde for etpar år siden .

Samisk kunst

Begrepet "samisk kunst" er ikke entydig. Det er like vanskelig å definere som "norsk" kunst eller "nordnorsk" kunst. En kunstner med samisk-etnisk bakgrunn kan for eksempel arbeide abstrakt - som en kunstner fra USA eller Oslo. Er det da samisk kunst? Når vi her tenker på Savio og Jåks som "samiske" kunstnere er det fordi man fornemmer at deres kunst også forteller oss noe om det å være same.

Kofte og reinsdyr

John Andreas Savio laget bilder i ulike teknikker og med ulike motiver. Det han likevel er mest kjent for, er de mange tresnittene fra samenes daglige liv. Og det gjorde han med en unik fortrolighetskunnskap. Han kjente miljøene han skildret, selv om han det meste av sitt korte, tragiske liv bodde i kjøpmannsmiljø nordpå og i Oslo.

John Andreas Savio: Etter ulvene

John Andreas Savio: Etter ulvene. Tresnitt.

Foto: Nina Skurtveit / NRK

Symboler og materiale

Iver Jåks var en kunstner som arbeidet i den amerikansk-europeiske tradisjonen. Han laget installasjoner, skulpturer, relieffer og bilder i ulike teknikker. Vi trekker frem noen av dem og ser nærmere på hva det er som viser til den samiske kulturen og dens særtrekk. I tresnittserie Homo Sapiens - er erotikken viktig. Mens mange av skulpturene hans i tre og reinsdyrhorn henspiller direkte på det samiske. Det gjør også hans mange relieffer. Som det på minnesteinen på Savios grav med tydelig henvisning til runebommens ornamenter. I illustrasjonene i samisk-norsk lesebok og i presentasjonene på Tromsø Museum viser også Jåks sin dype kjennskap og fortrolighet med den samiske kulturen.

På vår Nord-Norge-reise møtte vi Savio og Jåks' kunst både i Tromsø Museum, i Nordnorsk Kunstmuseum i Tromsø og på utstillingen "Naturens renhet" som vi så i Bodø Kunstforenintg.

Kulturstrøm

  • Første rivetillatelse er gitt

    Plan- og bygningsetaten har gitt tillatelse til å rive regjeringsbygg 4 og Møllergata 17, de første tillatelsene som er gitt til det nye regjeringskvartalet. Etaten har ikke fått inn merknader til riving av disse to byggene.

  • Jakob Oftebro spiller Peer Gynt

    Det er nå endelig klart at Jakob Oftebro skal spille Peer Gynt på Gålå i august. Oftebro ble brannskadet under filminnspilling og det var usikkert om han kunne spille på Gålå. – Jeg gleder meg til å stå på scenen på Gålå med pappa og alle aktørene en gang til, sier Jakob Oftebro i en pressemelding.