NRK Meny
Normal

To gode kyllingsupper

Kremet kyllingsuppe, asiatisk kyllingbuljong eller frikassé? Her gir Lise deg oppskriften på en god basiskraft som utgangspunkt for flere supper. Deilig og lindrende når forkjølelsen herjer!

Kyllingsuppe
Foto: Pernille Wroldsen / NRK

Kyllingbuljong

Du trenger:

1 stor kylling, ca. 1,5 kg

1 løk, renset og delt i fire

1 liten purre, vasket og grovhakket

1 liten gulrot, skrelt og grovhakket

2 hvitløkfedd, knust

2 stangselleri, grovhakket

1 laurbærblad

10 pepperkorn

2 ts salt

2,5 l vann

Slik gjør du:

Skyll kyllingen og legg den med brystsiden ned i en romslig kasserolle. Tilsett de øvrige ingrediensene, legg på lokk og gi det hele et raskt oppkok. Ta av lokket, senk temperaturen og la det putre/småkoke i ca.1 time, eller til kjøttet løsner fra bena.

Skum av underveis om nødvendig. Sil kraften og rens kyllingen for skinn og ben. Nå har du det perfekte utgangspunkt for buljongsuppe, kremet suppe eller frikasse!

Tips:

Dette skal gi ca 1,2 dl kyllingbuljong. Buljongen kan fryses for senere bruk.

Kyllingbuljong asiatisk stil

Du trenger:

1,2 liter kyllingbuljong

Kokt kyllingkjøtt i strimler

1 ss sesamolje

2 ss soyasaus

4 vårløk

1 røde chili, renset for frø

1 bit, 4 cm, frisk ingefær

Frisk koriander

Slik gjør du:

Kok opp kyllingbuljong med sesamolje og soyasaus. Finsnitt vårløk, chili og ingefær. Fordel kyllingkjøtt, vårløk, chili og ingefær i suppeboller. Hell over kokende buljong og topp med koriander.

Tips:

Bruk litt mer soyasaus om nødvendig. Smak til med limesaft hvis du ønsker en litt syrlig smak. Eventuelt la chilli og ingefær trekke i buljongen hvis du ikke er så god på finsnitting.

Kremet kyllingsuppe med eple, vårløk og estragon

Kyllingsuppe
Foto: Pernille Wroldsen / NRK

Du trenger:

1,2 liter kyllingbuljong

Kokt kyllingkjøtt i biter

1 bunt vårløk

2 hvitløkfedd

2 ss smør

1 ss olivenolje

2 ss mel

2 dl fløte

2 syrlige epler, i små terninger

2 ss hakkede friske estragonblader

Salt og pepper

Slik gjør du:

Skjær vårløken i tynne skiver og hakk hvitløken. Fres hvitløk og halvparten av vårløken i smør og olje. La det frese i ca. 5 minutter under omrøring.

Tilsett melet, bruk en visp og spe med kyllingbuljongen litt etter litt. Kok opp og la suppen småkoke i 5 minutter. Tilsett fløte og kyllingkjøtt. Smak suppen til med salt og pepper.

Fres resten av vårløken med epleterningene i en stekepanne. Tilsett estragon og server blandingen i suppen

Tips:

Erstatt en eller to dl av buljongen med eplemost. Bytt ut estragonen med hakket gressløk.