To nye Michelin-stjerner til Oslo-restauranter

Spisestedene Fauna og Ylajali får hver sin stjerne i Michelin-guiden. – Dette har vi jobbet målrettet for, sier Ylajalis kjøkkensjef.

Ylajali-gjengen jubler over Michelin-stjerne

JUBLER: Kjøkkensjef Even Ramsvik (i midten med skjegg) og resten av staben ved Oslo-restauranten Ylajali kan nå smykke seg med sin første Michelin-stjerne.

Foto: Gaute Zakariassen / NRK

Michelins internasjonale direktør Michael Ellis presenterte innholdet i den nye utgaven av Michelins guide «Main Cities of Europe» under en pressekonferanse i Stockholm i morges.

– Vi er veldig glade for denne anerkjennelsen for vårt harde arbeid. Å bli anerkjent av Michelin-guiden betyr mye, sier Ylajalis kjøkkensjef Even Ramsvik til NRK.

Ylajali har holdt det gående siden 2002, mens Fauna åpnet i 2013.

Even Ramsvik

BEÆRET: – Vi har jobbet målrettet for å bli en så bra restaurant som mulig. Det å få anerkjennelse av Michelin-guiden betyr mye, sier Ylajalis kjøkkensjef Even Ramsvik.

Foto: Gaute Zakariassen / NRK
Kjøkkensjef ved Restaurant Oscarsgate, Bjørn Svensson

COMEBACK: Faunas kjøkkensjef Bjørn Svensson kan nå igjen smykke seg med en Michelin-stjerne. Den svenske kokken drev tidligere den nå nedlagte Restaurant Oscarsgate, som var representert i guiden med en stjerne.

Foto: Kjersti Kanestrøm Lie / NRK

– Dette er veldig overraskende og selvfølgelig kjempehyggelig. Det er noe av det aller gjeveste du kan oppnå i restaurantbransjen, sier Faunas kjøkkensjef Jo Bøe Klagegg til NRK.

– Overraskende tidlig

Sammen med Bjørn Svensson driver Klagegg restauranten som åpnet på Solli plass i Oslo i juni i fjor.

Klakegg sier at han kanskje ikke hadde ventet at Fauna skulle få en Michelin-stjerne så tidlig.

– Men Bjørn drev jo tidligere Restaurant Oscarsgate, som også fikk en stjerne i Michelinguiden. Mye av teamet derfra er nå på Fauna, så vi er sånn sett en godt etablert gjeng, sier han.

– Forventer du økt pågang framover?

– Vi har bra pågang allerede, men det kan nok bli litt ekstra nå. Det blir mye å gjøre nå, så vi får gi jernet litt ekstra, sier han.

– Positivt press

Kjøkkensjef Espen Ramsvik på Ylajali mener Michelin-stjernen er resultatet av mange års målrettet innsats.

Han medgir at det er et visst press forbundet med en slik stjerne, men tror dét bare er sunt.

– Da har man forventninger og står på tå hev, og tør ikke å hvile på laurbærene. Det gjør at vi må være i angrep og stadig utvikle oss videre, og det er det jeg synes er morsomt med restaurant.

– Så du kommer fortsatt til å tørre å forandre på ting?

– Ja, klart. Vi skal gjøre de endringene vi føler er nødvendige underveis, og fortsette å spisse konseptet for å gjøre det så bra som overhodet mulig, sier Ramsvik.

Oslorestauranten var en av to nye restauranter som fikk en Michelinstjerne idag. Den andre var Fauna.

VIDEO: Se NRKs direkteinnslag fra Ylajali onsdag formiddag.

Fem Oslo-restauranter i guiden

Ingen Oslo-restauranter mister sine stjerner i guiden, som tar for seg 44 byer i 20 europeiske land.

Dermed er fem restauranter i Oslo nå representert i den prestisjetunge guiden.

Maaemo har allerede to stjerner i guiden, mens Bagatelle og Statholdergaarden har én hver.

I våre naboland ble det også stjernedryss.

Restaurantene Operakällaren og Oaxen i Stockholm får hver sin stjerne i årets guide, mens spisestedene Clou, Marchal og Studio i København blir belønnet med én stjerne hver.

Egen nordisk guide i 2015

Michelin kunngjorde onsdag at Norden til neste år for første gang får sin egen Michelin-restaurantguide.

Michelin antyder at også mindre byer utenom hovedstedene skal få plass.

– Det er svært viktig for oss å se på hvilke områder vi skal velge. Det er mange små byer i Norden hvor det skjer spennende ting, men jeg vil ikke avsløre noe, for det er viktig at inspektørene kan arbeide anonymt. De er ute i felten i dette øyeblikk, sa Michelin-guidens internasjonale direktør Michael Ellis onsdag, ifølge NTB.

LES OGSÅ:

Se Henry Notakers dokumentar om smak og snobberi, hvor han blant annet møter daværende sjef for Michelin-guiden:

Henry Notaker og Michelin

VIDEO: Er champagne og kaviar bedre enn sild og poteter eller bare finere? Hva bestemmer smaken vår? Blir fasan bedre av å forgylles? Henry Notaker besøker Ringerike og Paris, fastfoodbarer og stjernerestauranter, og blir dynket i billig musserende. Fra serien Gastronomi, første gang sendt i 2004.

Kulturstrøm