NRK Meny
Normal

Svineinfluensa til høystbydende

I Storbritannia har de første ofrene for svineinfluensaen skaffet seg profesjonelle PR-rådgivere, for å selge historiene til pressen.

Video nsps_upload_2009_5_3_22_27_3_4508.JPG

Iain and Dawn Askham fikk svineinfluensaen på bryllupsreisen - klikk på bildet for å se intervju!

- De tjener penger på dette fordi mediene tjener penger på dette, sier PR-rådgiver, Max Clifford. Han er leid inn for å representere Dawn og Iain Askham, de første ofrene for svineinfluensa i Storbritannia.

Det skotske paret ble smittet på bryllupsreise i Mexico, og har vært innlagt på isolat. Nå har de fortalt om hvor redde de var for å dø, men mot god betaling. Blant de engelske avisene er det bare Daily Mail, som har fått et intervju.

- De må selv få bestemme hva de vil gjøre. Dette handler om et ungt par som strever økonomisk. De har bedt meg om å hjelpe dem å tjene penger på dette, og det gjør jeg, sier Clifford.

Cliffrod er fra før både berømt og beryktet for å ha solgt historier om utro kjendiser og fotballspillere, og om den kreftsyke og nå avdøde reality-tv-stjernen Jade Goody. Spørsmålet nå er om svineinfluensa kan selges til høystbydende på samme måte.

- Max Clifford har tjent gode penger på å selge sladrehistorier til mediene, men dette er noe helt annet. Det dreier seg om en mulig verdensomspennende pandemi, som angår oss alle. Offentligheten har krav på informasjon fra dem som har vært igjennom dette, mener journalistikkprofessor, Ivor Gabor.

- Jeg er bekymret over denne utviklingen. Befolkningen bør ikke tvinges til å kjøpe én spesiell avis for å lese om et viktig tema, som angår alle, fortsetter Gabor.

Clifford er enig i at svineinfluensaen er et spørsmål av stor nasjonal betydning, men mener det ikke dermed er noe i veien for at han og de smittede skal tjene penger på den.

- Alle medier som ønsker å snakke med de smittede skal etter hvert få slippe til, også uten å betale for det, forsikret PR-rådgiveren i et intervju med BBC-radio.

Kulturstrøm

 • Dokumentar: Avijii

  Allerede som 23-åring var svenske Tim Bergling en av verdens mest kjente og populære DJ-er. Våren 2013 dro han på turné i Australia der han trakk fulle hus. Se dokumentaren her:

  Sv. dokumentar. Allerede som 23-åring var svenske Tim Bergling en av verdens mest kjente og populære DJ-er. Våren 2013 dro han på turné i Australia der han trakk fulle hus. Overskuddet gikk til et veldedig prosjekt, "House for Hunger".
 • Feirer 92 år med Shaggy og Kylie

  Britenes dronning Elizabeth markerer sin 92-årsdag med konsert i London lørdag kveld. På scenen står blant andre Sting, Tom Jones og Jamie Cullum. Også Kylie Minogue, Shaggy og Craig David skal opptre på dronningens bursdagsfest (NTB).

  Video Direkte fra parlamentet
  Foto: Nyhetsspiller