Hopp til innhold

To menn tiltalt for å spre hackede Snapchat-bilder

To menn i tjueårene er tiltalt for heleri etter å spredd intime bilder fra bildedelingstjenesten Snapchat. Det er første gang Kripos går til sak mot personer som har spredd intime bilder på nett.

Snapchat-ikonet

HAVNET PÅ AVVEIER: I fjor høst ble databasen til appen Snapsaved hacket. Tusenvis av private bilder fra bildedelingstjenesten ble så spredd på nettet.

Foto: LIONEL BONAVENTURE / Afp

De to mennene skal ifølge tiltalen ha spredd stjålne bilder av jenter og unge kvinner på nett. Bildene er tatt fra appen Snapsaved, som tillater brukerne å lagre bilder fra bildedelingstjenesten Snapchat (les mer om Snapchat i faktaboksen).

De to mennene skal ikke ha stjålet bildene selv, men skal ifølge tiltalen ha lastet dem ned og gjort dem tilgjengelig for et større nettverk via såkalte torrentfiler. Mange av bildene er ifølge Kripos av intim og seksuell karakter.

Normalt sett er strafferammen på heleri opptil tre års fengsel, men politiadvokat Eirik Tønnes Hansen vil ikke si hvor høy straff de to mennene risikerer å få.

Eirik Trønnes Hansen

REIST TILTALE: Politiadvokat Eirik Trønnes Hansen sier at sammenlignbare saker har blitt straffet med betinget fengsel og samfunnsstraff.

Foto: KRIPOS

– Det blir opp til retten å vurdere, men i forutgående saker så har for eksempel samfunnsstraff vært et tema. I en annen sammenlignbar sak har det vært betinget fengsel og bot.

Ønsker dere en høyere straff i denne saken?

– Vi får vente og se hva slags bevisførsel som kommer frem.

Delte mest

Etter at Dagbladet i fjor høst skrev at tusenvis av Snapchat-bilder ble stjålet, lagde NRK en rekke saker om hvordan stjålne bilder av norske jenter blir spredd på nett.

Tall fra Norsk senter for informasjonssikring viser at 90.000 bilder og rett under 10.000 filmer er lekket fra Snapchat. Hvor mange av disse bildene de tiltalte har delt er ikke kjent.

Det er skal også være flere personer som har delt hackede bilder fra Snapsaved, men Kripos valgte i fjor høst å aksjonere mot mennene i tjueårene på grunn av høy aktivitet.

Thomas Stærk

VIL TA FLERE: Thomas Stærk, seksjonsleder i Kripos, varslet at Kripos i fremtiden vil fortsette å overvåke lignende aktivitet.

Foto: NRK

– På det tidspunktet vi gikk inn i materialet så var det disse to som var mest aktive i delingen, sier Thomas Stærk som er seksjonsleder for internettrelatert etterforskningsstøtte i Kripos.

– Mener han er uskyldig

Kjetil Magnus Berg, forsvareren til den eldste av de to tiltalte, sier hans klient er overrasket over tiltalen.

Advokat Ketil Magnus Berg

OVERRASKET: Ketil Magnus Bergs klient mener selv han er uskyldig og ønsker å bli renvasket.

Foto: Åserud, Lise / NTB scanpix

– Han mener han ikke har gjort noe ulovlig. Han har på lik linje med veldig mange andre etter store mediesaker om hacking av intime bilder vært ute og sett etter slike bilder. Han mener det er feil at han får en tiltale mot seg og ønsker å bli renvasket.

Forsvareren til den andre tiltalte, Sverre Næss, har ennå ikke vært i kontakt med sin klient og ønsker derfor ikke å uttale seg i saken på nåværende tidspunkt.

– Ønsker å være mer til stede

Det er første gang Kripos går til sak mot personer som har spredd stjålne bilder på internett. Thomas Stærk, seksjonsleder i Kripos, varsler at de i fremtiden vil etterforske flere slike saker.

– Det er en del av en større satsing som politiet har bygget opp over tid. Vi ønsker å være mer til stede på internett og gå inn på flere arenaer enn vi har gjort tidligere.

Kulturstrøm

  • Gyldendalprisen til Hanne Ørstavik

    «En av Norges mest markante og særpregede forfattere», heter det om vinneren av Gyldendalprisen for 2023, Hanne Ørstavik.

    Dermed kan Ørstavik føye enda en gjev litterær pris til en liste som fra før av omfatter Brageprisen, Sultprisen, P2-lytternes romanpris, Amalie Skram-prisen, Oktoberprisen, Doblougprisen og Aschehougprisen.

    Gyldendalprisen er på hele en halv million kroner og deles ut annethvert år til «et særlig betydelig forfatterskap uavhengig av hvilket forlag forfatteren er tilknyttet».

    Hanne Ørstavik utgir bøkene sine på Oktober forlag, har skrevet til sammen 14 romaner, senest fjorårets «Bli hos meg», og er oversatt til 30 språk.

    Hanne Ørstavik, Gyldendalprisen
    Foto: Forlaget Oktober